Λαϊκό θέαμα, κινηματογραφικός νεορεαλισμός και Φεντερίκο Φελίνι: η καινοτομία του Φεστιβάλ Άνδρου…

 

Φεντερίκο Φελίνι, 1-3 Αυγούστου, ταινίες: Amarcord, La Strada, Roma

Από την Δευτέρα 1η Αυγούστου μέχρι την Πέμπτη 4η Αυγούστου το Φεστιβάλ Άνδρου παρουσιάζει ένα μεγάλο κινηματογραφικό αφιέρωμα σε έναν από τους κορυφαίους σκηνοθέτες του ιταλικού νεορεαλισμού, ο οποίος κατέκτησε την Ιταλία και στη συνέχεια όλο τον κινηματογραφικό κόσμο στον 20ο αιώνα. Ο λόγος για τον πολυβραβευμένο Φεντερίκο Φελίνι (πρώτα βραβεία στα Φεστιβάλ Κανών και Βενετίας, τρία βραβείς Ένωσης Κριτικών Νέας Υόρκης και πέντε Όσκαρ).

Το αφιέρωμα ξεκινά από τις 19:30 μέχρι τις 21:00 κάθε βράδυ στην αγορά της Χώρας με μια ομάδα από τους πιο συναρπαστικούς και διασκεδαστικούς καλλιτέχνες που θα επιδοθούν στο πανάρχαιο και μοναδικό θέατρο του δρόμου. Ταχυδακτυλουργοί, ξυλοπόδαροι και κλόουν, όλοι μαζί στην αγορά της Άνδρου θα εκπλήξουν το κοινό με τα μαγικά παιχνίδια τους. Στη τέλος κάθε διαδρομής θα καταλήγουμε όλοι μαζί στο θέατρο για να δούμε κάθε μέρα μια από τρεις ξεχωριστές ταινίες του Φελίνι…

Εδώ να κάνουμε μια παρένθεση: πρόκειται για καινοτομία του Φεστιβάλ Άνδρου, καθώς φέρνει στο Ανοιχτό Θέατρο της Χώρας τον μεγάλο απόντα σχεδόν όλων των καλοκαιρινών φεστιβάλ: τον κινηματογράφο. Συνήθως τα καλοκαιρινά φεστιβάλ στην Ελλάδα έχουν πολύ θέατρο και περισσότερη μουσική. Ο Παντελής Βούλγαρης, σκηνοθέτης κινηματογράφου ο ίδιος, ανοίγει τον θεσμό στην 7η τέχνη που κυριάρχησε στον 20ο αιώνα και συνεχίζει απτόητη από τον χρόνο και τις μεγάλες εξελίξεις να κυριαρχεί και στον 21ο αιώνα.

Καθόλου τυχαίο φυσικά πως από όλους τους μεγάλους σκηνοθέτες διάλεξε για το διεθνές μέρος του φεστιβάλ τον σπουδαίο ιταλό Φεντερίκο Φελίνι. Τον μαέστρο με την μοναδική λαϊκή φλέβα. Τον Φελίνι που 12χρόνος το έσκασε από το σπίτι του για να ακολουθήσει ένα τσίρκο… Σαν παιδιά, λοιπόν, ο Βούλγαρης θέλει να το σκάσουμε μαζί με τον Φελίνι από την αγορά που θα στηθεί ένα λαϊκό θέαμα και να τον ακολουθήσουμε στον μαγικό κινηματογραφικό κόσμο του Φελίνι. Τον Φελίνι και τον μαγικό κόσμο των μεγάλων και αρχαίων λαϊκών θεαμάτων και του τσίρκου, τους κλόουν και τους γελωτοποιούς, τους λαϊκούς καλιτέχνες και το θέατρο του δρόμου. που τόσο αγάπησε ο μεγάλος ιταλός μαέστρος.

Ας απολαύσουμε, λοιπόν, όλοι μαζί το Amarcord, το La Strada, τη Roma. Τρεις προβολές αριστουργηματικών ταινιών στο Ανοιχτό Θέατρο της Χώρας, με 7 ευρώ είσοδο (ένα εισιτήριο και για τις τρεις). Πριν από κάθε προβολή, θα υπάρξει ομιλία ανθρώπων που γνώρισαν και αγάπησαν το έργο του Φελίνι. Θα προλογίσουν ο σκηνοθέτης Περικλής Χούρσογλου, ο φιλόλογος και συγγραφέας Θωμάς Κοροβίνης και η καθηγήτρια Μαρία Κομνηνού.

Να σημειώσουμε πως η ομάδα των κλόουν, μαζί με τον πρωτοπόρο ταχυδακτυλουργό Κρίστοφερ, που έφερε στην Άνδρο ο Παντελής Βούλγαρης, θα συμμετέχουν και κατά τη διάρκεια της συναυλίας-αφιέρωμα στη μουσική του Νίνο Ρότα, με την οποία θα κλείσει το ιταλικό αφιέρωμα την Πέμπτη 4 Αυγούστου στο Ανοιχτό Θέατρο υπό την διεύθυνση του μαέστρου Νίκου Πλατύραχου.

Όπως συνοψίζει ο Βούλγαρης «πρόκειται για πινελιές χαράς και φαντασίας, για τέσσερις μέρες στο νησί!». Και συμπληρώνει για τον Φελίνι: «Ρεαλιστής και ονειροπόλος, καυστικός και τολμηρός. Η βαθιά αισθαντική του ματιά και ο κλαυσίγελος για την ανθρώπινη περιπέτεια σε εικόνες γεμάτες ποίηση, χιούμορ, τρυφερότητα, πυγμή, γοητεία. Οι ταινίες του Federico Fellinι χωρίς ίχνος διδακτισμού ή σκηνοθετικής έπαρσης μένουν αγέραστες και αξεπέραστες γιατί γεμίζουν κενά στην καρδιά, στη σκέψη, στη μνήμη και στα συναισθήματα. Τι σπουδαίο σινεμά!»

"Εν Άνδρω"

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet