ΠΡΟΣΟΧΗ: «Η Απολογία του Σωκράτη» μεταφέρθηκε στη Χώρα (24/8)
Του Δήμου Αβδελιώδη
Σκηνοθέτη
Σκηνή από την παράσταση
(Το Εν Άνδρω ευχαριστεί τον σκηνοθέτη του έργου «Η Απολογία του Σωκράτη» Δήμο Αβδελιώδη για το κείμενο που μας έστειλε, με την ευκαιρία της πολυσυζητημένης και πολυπαιγμένης με μεγάλη επιτυχία παράτασης του, η οποία θα παιχτεί και στο ανοιχτό θέατρο της Χώρας την Τρίτη 23/8. Η παράσταση μεταφέρθηκε από το Γαύριο λόγω ακαταλληλότητας υποδομών).
Χαίρομαι που θα παιχθεί η παράστασή μας στο Διεθνές Φεστιβάλ της Άνδρου, γιατί είναι ένας νέος πολιτιστικός θεσμός που ξεχωρίζει ανά την Ελλάδα, επειδή τιμά έμπρακτα τις τέχνες και ενδιαφέρεται να προσφέρει ποιότητα στο κοινό και τους επισκέπτες της Άνδρου, με την εγγύηση του πολύτιμου και σπουδαίου έλληνα σκηνοθέτη Παντελή Βούλγαρη.
Το πιο γοητευτικό στοιχείο της ‘’Απολογίας του Σωκράτη’’ είναι το γεγονός πως δεν πρόκειται για μια συνηθισμένη παράσταση, με ένα έργο που έχει γραφτεί για το θέατρο, αλλά για μια αναπαράσταση ενός καταγεγραμμένου ιστορικού γεγονότος, που είναι η δίκη του Σωκράτη η οποία έγινε στις 21 Μαίου του 399 π.χ.
Οι θεατές μας θα βιώσουν μιαν αυθεντική αναπαράσταση μιας συγκλονιστικής στιγμής στην εξέλιξη της ιστορίας του πολιτισμού, σαν να ήταν εκεί. Δεν το λέω υπερβάλλοντας, αλλά απ’ αυτό που έχουμε δει και αφουγκρασθεί από τις παραστάσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, κάθε φορά που επαναλαμβάνεται, επειδή δημιουργεί αυθεντικά αισθήματα και συγκίνηση.
Η εκφορά της αρχαίας ελληνικής γλώσσας, που έγινε με την συγκεκριμένη μέθοδο που χρησιμοποιώ, και ακούγεται για πρώτη φορά, με έναν φυσικό και οικείο για όλους τρόπο, είναι η μεγάλη πρωτοτυπία της, γιατί συμβαίνει για πρώτα φορά από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.
Το ζητούμενο σ’αυτή την αναπαράσταση δεν είναι οι εντυπώσεις, αλλά μόνο να βιώσουμε, άρα να κατανοήσουμε βαθειά τι ακριβώς συνέβη με τον Σωκράτη, ποιος ήταν πραγματικά και κατά πόσο αυτά που έλεγε ήταν λόγια για ρομαντικούς και φιλόσοφους αν μας αφορούν μέχρι σήμερα.
Γι αυτό υπάρχουν υπέρτιτλοι στα νέα ελληνικά και στα αγγλικά, για την πλήρη κατανόηση του λόγου από το κοινό. Παρακολουθώντας κανείς αυτή την λογική διαδικασία μπορεί να καταλάβει στο τέλος πως αυτά που έλεγε ο Σωκράτης για τη συμπεριφορά και τη στάση των ανθρώπων απέναντι στα πιο ουσιώδη ερωτήματα των ανθρώπων για να αλλάξουν τη ζωή τους προς το καλύτερο, έμειναν αναπάντητα για δυόμιση χιλιάδες χρόνια.
Ο Σωκράτης έλεγε πως δεν γίνεται να εξαγοράσεις την ευτυχία με τα χρήματα ή με τα υλικά αγαθά, αλλά το αντίθετο, όταν μόνο είσαι ευτυχισμένος τότε μπορείς να απολαύσεις τα χρήματα και όλα τα υλικά αγαθά που αναλογούν στους ανθρώπους. Προϋπόθεση για την ευτυχία θεωρούσε την γνώση των αιτιών της συμπεριφοράς μας, δηλαδή την αυτογνωσία.
Όλοι επίσης θα απολαύσουν τις μοναδικές ερμηνείες του Βασίλη Καραμπούλα ιδιαίτερα αλλά και του Γιάννη Κολόι που καθηλώνουν στους δυο ρόλους, χωρίς κλισέ, μόνο με την συγκέντρωση τους, τη σοβαρότητα και τη δουλειά τριών περίπου χρόνων, για να ενσαρκωθεί η πραγματικότητα της αρχαίας πλατωνικής γλώσσας και του πιο συγκλονιστικού σταθμού στον ανθρώπινο πολιτισμό.