Άνδρος: Επιτάφιος 2017 (Χώρα & Πανάχραντος)

Άνδρος, Επιτάφιος 2017. 

Στιγμές μνήνης, στιγμές περίσκεψης, στιγμές βαθειά χαραγμένες στην λαϊκή παράδοση. Ατομικές και συλλογικές μνήμες που ξεφεύγουν και πάνε πολύ πίσω φορτωμένες συγκίνηση. Ήχοι και ύμνοι εγχάρακτοι στην ψυχή. Και γύρω μας διάσπαρτες αλλοτινές εικόνες και πρόσωπα  αγαπημένων που "έφυγαν"... (φωτ. Εν Άνδρω).

Τα εγκώμια και η λιτανεία στη Χώρα 

Τα εγκώμια στον κατάμεστο ναό του Αγίου Γεωργίου στη Χώρα. Τέτοια μέρα γεμίζουν οι εκκλησίες παντού. Έτσι γέμισαν και σε όλη την Άνδρο. Από τον μητροπολιτικό ναό μέχρι τα μακρινά εκκλησάκια των χωριών (φωτ. Εν Άνδρω).

Περιμένοντας για την λιτανεία του επιταφίου του Αγίου Γεωργίου (φωτ. Εν Άνδρω).

Ο επιτάφιος της Θεοσκεπάστου περνά από την πλατεία Καΐρη (φωτ. Εν Άνδρω).

Ο επιτάφιος της Παναγίας συναντάται με τον επιτάφιο της Θεοσκεπάστου στην πλατεία Καΐρη. Πίσω στην Καμάρα δεν διακρίνεταο ο επιτάφιος του Αγίου Γεωργίου που δεν μπόρεσε να πλησιάσει - από τον κόσμο - τους άλλους δύο επιταφίους (φωτ. Εν Άνδρω).

Μια ακόμα λήψη του μεγάλου πλήθους και των επιταφίων της Χώρας κατά τη νυχτερινή συνάντηση τους στην πλατεία Καΐρη. Παρά το πραγματικά πολύ μεγάλο πλήθος οι επισκέπτες περιορισμένοι. Ήρθαν όμως οι περισσότεροι ανδριώτες. Και πολλοί ακόμα μια χρονιά από όλη την Άνδρο (φωτ. Εν Άνδρω). 

Σκηνή από την αποχώρηση του επιταφίου της Παναγίας από την πλατεία Καΐρη. Η μουσική υπόκρουση είναι από το Adagio του Albinoni, που έπαιζε η φιλαρμονική της Άνδρου. Εδώ η επένδυση του βίντεο είναι από την ηχογράφηση της φιλαρμονικής της Κέρκυρας (βίντεο Εν Άνδρω).

Τα εγκώμια και η λιτανεία του επιταφίου στη Μονή Παναχράντου

Τα εγκώμια στη Μονή Παναχράντου (φωτ. Εν Άνδρω).

Η λιτανεία του επιταφίου στη Μονή Παναχράντου. Ακόμα μια χρονιά ο κόσμος που έφτασε στο μοναστήρι ήταν πολύς. Όμως εφέτος όλοι σχεδόν ήσαν ντόπιοι από όλη την Άνδρο. Ήταν ένα Πάσχα με ελάχιστους επισκέπτες στην Άνδρο (φωτ. Εν Άνδρω).

Η λιτάνευση του επιταφίου της Παναχράντου γίνεται αργά το απόγευμα από τα χρόνια τα παλιά που ήταν δύσκολο κανείς να πάει και να φύγει από το μοναστήρι στους Γερακώνες νύχτα (φωτ. Εν Άνδρω). 

Και για το καλό όλοι οι εκκλησιαζόμενοι στο μοναστήρι στο τέλος περνούσαν κάτω από τον επιτάφιο πριν αυτός ξαναμπεί στην εκκλησία (φωτ. Εν Άνδρω).

"Εν Άνδρω"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet