Εγγονόπουλος το καλοκαίρι στην Άνδρο


Οικία Καλλιφρονά - Αθήνα - 1942

Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, ετοιμάζει για το καλοκαίρι 2017 ένα σημαντικό αφιέρωμα στον σπουδαίο ποιητή και ζωγράφο της μεγάλης γενιάς του ΄30 Νίκο Εγγονόπουλο.

 

Το πνεύμα της μοναξιάς - 1939

Φίλος και συνοδοιπόρος στην τέχνη με τον μεγάλο ανδριώτη ποιητή Ανδρέα Εμπειρίκο. Ποιητής και ζωγράφος ο ίδιος εκ των κορυφαίων της γενιάς του ο Νίκος Εγγονόπουλος πορεύτηκε στην τέχνη με τον δικό του ιδιότυπο τρόπο. Το έργο του και στις δύο τέχνες ξεχωριστό και σημαντικό χαρακτηρίζει το κίνημα του σουρεαλισμού στην Ελλάδα του 20ου αιώνα. Αυτό το διπλό έργο του στην ποίηση και στην ζωγραφική θα παρουσιαστεί σε μια ενότητα στην μεγάλη έκθεση του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης το καλοκαίρι στην Χώρα της Άνδρου.

Διόσκουρος Α΄ - 1958

Έχουν επιλεγεί σημαντικά ποιήματα του και 110 ζωγραφικά έργα του με σκοπό να αναδείξουν την ποιητική ευαισθησία και την εικαστική οπτική του. Στόχος να παρουσιαστεί η δουλειά του που τον ανέδειξε σε έναν εκ των πρωτοπόρων του ελληνικού υπερρεαλιστικού κινήματος.

Ο Αϊ Γιώργης - 1947

Όπως σημειώνεται από τους διοργανωτές:

«Ο Εγγονόπουλος ταύτισε την ζωή του με την τέχνη και την θεώρησε ελιξίριο που καταξιώνει και διαιωνίζει την ζωή. Της προσφέρει νόημα και ουσία που κατευνάζει την υπαρξιακή αγωνία του τέλους. «Το ασυνεχές συμβάν του ζειν».

Το ανοίκειο και η παραδοξολογία και η χωρίς λογικό ειρμό φαντασιοπληξία, καταγράφονται για να παράξουν με τα χρώματα του λόγου και τον λόγο των χρωμάτων την αμίμητη καλλιτεχνική του ελεγεία. Το άλογο και το αταίριαστο συνέχεται ωστόσο από την φλόγα του πάθους της δημιουργίας προκειμένου να δοθεί σχήμα και μορφική οντότητα σε βιώματα, φόβους και αγωνίες, παρορμήσεις και κυκλοθυμικές εξάρσεις και σε ό,τι ανάγεται στην τραγικότητα που ορίζει την μοίρα του καλλιτέχνη.

Ο ναύτης και το λουλούδι - 1963

Με ευφάνταστη ευρηματικότητα, με επινοητική δεξιότητα και λογιότητα, με πνευματική επάρκεια και ψυχικό σθένος υπερέβη συμβατικούς περιορισμούς και δεσμεύσεις και με την ελευθερία με την οποία τον ενεθάρρυνε η υπερρεαλιστική διαλεκτική, το ύφος και το ήθος της αφέθηκε με ακαταπόνητο ζήλο και ακατάσχετη δημιουργική ορμή στην αναζήτηση νεοφανών εκφραστικών σχημάτων, μορφών, παραστάσεων και λεκτικών διατυπώσεων».

Όλα τα εκθέματα καθώς και σημαντικά κείμενα θα παρουσιαστούν στο δίγλωσσο συνοδευτικό κατάλογο των 290 σελίδων που θα κυκλοφορήσει από τη Μικρή Άρκτο και θα πωλείται στην έκθεση.

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet