Σταματία, το γένος Αργυροπούλου (8/8): Το πικρό χιούμορ της ιστορίας...

Η Ελένη Ουζουνίδου στο επιτυχημένο έργο "Σταματία, το γένος Αργυροπούλου" που παρουσιάζεται την Δευτέρα 8 Αυγούστου στο Φεστιβάλ Άνδρου 

"Την Σταματία μου την έφερε ο συγγραφέας Κώστας Σωτηρίου. Είναι ένα πρόσωπο που κουβαλάει όλα τα βιώματα από το τέλος του Εμφυλίου μέχρι σήμερα. Κάπου εκεί χρονικά πολύ νέα ερωτεύεται ένας λοχαγό. Μιλά για την ζωή της και τα γεγονότα της εποχής. Είναι συντηρητικών πεποιθήσεων. Και περιγράφει τα γεγονότα της ζωής της. Τα δράματα της. Οι αναφορές στην ιστορία προκύπτουν μέσα από την καθημερινότητα της. Και πολλά από αυτά είναι δοσμένα με χιούμορ. Η Ελένη Ουζουνίδου είναι καταπληκτική ηθοποιός και κρατά όλη την παράσταση. Το έργο παίζεται με επιτυχία δύο χρόνια τώρα. Και τα καλοκαίρια πέρσι πήγαμε περιοδεία από Θασσαλονίκη μέχρι Πελοπόννησο και Κρήτη και εφέτος ξεκινάμε από Άνδρο την Δευτέρα το βράδυ (8/8) και συνεχίζουμε την Τρίτη στην Τηνο, την Τετάρτη στην Πάρο και την Πέμπτη στη Σαντορίνη." 

Αυτά μας είπε σχετικά με το επιτυχημένο έργο που παίζεται δύο ολοκληρα χρόνια ο σκηνοθέτης του Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος....

Ο σκηνοθέτης του επιτυχημένου έργου "Σταματία, το γένος Αργυροπούλου" στη βεράντα του σπιτιού του στην Άνδρο, πάνω από την Πλάκα, που διακρίνεται χαμηλά πίσω του... (φωτο: Εν Άνδρω).

Το σπίτι του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου πάνω από την Πλάκα έχει εντυπωσιακή θέα. Ο Β. Θεοδωρόπουλος έχει "εγκατασταθεί" στην Άνδρο εδώ και 18 χρόνια. Αρχικά με νοίκι στα Αηδόνια και μετά αγόρασε και έχτισε στην Πλάκα. Ζει στην Άνδρο περίπου 3 μήνες τον χρόνο. Εδώ σχεδιάζεί και προετοιμάζει όλα σχεδόν τα έργα που παίζει στο Θέατρο Νέου Κόσμου στην Αθήνα. Ήταν χαρά του όταν ο Παντελής Βούλγαρης, ο οποίος είχε δει το έργο του στην Αθήνα, του πρότεινε να το φέρει στο Φεστιβάλ Άνδρου. Κάπως έτσι ένας "ανδριώτης" από επιλογή βρέθηκε στο Φεστιβάλ Άνδρου με το έργο "Σταματία, το γένος Αργυροπούλου". Με τον Βαγγέλη συναντήθηκαμε το πρωί του Σαββάτου, μέσω μιας κοινής φίλης, για να μας πει λίγα επιπλέον λόγια για το έργο. Κάπως έτσι γνωρίσαμε την εντυπωσιακή θέα του σπιτιού του πάνω από την Πλάκα.

Η Ελένη Ουζουνίδου σε σκηνή της παράστασης 

Η "Σταματία, το γένος Αργυροπούλου" είναι, λοιπόν, γεννημένη στην Αθήνα στα μέσα της δεκαετίας του ’30, κόρη ανώτερου δημοσίου υπαλλήλου, διαπαιδαγωγημένη με τα χρηστά ήδη της εποχής και αρραβωνιασμένη με λοχαγό του Εθνικού Στρατού. Ζει στην αυλή του σπιτιού της, αδυνατώντας να παρακολουθήσει τη ζωή που προχωράει δίπλα της. Επιμένει πεισματικά να βλέπει τα πάντα μέσα από τα δικά της παραμορφωτικά γυαλιά, καταλήγοντας άλλοτε τραγική κι άλλοτε κωμική φιγούρα, μέσα στα γεγονότα που διαδραματίζονται δίπλα της και αφορούν άμεσα τόσο την ίδια, όσο και τους δικούς της ανθρώπους. 

Συντελεστές της παράστασης

 

Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος

Σκηνικά-Κοστούμια: Μαγδαληνή Αυγερινού

Μουσική επιμέλεια: Νέστορας Κοψιδάς

Σχεδιασμός φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης

Παίζει η ηθοποιός: Ελένη Ουζουνίδου

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet