Μαρία Φαραντούρη: μια στιγμή της ιστορίας στην Άνδρο…

Του Διαμαντή Μπασαντή

Νοσταλγική, μεστή και επική, η Μαρία Φαραντούρη, πλημμύρισε χτες το θέατρο της Άνδρου με τα χρώματα μιας μεγάλης εποχής για την Ελλάδα. Συνάμα έδωσε ελπίδες για το μέλλον της ελληνικής μουσικής με τους νέους και σπουδαίους μουσικούς που την συνόδευσαν, αλλά και με τους νεαρούς συνθέτες που τραγούδησε (φωτο: Εν Άνδρω). 

Ήταν μια σελίδα από την ιστορία του ελληνικού πολιτισμού η συναυλία της Μαρίας Φαραντούρη στο Ανοιχτό Θέατρο Χώρας. Μια από τις μεγαλύτερες ελληνίδες ερμηνεύτριες του 20ου αιώνα, μια από τις ιέρειες του «έντεχνου ελληνικού τραγουδιού», όπως το ονόμασε ο γεννήτορας του Μίκης Θεοδωράκης, τραγούδησε στο Ανοιχτό Θέατρο της Άνδρου.

Στο λιτό και απέριττο σκηνικό του ανοιχτού θεάτρου η Μαρία Φαραντούρη με το σπουδαίο συγκρότημα που την συνόδευσε στη συναυλία. Εξαιρετικοί οι φωτισμοί του Κώστα Χλίβα (φωτο: Εν Άνδρω).  

Αυτές και μόνο οι διαπιστωτικές φράσεις αρκούν για να περιγράψουν την σημασία του γεγονότος. Η κορυφαία ερμηνεύτρια του αξεπέραστου Μίκη με την επιβλητική παρουσία και την πάντα στιβαρή φωνή της μας ταξίδεψε μουσικά σε μερικές από τις κορυφαίες στιγμές της που είναι και κορυφαίες του έντεχνου τραγουδιού. Ή, δεν είναι κορυφαίες στιγμές όταν ένας λαός τραγούδησε μαζί της: Ελύτη, Γκάτσο, Σικελιανό, Νερούντα; Ή, δεν είναι κορυφαίες στιγμές όταν η Ευρώπη σε δεκάδες συναυλίες την άκουσε σε όλες τις κορυφαίες στιγμές του Μίκη; Του Μίκη που με τον τρόπο του άνοιξε τον δρόμο για το Νόμπελ Λογοτεχνίας του μεγάλου Οδυσσέα Ελύτη;

Ταξιδεύοντας με την Μαρία Φαραντούρη στην Ελλάδα και στον κόσμο... (φωτο: Εν Άνδρω).

Το να πει κανείς πως μαγεύτηκε από τον σαξοφωνίστα Ντέιβιτ Λίντς μάλλον λέει το αυτονόητο... Φωτο: Εν Άνδρω). 

 Ο πιανίστας και μαέστρος Τάκης Φαρατζής που μαζί με τους άλλους τρεις μουσικούς της ορχήστρας έπαιξαν και τρία κλσικά κομμάτια του Μίκη σε ρυθμό τζαζ δείχνοντας μας σκηνές από το μέλλον της ελληνικής μουσικής... (φωτο: Εν Άνδρω).  

Αλήθεια τι παραπάνω έχει να δείξει στον πολιτισμό η Ελλάδα του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα από τον Θεοδωράκη, τον Χατζιδάκι, τον Σεφέρη, τον Ελύτη, τον Γκάτσο, τον Σικελιανό, τον Αναγνωστάκη, που όλους αυτούς τραγούδησε με τρόπο απαράμιλλο με την επική της φωνή η Φαραντούρη; Γι’ αυτό σας λέω και σας ιστορώ πως και μόνο η παρουσία της κορυφαίας ερμηνεύτριας στο Φεστιβάλ της Άνδρου έδωσε αίγλη στον θεσμό.

Όσοι βρεθήκαμε στη συναυλία της Φαραντούρη ζήσαμε σημαντικές στιγμές από την μουσική και την ιστορία αυτού του τόπου (φωτο: Εν Άνδρω) 

Αλλά έδωσε και μνήμες ζωής στους ανδριώτες της χορωδίας της Άνδρου που τραγούδησαν μαζί της μερικά από τα κορυφαία τραγούδια της ελληνικής μουσικής. Και όλοι όσοι βρεθήκαμε χτες στο Ανοιχτό Θέατρο της Άνδρου ας θεωρήσουμε τους εαυτούς μας ευλογημένους. Πόσες φορές κανείς μπορεί να ζήσει τόσο σπουδαίες στιγμές της ιστορίας του ελληνικού πολιτισμού στο νησί μας;

 

 Απόσπασμα από τον Εφιάλτη της Περσεφόνης (Μάνος Χατζιδάκις-Νίκος Γκάτσος) με την Χορωδία της Άνδρου (βίντεο Εν Άνδρω)

 Προφητικοί ο Μάνος Χατζιδάκις και ο Νίκος Γκάτσος στον "Εφιάλτη της Περσεφόνης" με την Μαρία Φαραντούρη το 1975. Η Χορωδία της Άνδρου θα έχει να θυμάται πως τραγούδησε με την Μαρία Φαραντούρη... (φωτο: Εν Άνδρω). 

"Δρόμοι παλιοί" στο Ανοιχτό Θέατρο της Άνδρου (βίντεο: Εν Άνδρω). 

 

Ο Σάκης Τόδουλος στον οποίο η Φαραντούρη αφιέρωσε του "Δρόμους Παλιούς" του Μίκη σε στίχους Μανώλη Αναγνωστάκη. Ίσως γιατί ο Σάκης ήταν παρών το βράδυ που ο Μίκης έγραψε την υπέροχη μουσική στις Μπαλλάντες. Μια μουσική που στη συνέχεια έκανε σπουδαία διαδρομή και με την "Σέρπικο" του Σίντνεϋ Λούμετ... (φωτο: Εν Άνδρω).

Ένα υπέροχο μουσικό ταξίδι στις κορυφές η συναυλία της Φαραντούρη. Από τις ονειροπόλες και ρομαντικές στιγμές στις Μικρές Κυκλάδες του Μίκη στις μοναδικές νοσταλγικές στιγμές του Μεγάλου Ερωτικού του Μάνου. Από το ιστορικό Άξιον Εστί του Μίκη και του Ελύτη στα Προφητικά Παράλογα του Μάνου και του Γκάτσου.

 

Φινάλε. Από αριστερά Τάκης Φαρατζής (πιάνο), Μαρία Φαραντούρη, Ντειβιτ Λιντς (σαξόφωνο), Σπύρος Παναγιωτοπουλος (ντραμς) και Πέτρος Βαρθακούρης (κpντραμπάσο). Ήταν όλοι εξαιρετικοί... (φωτο: Εν Άνδρω).

Και ακόμα η Φαραντούρη μας ταξίδεψε και από τον Ξαρχάκο μέχρι και τον Μικρούτσικο και δύο νεώτερα παιδιά που συνεχίζουν σήμερα στους  θυμίζοντας μας το εύρος και την διαχρονικότητα του έντεχνου. Καθόλου τυχαίο πως έκλεισε με την «Ελένη» του Θάνου Μικρούτσικου τραγουδώντας: «να πεθαίνεις για την Ελλάδα είναι άλλο κι άλλο εκείνη να σε πεθαίνει…»

Αποσπάσματα από την συναυλία της Μαρίας Φαραντούρη στην Άνδρο (βίντεο Εν Άνδρω) 

Το μόνο που θα μπορούσε κάποιος από αυτούς παραβρέθηκαν στην χθεσινή συναυλία της Φαραντούρη είναι: Ήμουν κι εγώ εκεί... (Φωτο: Εν Άνδρω).

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Καλησπέρα
Σας γραφω για να σας ευχαριστήσω για την πολύ καλή κριτική που κάνατε για το κονσέρτο μου στην Ανδρο. Μου εχει μιλήσει για σας ο Τηλέμαχος και περιμένω να διαβάσω το βιβλίο που γράψατε για τον Μικη, καθώς και το δικο σας βιβλίο για την μουσική του Μικη Θεοδωράκη.
Σας ευχαριστώ πολύ,,,Μαρια Φαραντούρη.

This comment was minimized by the moderator on the site

Η Πρωθιερεια των Αγιων Εντεχνων Τραγουδιων της Ελλαδας και πρεσβηρά τους σε ολο των κοσμο, μας χάρισε μια μαγικη συναυλια στο θέατρο της Ανδρου. Παρα τα χρονια και τις εκατονταδες φορες που τα εχει παρουσιασει, με τους υπεροχους μουσικούς της, μας τα προσφερε ατσαλακωτα, σαν δροσερα λουλουδια. Ευχαριστουμε Μαρια Φαραντούρη! Εισαι απο τους λιγους μουσικους θρυλους μιας αξεπεραστης ακμης του Ελληνικου Τραγουδιού που ειναι πολύτιμη κληρονομια για ολους μας. Τυχερη η χορωδια της Ανδρου που τραγουδησε μαζι σου!!

This comment was minimized by the moderator on the site

Συγκινητική και συγκλονιστική! Ήταν η κορυφαία στιγμή του Φεστιβάλ.
Δεν βρίσκω λόγια για να περιγράψω την χθεσινή εμπειρία. Η Φαραντούρη θεεική, οι μουσικοί που την συνόδευαν κορυφαίοι και η Χορωδία του Μουσικού Συλλόγου καλοδασκαλεμένη και καλλίφωνη (και με μια αξιοζήλευτη εμπειρία στο βιογραφικό της).