Παλαιόπολις: στα χνάρια ενός αρχαίου μονοπατιού

Του παπά-Μιχάλη Καλαμπούκη

Οι ημέρες του χιονιά, στα όρια του 2017, μάς άφησαν μετέωρους. Αν και τα τελευταία χρόνια παρατηρείται το φαινόμενο  μέσα στο δωδεκαήμερο του Ιανουαρίου να έχουμε συχνά κάποιες ημέρες λευκές. Αυτό όμως θα πρέπει να το χαιρόμαστε καθότι μας δίνεται η δυνατότητα να δούμε το τοπίο που μας περιβάλει όλο τον χρόνο αυτές τις λευκές μέρες με άλλο μάτι. Κάτι σαν κάτοψη ενός σχεδίου που μας φανερώνεται μια στις τόσες.

 

Ομολογώ ότι αν και παροικώ σχεδόν όλη μου την ζωή στο νησί, πότε, εκτός από τον αρχαιολογικό χώρο της Παλαιόπολης που είναι πλησίον της θάλασσας, δεν είχα ενδιαφερθεί να δω και το υπόλοιπο χωριό,  που απλώνεται  πάνω από τον κεντρικό επαρχιακό δρόμο, Γαυρίου-Άνδρου-Κορθίου. Αυτές τις μέρες που άνοιξε ο καιρός μια ιδέα της αγαπητής μου κόρης ήταν να επισκεφτούμε τους καταρράχτες. Επιθυμούσε  να δούμε από κοντά την πτώση του νερού αλλά και να χαρούμε την καλοκαιριά.

 

Έτσι ξεκινήσαμε να βρούμε τους καταρράκτες της Παλαιόπολης. Φτάσαμε μέχρι την πλατεία του Αϊ Γιάννη. Ανηφορίσαμε μετά προς τον καταρράκτη. Ρωτώντας μια κάτοικο εκεί γύρω μας είπε ότι είναι αδύνατο να πας κοντύτερα. Η απογοήτευση ήταν μεγάλη. Όμως δεν καμφθήκαμε! Ο ήχος του νερού καμιά πενηνταριά μέτρα ανατολικά από το Ιερό του Ναού μάς παρακίνησε να πάμε πιο κοντά. Να δούμε πως ήταν ο καταρράκτης: έστω και αυτό το λίγο.

Ένα στενό μονοπάτι μας οδήγησε σε μια άγνωστη πλευρά του χωριού. Εκτός από μια μικρή σαύρα, μια πτώση δέντρου και μιας άγριας βλάστησης που έχει σκεπάσει ένα μέρος του αρχαίου μονοπατιού, φτάσαμε όσο ήταν δυνατόν προς τις παρυφές του βουνού στα ανατολικά της Παλαιόπολης.

Όμως η ώρα είχε περάσει σχετικά γρήγορα με την όλη  προσπάθεια και η πορεία του ήλιου στα δικά του μονοπάτια ολοκληρωνόταν. Αυτό μας ανάγκασε να επιστρέψουμε το ταχύτερο στην πλατεία του Αϊ Γιαννιού. Υποσχεθήκαμε, όμως, στον εαυτό μας να επιστρέψουμε την άνοιξη και πάλι την Άνω Παλαιόπολη και να εξερευνήσουμε και το υπόλοιπο κομμάτι γνωρίζοντας επιτέλους μια ακόμα πλευρά του τόσο ιδιαίτερου και γεμάτου εκπλήεις νησιού μας.

Σημείωση: όλες οι παραπάνω φωτογραφίες του οδοιπορικού στην Παλαιόπολη είναι του παπά-Μιχάλη Καλαμπούκη.

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet