Η Αγρυπνία των Μυροφόρων και η κρύπτη του Φωτοδότη

 

Ο ναός του Φωτοδότη στην Μονή Παναχράντου

Η Μονή Παναχράντου παρουσιάζει ίσως την μεγαλύτερη κοινωνική δραστηριότητα και πνευματική εγρήγορση στην Άνδρο. Για μια ακόμα φορά μας έστειλε την θρησευτική δράση της με αφορμή την χθεσινή Αγρυπνία στον Φωτοδότη. Μ αφορμή αυτό το γεγονός αναζητήσαμε μερικά στοιχεία για την κρύπτη του Φωτοδότη που αποκαλύφθηκε στις 3 Μαΐου 2009 - Εν Άνδρω.

Πλάκα ανακαίνισης του Φωτοδότη με χρονολογία 1759

Η ανακοίνωση της Μονής: 

Τελέστηκε χθες βράδυ στον κοιμητηριακό ιερό ναό του Φωτοδότη Χριστού της Ιεράς Μονής Παναχράντου η καθιερωμένη Ιερά Αγρυπνία επί τη εορτή των Μυροφόρων και τη Ευρέση και Ανακομιδή των ιερών λειψάνων των Παναχραντινών Πατέρων που μυροβλίζουν, συνευχητική παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ.κ. Δωροθέου Β΄. 

Ο μητροπολίτης Δωρόθεος Β' χθες βράδυ στην εντυπωσιακή κρύπτη... 

Η αποκάλυψη της κρύπτης του Φωτοδότη στην Μονή Παναχράντου:

Η αποκάλυψη της κρύπτης του Φωτοδότη έγινε στις 3 Μαΐου 2009, την Κυριακή των Αγίων Μυροφόρων, από τον π. Αέτιο, μερικούς επισκέπτες και τρεις εργάτες. Τότε διανοίχτηκε εξωτερικά η κρύπτη και αποκαλύφθηκαν εκατοντάδες λείψανα. Η κρύπτη της μονής είναι ακριβώς κάτω από την εκκλησία της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, που είναι κοιμητηριακός ναός της μονής Παναγίας Παναχράντου και απέχει απο αυτήν περίπου 200μ.

Όπως όλα δείχνουν οι μοναχοί, κάποια στιγμή στην μακραίωνη ιστορία της μονής, είχαν αρχίσει να θάβουν τους κεκοιμημένους μοναχούς στο κοιμητήριο και αμέσως με την εκταφή τους ρίπτονταν στην  κρύπτη, κάτω από τον ναό της Μεταμορφώσεως το οποίο είναι το οστεοφυλάκιο της μονής.

Ο ναός είναι χτισμένος πάνω από την  κρύπτη, η οποία -σύμφωνα με εκτιμήσεις - έχει εμβαδόν περίπου 25 τ.μ. και ύψος γύρω στο 1,80-2,00 μέτρα. Το μόνο άνοιγμα για να εισέλθει κανείς στην κρύπτη είναι μια οπή στο πάτωμα του ναού, κοντά στο αναλόγιο των ψαλτών, η οποία καλύπτεται με μια πέτρινη πλάκα πάχους 30 εκ. εναρμονισμένη με το έδαφος. Με άλλα λόγια, όποιος δεν γνώριζε την ύπαρξή της πλάκας και τον σκοπό που αυτή εξυπηρετούσε, κάλλιστα τη θεωρούσε μία από τις πολλές που συνθέτουν το πάτωμα του ναού. Δεν υπάρχει καμία άλλη ένδειξη ότι υπάρχει κάποιο κενό κάτω από τον ναό, καθώς οι τοίχοι εξωτερικά δίνουν την εντύπωση τοιχίων θεμελίωσης. 

Στην αποκάλυψη της κρύπτης οδήγησε έντονη ευχάριστη μυρωδιά που κατέκλυσε την εκκλησία κατά την τέλεση λειτουργίας. Αυτή έγινε με διάνοιξη εξωτερικής τρύπας από την οποία οι εργάτες και ο ιερέας εισήλθαν στην κρύπτη και έμειναν έκπληκτοι καθώς βρέθηκαν μπροστά σε εκατοντάδες σκελετούς που ήταν ανάμεσα σε σκορπισμένα χώματα. Όμως η κρύπτη ήταν καθαρή από κάθε στοιχείο μούχλας, μήκυτων, ζωυφίων κλπ. Και υπήρχε σύμφωνα με τις μαρτυρίες των παρόντων μια έντονη και ευχάριστη οσμή. Η κρύπτη καθαρίστηκε ταξινομήθηκαν τα οστά και στις αρχές Μαΐου τελείται έκτοτε Αγρυπνία.  





ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

ΣΧΟΛΙΟ
Διαγράφεται ολο το σχόλιο ως προσβλητικό στην θρησκεία όσων πιστεύουν και στην προσωπκότητα όσων φέρουν ιεαρατικό σχήμα....

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 7 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro