Μονή Φλετρών & Μοναστήρι της Αγίας (φωτογραφίες και βίντεο)

 

Η Άνδρος στο σκοτάδι. Απέναντι η Τήνος στο λουσμένη στο φως. Το παιχνίδισμα του φωτός, μετά τον εσπερινό, πάνω από τα νησιά...

Δύο σύηντομες αναφορές στις δύο άκρες της Άνδρου. Στο νότια Άνδρο η Μονή Φλετρών. Στον βόρεια Άνδρο η ιστορική Μονή της Αγίας. Γιορτάζουν μαζι. Έτσι ο εσπερινός έγινε με τον δεσπότη και τους μοναχούς της Πανχράντου στη Μονή Φλετρών  Και η δοξολογία την επομένη, πάλι με τον δεσπότη και τους μοναχούς της Παναχράντου στην Αγία. Την διαφορά στα Φλετρά έκανε το πανηγύρι που ακολούθησε μετά την δοξολογία, το οποίο κράτησε μέχρι το βράδυ. Με αυτές τις δύο στιγμές, ολοκληρώθηκε το Πάσχα του 2016 στην Άνδρο. Μόνο που ολοκληρώθηκε κάπως απότομα, καθως αρκετός ήταν ο κόσμος που δεν μπόρεσε να παραβρεθεί όπως θα ήθελε την Παρασκευή μιας και η εξαγγελθείσα απεργία των πλοίων ανάγκασε πολλούς να μην πάνε στην Αγία ή στα Φλετρά. έστω κι έτσι όμως οι αναγώστες του Εν Άνδρω ήταν εκεί (ο π. Φιλάρετος στα Φλετρά και Θ. Μανούσος στην Αγία) και φρόντισαν να μας ενημερώσουν με τις φωτογραφίες τους, καθώς και να αποτυπώσουν σε βίντεο μερικές στιγμές από την Αγία για εσάς που δεν φτάσατε μέχρι εκεί... 

"Εν Άνδρω"

Η ΜΟΝΗ ΦΛΕΤΡΩΝ

Η Μονή ήταν ελάχιστα γνωστή, λόγω της απόστασης από τον πλησιέστερο οικισμό, αλλά και του απότομου δρόμου (υπάρχει μόνο μια μικρή αναφορά στο βιβλίο του ιστορικού Δ. Ι. Πολέμη). Η Μονή έχει άφθονο τρεχούμενο νερό, το οποίο αναβλύζει μέσα από ένα μικρό υδραγωγείο που βρίσκεται μέσα στην αυλή. Η ονομασία προέρχεται σύμφωνα με τον Πολέμη από την λέξη «φλετρο», που σημαίνει πηγάδι.

Μονή Φλετρών. Μια ξεχωριστή αναφορά με την λήξη του Πάσχα στη νότια Άνδρο...

Μια στιγμή στο μισόφως της εκκλησίας λίγο πριν ξεκινήσει ο ασπερινός....

Εκκλησία ξεχωριστή με καλοδουλεμένη πέτρα και ένα ιδιότυπο καμπαναριό... 

Το καμπαναριό είναι πολύ ιδιαίτερο, μιας και στηρίζεται πάνω σε τέσσερις μαρμάρινους κιονίσκους.

Ο δρόμος και ο ιερέας που τον βαδίζει μοναχικά. Μια στιγμή στοχασμού...

 

Το νερό δίπλα στην Μονή Φλετρών...

Η ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ

Η Μονή αναφέρεται, για πρώτη φορά σε έγγραφο του 1400, ενώ στην εκκλησία της υπάρχει εικόνα με χρονολογία 1325. Ανακαινίστηκε κατά τον 16ο αιώνα αλλά και τον 20ο και η αρχική του βυζαντινή μορφή αλλοιώθηκε. Το 1928 το μοναστήρι μετατράπηκε σε γυναικείο. Η εκκλησία του μοναστηριού είναι βυζαντινού ρυθμού με ξυλόγλυπτο τέμπλο και η ζωγραφική του διακόσμηση χρονολογείται στη μεταβυζαντινή περίοδο. Ακόμα, υπάρχουν εικόνες του 14ου και 16ου αιώνα. Στο μοναστήρι υπάρχει πλούσια βιβλιοθήκη με βιβλία και χειρόγραφα, μουσείο με ιερά άμφια και σκεύη, και μια μικρή συλλογή προϊστορικών εργαλείων, ενώ εκεί φυλάσσεται η κάρα του Αγίου Τρύφωνα. Η Μονή εορτάζει την πρώτη Παρασκευή μετά την Κυριακή του Πάσχα.Στο φετινό εορτασμό της Μονής της Αγίας, παρέστη μεγάλος αριθμός πιστών παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες ενώ ο Σεβασμιότατος κ. Δωρόθεος Β' χοροστάτησε στη θεία Λειτουργία που τελέστηκε στην Μονή ανήμερα στη χάρη της. Στην ακολουθία, συλλειτούργησαν οι εφημέριοι της περιοχής Γαυρίου και Μπατσίου, ο ηγούμενος και οι μοναχοί της Ι.Μ. Παναχράντου. 

Η Μονή της Αγίας η μεγαλύτερη και εκ των ιστορικότερων μονών στην Άνδρο κατά την ημέρα του εορτασμού... 

Πλήθος κόσμου συνέρρευασε στην λειτουργία της Αγίας στις 5 Μαΐου...

 

Το μεγαλύτερο μοναστηρι και ένα εκ των ιστορικότερων στην Άνδρο είναι η Μονή της Αγίας...

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Δεν είμαστε καλά που θα κλείσει το μοναστήρι μας. Εδώ στην αρβανιτιά δεν χωράνε παιχνιδάκια και πολιτικές τσιριμόνιες. Αμα δεν βρεί η εκκλησία λύση θα τους φέρουμε εμείς ορθόδοξη αδελφότητα μοναχών που θα υπερετήσει το μοναστήρι και την Αγία ( https://www.youtube.com/watch?v=OCScNDEMe9A ) με αυτοθυσία και πίστη. Ελπίζω να βρούν σύντομα σοβαρούς μοναχούς για ορθόδοξα διακονήματα κι όχι τίποτα μπαρόβιους συνοδούς vips βοηθούς μάγειρα σε ταχυφαγεία να ψιλοκόβουν ντοματοσαλάτες γιατί θα τους ξαποστείλουμε ...πυξ-λάξ.!

This comment was minimized by the moderator on the site

Υπέροχη η προσπάθεια του Θοδωρή. Ωραία και τα σχόλια των αναγνωστών. Σαν τακτικός όμως προσκυνητής του ιερού χώρου, όπως και ΄φέτος , δεν μπορώ να μην παρατηρήσω ότι:
α)Το πλήθος των πιστών που παραβρέθηκαν στη μονή , τη μέρα της γιορτής της , ήταν εκατονταπλάσιο από αυτό που δείχνουν οι φωτογραφίες . Παρά την ξαφνική ανακοίνωση της απεργίας των πλοίων, παρά τις κακές καιρικές συνθήκες, ήταν εντυπωσιακή η προσέλευση τόσο των Υδρουσαίων , όσο και των εν αναμονή αναχωρήσεως πιστών(επισκεπτών ή ανδριωτών της Αθήνας). Δείγμα πίστης αλλά και συμβολισμού της σημασίας για όλους αυτού του ιστορικού προπυργίου της Χριστιανοσύνης.
β) Στα διάφορα "πηγαδάκια" που σχηματιζόντουσαν, όπως ήταν φυσικό αφού ο χώρος της εκκλησίας είναι μικρός, ακούστηκαν πολλά ερωτήματα-ανησυχίες σχετικά με το μέλλον της Μονής. Ένας έλεγε ότι θα γίνει ανδρικό μοναστήρι , άλλος ότι θα έλθουν μοναχές από αλλού, άλλος ότι θα κλείσει και τα ιερά κειμήλια θα μεταφερθούν αλλού κ.ά. Φυσικό βέβαια επακόλουθο μετά το θάνατο της ηγουμένης, αλλά και την επί χρόνια παρατηρούμενη "εγκα- τάλειψη" της Μονής. Ακούστηκαν όμως και φήμες ότι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης θατο επανδρώσει με μοναχές.
Στις δύσκολες όμως ώρες που διερχόμαστε , Χριστιανοσύνη και Ελληνισμός , θα περιμέναμε την άγια αυτή ημέρα να ακούσουμε κάτι θετικό από το στόμα του πνευματικού μας Πατέρα, ώστε μέσα στην κατάνυξη της ημέρας , να γεμίσουν οι ψυχές μας με ελπίδα για την πίστη μας και τον τόπο μας . Δεν μας έμεινε τίποτα άλλο! Ποτέ δεν είναι αργά ! Εμείς οι Ανδριώτες Υδρουσαίοι, περιμένουμε γιατί πιστεύουμε σ΄αυτόν. Μας το έχει αποδείξει. Ήμαστε πρόθυμοι , με την αμέριστη ευλογία του , να του προσφέρουμε κάθε δυνατή βοήθεια.

This comment was minimized by the moderator on the site

Μεγάλη η Χάρη της Αγίας και παρόλο που η εορτή της συνέπεσε με τη μαζική έξοδο των Ανδριωτών λόγω της απεργίας των ακτοπλοικών εταρειών, η Αγία συγκέντρωσε περισσότερο από ποτέ κόσμο που ανέβηκε για να προσκηνύσει:
http://www.imsyrou.gr/index.php?option=com_content&;view=article&id=4806:stin-iera-moni-zoodoxou-pigis-agias-androu-ierourgise-simera-o-seva-k-dorotheos-v&catid=209&Itemid=861

This comment was minimized by the moderator on the site

Αγαπητέ Θοδωρή Μανούσο,

συγχαρητήρια γιά την ‘δημοσιογραφική’ ανταπόκρισή σου από το Μοναστήρι της Αγίας. Γιά εμάς τους Υδρουσαίους Ανδριώτες της Διασποράς που λόγοι παρά την θέλησή μας, μας ανάγκασαν να είμαστε μακρυά την ημέρα της εορτής της Ζωοδόχου Πηγής, η -έστω και μέσω διαδικτύου- μεταφορά μας εκεί είναι πραγματική ευλογία. Ευχαριστούμε τον Σεβασμιώτατο Δεσπότη μας που λάμπρυνε με την παρουσία του την πανήγυρη της Ιεράς Μονής, όπως άλλωστε πράττει ανελλιπώς από ενθρονίσεώς του. Είναι γνωστό το ενδιαφέρον του για το παλαίφατο μοναστήρι που δεσπόζει στην Βόρεια Ανδρο. Γιά όλους εμάς η παρουσία του προχθές είναι δείγμα γραφής και εγγύηση ότι σύντομα με την καθοδήγηση της Παναγίας, της εξ ακενώτου Πηγής, θα επιλέξει άξιους/-ες μοναχούς/-ές για να ξαναζωντανέψει με την Χάρη Της η Μονή και να αποκτήσει την μοναδικότητα και την αίγλη που πάντοτε είχε, πλουσίως ...προχέουσα αείζωα νάματα εκ Πηγής. Αναμένομε σύντομα να διαψευσθούν οι φήμες και οι ψίθυροι ότι το μοναστήρι μας θα κλείσει!!!! (άπαγε της βλασφημίας) τη αιτήσει διαφόρων τυφλών τα τ’όμματα τον τε νούν. Είθε η Ζωοδόχος Πηγή - Πηγή υπάρχουσα τ’αληθώς να εκπλύνει νοσήματα ψυχών και σωμάτων χαλεπά τοις εν αιχμώ αγνωσίας υπάρχουσι και πάντων ημών. ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ.

Λεονάρδος-Οδυσσέας Βλάμης