Ο ανδριώτικος λαϊκός πολιτισμός αποτυπώνεται από το ΕΜΠ

Το ΕΝ ΑΝΔΡΩ θυμίζει στα ΘΕΜΑΤΑ την εργασία των φοιτητών που έγινε στην Άνδρο τον Οκτωβριο του 2016 με την ευκαιρία της έκθεσης (Σάββατο 14 Απριλίου 2018, ώρα 18.00, κτίριο ΕΟΧΑ, Χώρα) της Αρχιτεκτονικής Σχολής τού Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου με θέμα Μελέτη Παραδοσιακών Οικισμών Άνδρου. Διοργανωτής η Εταιρεία Ανδρίων Επιστημόνων.

Ξεκίνησε από το ΕΜΠ η αποτύπωση της παραδοσιακής Άνδρου (14/10/16)

Ο Έξω Ρωγός όπου διεξάγεται η αποτύπωση των φοιτητών (φωτ. Εν Άνδρω).

Ξεκίνησε την Παρασκευή 14/10 και θα διαρκέσει μέχρι την Τετάρτη 19/10 η πρώτη σε μεγάλη έκταση καταγραφή της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής στην Άνδρο που γίνεται από την αρχιτεκτονική σχολή του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου.

Οι φοιτητές με τους διδάσκοντες στο Ρωγό (φωτογραφίες Εν Άνδρω).

Το «Εν Άνδρω» συνάντησε την ομάδα των φοιτητών που αποτύπωναν τον Ρωγό το απομεσήμερο του Σαββάτου και παρακολούθησε μέρος της δουλείας τους και του μαθήματος τους.

Πρώτες αποτυπώσεις στο χαρτί των φοιτητών πριν μεταφερθούν στον υπολογιστή για περαιτέρω επεξεργασία (φωτογραφίες Εν Άνδρω).

Η αποτύπωση έχει ήδη ξεκινήσει και προχωρά. Οι οικισμοί που ξεχωρίζουν σύμφωνα με τους καθηγητές είναι του Κοχύλου, Ρωγός, Καπαριά και Αηδόνια. Κι αυτό γιατί υπάρχει πυκνό οικιστικό μεσαιωνικό δίκτυο, που δεν επέτρεψε να διανοιχτούν, δρόμοι, αποτρέποντας την καταστροφή τους.

Το μεσαιωνικό δίκτυο δεν επέτρεψε να διανοιχτούν δρόμοι και ο οικισμός παρέμεινε σχετικά αναλλοίωτος (φωτογραφίες Εν Άνδρω). 

Επίσης πολλά σπίτια δεν είχαν παρεμβάσεις με αποτέλεσμα και αυτά να αποτυπώνουν την κοινωνία και την ζωή της παραδοσιακής Άνδρου (φωτ. Εν Άνδρω).

«Είναι συγκινητικό» τόνισε ο επικεφαλής καθηγητής «να βλέπεις να έχουν δασωθεί στοιχεία μιας προηγούμενης κοινωνίας και της λαϊκής της αρχιτεκτονικής που ήταν βασισμένα πάνω στις ανάγκες της ζωής της».

Την συγκίνηση του καθηγητή μοιράζονται και οι φοιτητές. Για παράδειγμα στου Κοχύλου, ενός οικισμού με πλούσιο μεσαιωνικό οικιστικό και πολλά σπίτια λαϊκής αρχιτεκτονικής οι φοιτητές, όπως μας είπε καθηγητής, ήταν ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι.

Ο Βαγγέλης Παπαδάκης μαζί με τους φοιτητές στο Ρωγό (φωτ. Εν Άνδρω).

Αρωγοί στην προσπάθεια των καθηγητών και των φοιτητών είναι η Καΐρειος Βιβλιοθήκη, ο Δήμος Άνδρου, καθώς και οι αρχιτέκτονές Βαγγέλης Παπαδάκης, Νίκος Βασιλόπουλος, Ελένη Σαλουβάρδου, ο πρώην δήμαρχος Γιάννης Γλυνός, ο Γιώργος Σπέης, αλλά και αρκετοί άλλοι ακόμα. 

Η αποτύπωση γίνεται στα πλαίσια του μαθήματος «Αρχιτεκτονική Ανάλυση Παραδοσιακών Κτηρίων και Συνόλων» υπό την επίβλεψη του καθηγητή Γιώργου Γιαννίτσαρη και με την βοήθεια άλλων 7 διδασκόντων του τμήματος. Συμμετέχουν 220 φοιτητές εκ των οποίων 200 έλληνες και οι υπόλοιποι 20 ξένοι (Ρουμανία, Πολωνία, Γαλλία, Ισπανία, Τουρκία) που είναι στην Ελλάδα με το διαπανεπιστημιακό πρόγραμμα Έρασμος. Οι φοιτητές διαμένουν στα Αποίκια, στην Χώρα και στο Κόρθι. Δηλαδή κοντά στους εξεταζόμενους οικισμούς.

Η παραδοσιακή βρύση στον Ρωγό (φωτ. Εν Άνδρω).

Αποτυπώνονται 18 οικισμοί της Άνδρου. Τα στοιχεία της επιλογής ήταν η διάσωση του παραδοσιακού εσωτερικού δικτύου του οικισμού και η ύπαρξη παραδοσιακών σπιτιών λαϊκής αρχιτεκτονικής. Ο πιο βόρειος οικισμός που αποτυπώνεται αυτή τη στιγμή είναι η Άρνη, αν και υπήρξε συζήτηση για να αποτυπωθούν και βορειότεροι οικισμοί όπως ο Αμμόλοχος και ο Σιδόντας. Οι οικισμοί που αποτυπώνονται είναι: Στενιές, Αποίκια, Άρνη, Στραπουργιές, Λάμυρα, Μεσαριά, Υψηλού, Πιτροφός, Αμονακλιού, Καππαριά, Πισκοπειό, Αλαμανιά, Αηδόνια, Κοχύλου, Ρωγό, Συνέτι, Φάλλικα, Λειβάδια.

Σε όλους ο κεντρικός οικιστικός ιστός δεν έχειδρόμους, αλλά απαρτίζεται από παραδοσιακά παλιά καλντερίμια, ενώ συνάμα να έχουν ένα μέγεθος ώστε να αποτυπωθεί με ευκρίνεια η κοινωνική ζωή. Συγχρόνως να διασώζονται σπίτια λαϊκής αρχιτεκτονικής χωρίς μεγάλες παρεμβάσεις που να αλλοιώνουν τον χαρακτήρα τους.

"Εν Άνδρω"

 

  

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

ΠΕΣΜΑΣ ΛΙΓΟ ΓΙΑ ΧΥΤΥ ΑΝΗΣΥΧΟΥΜΕ. ΤΗΝ ΦΑΓΑΤΕ?

This comment was minimized by the moderator on the site

"Ελπίζω κύριε Μπασαντή να μην χαρακτηριστεί ολόκληρο το Νησί παραδοσιακός οικισμός!!!
Δε μας φτάνανε ολα να έχουμε κι αυτό. Μετά είναι που θα πρέπει να πάρουμε ένα καράβι και να φύγουμε"

Το καράβι πρέπει να το πάρουν όσοι συντέλεσαν, εκουσίως ή ακουσίως, τόσα χρόνια στην συστηματική απαξίωση των παραδοσιακών οικισμών του νησιού.
Με μη συμβατές έως καταστροφικές επεμβάσεις σε παραδοσιακά κτίσματα αρχιτεκτονικού και ιστορικού ενδιαφέροντος.
Με την γειτνίαση νέων εργολαβικών κατασκευών, κακέκτυπων παραδοσιακής ή νεοκλασικής εμπνεύσεως, σε οικισμούς με αιώνες ιστορίας και αλλοίωση της εικόνας τους.
Με καταστροφή των παραδοσιακών μονοπατιών μέσω της παράνομης διάνοιξης τους σε δρόμους, με στόχο την εμπορική αξιοποίηση των παρακείμενων αγροτεμαχίων.
Η λίστα θα μπορούσε να συνεχίζει σε πολλές σελίδες.
Η νομοθετημένη προστασία των οικισμών θα βάλει ένα φρένο στην υποβάθμισή τους και θα θέσει κανόνες ως προς την διαχείριση τους.
Δεν είστε απλά ιδιοκτήτες, είστε διαχειριστές του ιστορικού τοπίου που κληρονομήσατε από τις προηγούμενες γενεές και θα περάσετε στις επόμενες.
ΈΧΕΤΕ ΕΥΘΎΝΗ

This comment was minimized by the moderator on the site

Για τον ''ΑΝΔΡΙΏΤΗΣ'' τι σε φοβίζει ;;;μήπως και δεν μπορούμε να ''δημιουργούμε''τα χάλια με το αλουμίνιο;;ας πούμε στις πόρτες και στα παράθυρα;;είτε τις ΄΄κεραμιδένιες πέργολες;;;να μου πεις ότι το κράτος θα πρέπει να βοηθάει στο να έχω ξύλινα κουφώματα και να τα συντηρώ ναι ,να σε παραδεχθώ, αλλά μην μας ενοχλεί το παραδοσιακό..........

This comment was minimized by the moderator on the site

Ελπίζω κύριε Μπασαντή να μην χαρακτηριστεί ολόκληρο το Νησί παραδοσιακός οικισμός!!!
Δε μας φτάνανε ολα να έχουμε κι αυτό. Μετά είναι που θα πρέπει να πάρουμε ένα καράβι και να φύγουμε