Πρώτη φορά... επιθεώρηση!!!

Πρώτη φορά... κλασική ελληνική επιθεώρηση στο ανοιχτό θέατρο Άνδρου! Άλλη μια πρωτιά στις πρωτιές της εποχής μας! Η ερασιτεχνική παράσταση, με αρκετούς επαγγελματίες, "κάνε κουράγιο Ελλάδα μου" που σκηνοθέτησε ο Γιώργος Δάμπασης. Καλοσυραμμένα κείμενα, ροή, χορευτικά και έξυπνες ατάκες με αναφορά στην Άνδρο. Όλα αυτά κέρδισαν το ενδιαφέρον των εκατοντάδων θεατών που παρακολούθησαν την παράσταση. Εδώ το χορευτικό στο φινάλε (φωτο: Εν Άνδρω).

Η "επιθεώρηση" κέρδισε τις εντυπώσεις. Η πρωταγωνίστρια με κέφι έδεσε τα νούμερα συμβάλλοντας στην ροή της παράστασης (φωτο: Εν Άνδρω).

\

Όλα - επιθεώρηση και παράσταση - ξεκίναν στα τέλη του 19ου αιώνα. Εδώ ανδριώτης της εποχής σε σκετς αναφερόμενο εκείνη την περίοδο με κουστούμι εποχής (φωτο: Εν Άνδρω).

Αλλά και οικονομικές χρεωκοπίες μας ξεκινούν τον 19ο αιώνα. "Δυστυχώς επτωχεύσαμεν" είπε ο Χαρίλαος Τρικούπης. Και τότε ήρθαν οι τρεις μεγάλες και πιστώτριες δυνάμεις να δουν τι θα κάνουν και τι θα... πάρουν! Εδώ οι τρεις δυνάμεις της εποχής, με τις σημαίες τους (Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία). Μερικές φορές η ιστορία επαναλλαμβάνεται... (φωτο: Εν Άνδρω).

Μετά ήρθε ο 20ος αιώνας με Βενιζέλο, Βαλκανικούς, Διχασμό, Μικρασία. Και η Ελλάδα μπερδεύτηκε και ξεμπερδεύτηκε πολλές φορές. Και από κοντά και η επιθεώρηση της... Εδώ στιγμιότυπο με αναφορά στους Βαλκανικούς... (φωτο: Εν Άνδρω).  

 Μερικές φορές η ιστορία μπερδεύει ή μπερδεύεται με ...τις φούστες! Έτσι στην εποχή του Πάγκαλου που ήταν μακριές οι φούστες και οι αστυνομικού κυκλοφόρουσαν και μετρούσαν πόντους! Όπως σε αυτό το νούμερο τηα παράστασης... (φωτο: Εν Άνδρω). 

 

Κι έρχονται οι επόμενες εποχές και τα επόμενα εξαιρετικά χορευτικά όπως αυτό που έχει κάτι από σπανιόλικο πάθος (φωτο: Εν Άνδρω).

Χορευτικό με πάθος, πολύ πάθος... (φωτο: Εν Άνδρω). 

 Κατοχική Ελλάδα. Από την παράσταση... (βίντεο Εν Άνδρω.gr)

Κι έρχονται εποχές όπου η Άνδρος εξακολουθεί ακόμα να κυριαρχεί στη ναυτιλία και οι παλιοί καπεταναίοι λένε για ταξίδια, για φουρτούνες, για λιμάνια και για ωραίες κοπέλες. Στιγμιότυπο από την παράσταση (φωτο: Εν Άνδρω). 

 Μεταπόλιτευση: Κωνταντίνος Καραμανλής εναντίον Ανδρέα Παπανδρέου. Από την παράσταση... (βίντεο Εν Άνδρω) 

 Δεκαετία 1980΄Από την παράσταση... (βίντεο Εν Άνδρω).

Και φτάνουμε στο σήμερα. Και πάμε Κούβα. Όπου ο Ραούλ Κάστρο διακηρύσει: "πρώτη φορά... δεξιά"!!! Και μένουν οι σημαίες της επανάστασης στην άκρη, μαζί με τις παλιές αναφορές για τον Τσε Γκεβάρα. Στιγμιότυπο από το αντίστοιχο σκετς της παράστασης... (Φωτο: Εν Άνδρω). 

Και μετά φεύγει το "μαύρο" από την ΕΡΤ και μπαίνει πάλι στο "παιχνίδι" η δημόσια τηλεόραση. Αλλά μοιάζει λίγο μπερδεμένη η νέα ΕΡΤ όταν διαπιστώνει πως πια κανείς δεν διαμαρτύρεται για τις μειώσεις των συντάξεων!!... Από το αντίστοιχο σκετς της παραστασης... (φωτο: Εν Άνδρω).

Και κάπου εδώ μπαίνει ένα από τα πιο σπαρταριστά νούμερα: ο Βαρουφάκης!!! Ένα εξαιρετικό κείμενο που έφερε πολύ γέλιο. Ο "Βαρουφάκης" της παράστασης με φανελάκι, σακάκι με σηκωμένο γιακά και σακίδιο!!! Και το σκετς τελειώνει με τον Βαρουφάκη να φεύγει με σηκωμένο δάχτυλο!!! (φωτο: Εν Άνδρω).

Φυσικά δεν μπορούσε να λείπει "ο Αλέξης" σε ρόλο σούπερ-σταρ! Τι επιθεώρηση θα ήταν αν δεν σατίριζε την εξουσία άλλωστε; Εδώ στιγμιότυπο από την παράσταση όπου ο "Αλέξης Τσίπρας¨συζητά για επενδύσεις με τον "Μπιλ Κλίντον"!!!  (φωτο: Εν Άνδρω).

 

Και η παράσταση τελειώνει με όλους επί σκηνής: παραθεριστές, κάτοικοι, μέτοικοι, παλιοί κάτοικοι/σημερινοί παραθεριστές, Ήταν η πρώτη παράσταση που πλειοψηφούσαν παλιοί κάτοικοι-σημερινοί παραθεριστές. Άρα μπορεί να υπάρξει ίσως ki ένας ερασιτεχνικός θίασος που να ξεκινά με σημείο αναφοράς παλιές παρέες (κυρίως της Χώρας). Άνθρωποι που ζουν ολοχρονίς μακριά από την Άνδρο και συνάμα θα έχουν κυρίως το καλοκαίρι μια πολιτιστική δραστηριότητα στο νησί!!! Eνδιαφέρουσα μια τέτοια δράση (φωτο: Εν Άνδρω).     

Και όπως τελειώνουν όλα τα παρεΐστικα πράγματα τέλειωσε κι αυτή η επιθεώρηση: σαν τοπικό γλέντι. Όπου πολλοί από τους θεατές ανεβηκαν επί σκηνής να χορέψουν με τους συντελεστές της παράστασης στους ρυθμούς του Σαββόπουλου: ας κρατήσουν οι χοροί... (φωτο: Εν Άνδρω) 

Ανέβηκε και η φιλαρμονική με τα τύμπανα και τα ταμπούρλα στη σκηνή. Και η παράσταση δικαιώθηκε καθώς έγινε το... αλαλούμ!!! Ή, επί το Σαββοπουλικότερο: "να μας έχει ο θεός καλά πάντα ν' ανταμώνουμε και να ξεφαντώνουμε..." (φωτο: Εν Άνδρω). 

"Εν Άνδρω"

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Σας ευχαριστούμε για την εξαιρετική παρουσίαση. Ο συντάκτης σας τα "έπιασε" όλα! Λιλικα Αντανασιώτη Δάμπαση
Σας ευχαριστώ και προσωπικά για τα καλά σας λόγια. Η Επιθεώρηση

This comment was minimized by the moderator on the site

ΜΑ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΛΛΑΛΟΥΜ....