Η Μαρία Φαραντούρη απόψε με την χορωδία της Άνδρου

Η Μαρία Φαραντούρη στην πρόβα στο ανοιχτό θέατρο (φωτο: Εν Άνδρω).

Ήταν μια βραδιά διαφορετική από τις άλλες στην Άνδρο. Τουλάχιστον για εμάς και τους 35 ανδριώτες και ανδριώτισες της Χορωδίας Άνδρου που συνόδεψαν στην πρόβα μια από τις ιέρειες του έντεχνοy λαϊκού τραγουδιού του 20ου αιώνα στα τραγούδια της. O λόγος για την Μαρία Φαραντούρη...

 

 Δύο φωτογραφίες της Φαραντούρη που τραγουδά "της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ..." του Μίκη και του Ελύτη με την Χορωδία της Άνδρου (φωτο΅Εν Άνδρω)

 Η Μαρία Φαραντούρη στην πρόβα με την Χορωδία της Άνδρου (βίντεο: Εν Άνδρω).

Η Μαρία Φαραντούρη των μεγάλων ερμηνειών, που εμφανίστηκε σε όλα τα μεγάλα μουσικά θέατρα του κόσμου, προετοίμασε με την Χορωδία της Άνδρου μερικά από τα τραγούδια που θα πει απόψε στο Ανοιχτό Θέατρο της Χώρας στη μεγάλη συναυλία της στα πλαίσια του Φεστιβάλ Άνδρου. Όπως και να το κάνουμε είναι μια στιγμή ιστορίας για τα μουσικά δρώμενα της Άνδρου και του Φεστιβάλ της.

Περασμένες 12 και η πρόβα συνεχίζει... (φωτο: Εν Άνδρω).

Ο Παντελής Βούλγαρης στην πρόβα (φωτο: Εν Άνδρω).

Καθόλου τυχαίο πως ο επικεφαλής του Φεστιβάλ Παντελής Βούλγαρης παρακολούθησε τόσο την πρόβα με την Χορωδία της Άνδρου όσο και όλη την πολύωρη πρόβα που άρχισε γύρω στις 21:30’ και έκλεισε για χτες γύρω στις 01:00 μετά τα μεσάνυχτα.

Δύο ακόμα φωτογραφίες. Στην πρώτη με τον Σάκη Τόδουλο. Στην δεύτερη με τον Σάκη Τόδουλο και με τον Παντελή Βούλγαρη (φωτο: Εν Άνδρω).

Όλο το βράδυ βρεθήκαμε παρέα με τον Σάκη Τόδουλο, που φιλοξενεί την Μαρία Φαραντούρη και θυμηθήκαμε στιγμές μιας ζωής υπό την μουσική σκέπη των μεγάλων μουσικών και αναμορφωτών της ελληνικής κουλτούρας του 20ου αιώνα: του Μϊκη Θεοδωράκη, του Μάνου Χατζιδάκι, του Οδυσσέα Ελύτη, του Νίκου Γκάτσου. Όλους αυτούς, αλλά και νεότερους, θα ερμηνεύσει απόψε στην συναυλία της η Χώρα η Φαραντούρη. Θα είμαστε όλοι εκεί…

«Εν Άνδρω»

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Η ΜΑΡΙΑ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ

 

Η Μαρία Φαραντούρη, που ταξίδεψε το ελληνικό τραγούδι σε όλο τον κόσμο, έρχεται στην Άνδρο. Η Φαραντούρη, που μεγαλούργησε με τους δύο κορυφαίους έλληνες συνθέτες του 20ου αιώνα, τον αξεπέραστο Μίκη Θεοδωράκη και τον αξέχαστο Μάνο Χατζιδάκι, θα τραγουδήσει στην Χώρα. Μια από τις κορυφαίες ερμηνεύτριες του έντεχνου θα τραγουδήσει στο νησί μας στίχους κορυφαίων ποιητών μας.

Για όλους εμάς που μεγαλώσαμε με τον ξεχωριστό Θεοδωράκη και τον σπουδαίο Χατζιδάκι είναι πολύ μεγάλο γεγονός μια συναυλία της Μαρίας Φαραντούρη στην Άνδρο. Μιας από τις ιέρειες του έντεχνου ελληνικού τραγουδιού, που συνέβαλε κι αυτή με τις ερμηνείες να απλωθούν μουσική και στίχοι των κορυφαίων ελλήνων συνθετών και ελλήνων ποιητών του 20ου αιώνα στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο.

Η Άνδρος στις 27 Ιουλίου, για πρώτη φορά, υποδέχεται σε μία και μοναδική συναυλία, την Μαρία Φαραντούρη στο Ανοιχτό Θέατρο της Χώρας. Μαζί της θα είναι οι σπουδαίοι μουσικοί της τζαζ Τάκης Φαραζής (πιάνο & ενορχηστρώσεις), David Lynch (πνευστά), Πέτρος Βαρθακούρης (κοντραμπάσο) και Σπύρος Παναγιωτόπουλος (ντραμς). Στη συναυλία θα συμπράξει με την Μαρία Φαραντούρη σε ορισμένα τραγούδια και η Μεικτή Χορωδία της Άνδρου.

Η διάσημη ερμηνεύτρια θα τραγουδήσει μερικά από τα ωραιότερα λυρικά τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη (Δρόμοι παλιοί, Νύχτα μαγικιά, Ένα φεγγάρι αλλόκοτο, Ο κήπος έμπαινε στη θάλασσα, Του Μικρού Βοριά), του Μάνου Χατζιδάκι (Κεμάλ, Ο Εφιάλτης της Περσεφόνης, Πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι), αλλά και της Ελένης Καραΐνδρου (Ταξίδι στα Κύθηρα, Η τιμή της αγάπης).

Συγχρόνως θα τραγουδήσει με τα εικοσάχρονα αδέρφια Μιχάλη και Παντελή Καλογεράκη Τα Πατώματα σε ποίηση Bertold Brecht, τα οποία μελοποίησαν πρόσφατα οι δύο μικροί τραγουδοποιοί και το ηχογράφησαν με τη φωνή της Μαρίας Φαραντούρη. Ένα ποίημα που αν και μετρά αρκετές δεκαετίες ζωής εκφράζει απόλυτα την εποχή μας. Όπως την εκφράζει και η «Ελένη» του Θάνου Μικρούτσικου (Κάποτε  θα 'ρθουν να σου πουν του Μίκη), που είχε τραγουδήσει σε πρώτη εκτέλεση ο ιδιαίτερος Παύλος Σιδηρόπουλος.

Ακόμα στη συναυλία η Φαραντούρη θα τραγουδήσει και τραγούδια από το διεθνές ρεπερτόριο της ερμηνεύτριας, όπως η Alfonsina el mar του Ariel Ramirez, το Gracias ala vida της Violeta Parra, το Caruso του Lucio Dalla, το Canzone Arrabbiata του NinoRota.

Τέλος, το πρόγραμμα θα κλείσει με παραδοσιακά, νησιώτικα, αλλά και γνωστά λαϊκά τραγούδια (Μεσοπέλαγα αρμενίζω, Φεγγάρι μάγια μου 'κανες. Το Δίχτυ κ.α.).

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet