Αναμένονται αποφάσεις για το μοναστήρι της Αγίας

 

Απομεσήμερο. Στο μοναστήρι της Αγίας. Ένας εργάτης κάτι κάνει στο προαύλιο. Κανείς άλλος. Μια καλόγρια πήγε μια άλλη στο Γαύριο να φύγει για Αθήνα. Θα γυρίσει αργότερα. Μια πια έχει μείνει να φέρει σε βόλτα ένα μοναστήρι εκατοντάδων τετραγωνικών. Μια πτέρυγα λειτουργεί. Οι άλλες είναι σε αχρηστία. Κάποιες πια βουλιάζουν. Το ιστορικό μοναστήρι της Αγίας, από τα παλαιότερα του νησιού, μοιάζει ξεχασμένο στη λήθη. Κάποτε είχε ζωή. Τώρα πια όλα θυμίζουν εγκατάληψη. Και το ερωτηματικό στα χείλη όλων: τι θα γίνει μετά τον θάνατο της ηγουμένης;

 

Λίγες μέρες μετά την επίσκεψη μας στο μοναστήρι ήρθε με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ένα σημείωμα από κάτοικο της περιοχής που επισήμαινε πως:

"Μετά τον θάνατο της ηγουμένης υπάρχει μια μοναχή ίσως ανίκανη να το προστατέψει. Το μοναστήρι δεν έχει μέσα φύλαξης του και δεν έχει συναγερμό για προστασία. Είναι σχεδόν έρημο. Αναρωτιόμαστε αν ο δεσπότης θα στείλει μοναχές. Τα πολύτιμα κειμήλια του δεν πρέπει να φύγουν από την Άνδρο. Και πρέπει να γίνει έλεγχος ως προς τα όσα αναφέρει η απογραφή για τα κινητά, τα ακίνητα και τα κτήματα".

 Ο κάτοικος που μας έστειλε το σημείωμα επικοινώνησε μαζί μας και είπε πως μεταφέρει την ανησυχία κι άλλων από την περιοχή της Υδρούσας (Μπατσί & Γαύριο) και μας παρακάλεσε να αναρτήσουμε τα ερωτήματα του, αλλά για την ώρα να μην αναφερθεί το όνομα του. Το σεβόμαστε και μεταφέρουμε εδώ τα ερωτήματα του.
 

Από την μεριά μας επικοινωνήσαμε με ανθρώπους που ξέρουν καλύτερα τα πράγματα  για να δούμε τι από ότι λέει ο κάτοικος μπορεί ή σχεδιάζεται να γίνει. Κατ ' αρχή για εκκλησιαστικούς λόγους μέχρι τις 40 μέρες που θα τελεστεί παρουσία του μητροπολίτη το μνημόσυνο δεν θα γίνει τίποτα. Έτσι μας είπαν είναι οι κανόνες. Στις προθέσεις του δεσπότη δεν είναι να κλείσει το μοναστήρι, μας διαβεβαίωσαν, ούτε να μεταφερθούν τα κειμήλια του εκτός Μονής ή εκτός Άνδρου.  Βασικός στόχος λένε είναι να παραμείνει το μοναστήρι ανοικτό. Το πως και με ποιο τρόπο θα γίνει αυτό μας παρέπεμψαν ακόμα μια φορά μετά το μνημόσυνο των 40 ημερών της ηγουμένης.

"Εν Άνδρω"

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Ο δήμαρχος φταίει ΜΑ τελος ΠΑΝΤΟΝ δεν καεί τιποτα ας ΠΕΡΙΜΕΝΟΜΕ τον αλον να τα φτιάξει ΟΛΛΑ κούνια που μας άκουγε περιμενο Απαντιση Νίκο