Μπατσί: Η αλήθεια για την πορεία του στον χρόνο…

 

Είναι παράδοξο και άξιο κοινωνικής μελέτης, το γεγονός ότι στην φετινή αρνητική εικόνα που παρουσίασε η Άνδρος από πλευράς τουριστικής κίνησης την περίοδο του Πάσχα, εκείνο που «χτυπήθηκε» περισσότερο από την έλλειψη επισκεπτών, ήταν το πιο τουριστικό και γνωστό μέρος του νησιού, το Μπατσι.

Η εικόνα που παρουσίασε το χωριό ήταν πρωτόγνωρη και ανησυχητική. Λίγα φώτα, λιγότερα ανοικτά καταλύματα, η παραλία σχεδόν ολοκληρωτικά κατεστραμμένη και παραδοσιακά εστιατόρια και ταβέρνες, είχαν βάλει οριστικό λουκέτο.

Το άλλοτε «διαμάντι» της Άνδρου με τις γεμάτες καφετέριες τις ψαροταβέρνες την ωραία «περαντζαδα» τα… 11 μπαρ που ξεφάντωνε η νεολαία, είχε όψη εγκατάλειψης και οφθαλμοφανή απώλεια της παλαιάς γραφικότητας του. Οι αλήθειες πονάνε ακόμα και αν γράφονται με αγάπη για τον τόπο, και αληθινό πόνο ψυχής για μια πραγματικότητα που δεν πρέπει να κρύβεται. 

-   Γιατί το Μπατσι απώλεσε ένα μεγάλο μέρος της ομορφιάς του και ακόμα μεγαλύτερο της ανταγωνιστικότητας του;

Οι αιτίες είναι πολλές. Αντικειμενικά είναι ένα από τα ωραιότερα κυκλαδίτικα παραθαλάσσια χωριά. Κτισμένο αμφιθεατρικά, με πολύ πράσινο τριγύρω και μια χρυσή αμμουδιά, ξακουστή σε όλη την Ελλάδα.

Αυτή η αυθεντικότητα ωστόσο που θα έπρεπε να διαφυλαχθεί ως μοναδικός τουριστικός θησαυρός, παραβιάζεται επί χρόνια στον βωμό του κέρδους, της ασχετοσύνης και της έλλειψης ευαισθησίας και συνείδησης.

Το παλιό Μπατσι εχει κηρυχθεί από χρόνια παραδοσιακός οικισμός και προστατεύεται από τον νόμο, από κάθε είδους ανορθόδοξες ή επιβλαβείς στο περιβάλλον, παρεμβάσεις και επεμβάσεις.

Οι χρωματισμοί των παραδοσιακών σπιτιών πρέπει να είναι συγκεκριμένοι. Απαγορεύεται …δια ροπάλου η τοποθέτηση ηλιακών θερμοσίφωνων, αιρ κοντίσιον σε εμφανείς θέσεις, οι φωτεινές επιγραφές, τα εκτυφλωτικά νέον, τα αλουμίνια, οι ογκώδεις υπερκατασκευές και οι τέντες και τα εξωτερικά τραπέζια και καθίσματα, επιβάλλεται να είναι ομοιόμορφα  και σε δυο το πολύ αποχρώσεις.

Αυτό επιβάλει η απαράμιλλη κυκλαδίτικη αρμονία και αρχιτεκτονική και αυτό ακριβώς αναζητά ο επισκέπτης, που έρχεται από την τσιμεντούπολη, αφήνει τα χρήματα του και απαιτεί να βρει. Αν δει κάτι λιγότερο ή διαφορετικό, απλά δεν θα ξανάρθει.

Και δω τίθενται τα ερωτήματα:

-      -   Ποιος ή ποιοι αντιστάθηκαν τόσα χρόνια στην εκ προμελέτης καταστροφή του χωριού; Ποιος ή ποιοι κατήγγειλαν όσους συνέργησαν εκούσια, στην αλλοίωση αυτής της πρώην πανέμορφης εικόνας του τόπου;

Κάποτε το Μπατσί φιλοξενούσε αρμονικά Έλληνες και ξένους τουρίστες, που έρχονταν οργανωμένα με γκρουπ από την Ευρώπη και νοίκιαζαν για όλη την σαιζόν τα περισσότερα δωμάτια.

-        -   Γιατί σταμάτησαν να έρχονται και στράφηκαν σε άλλες αιγαιοπελαγίτικες τουριστικές αγορές; Τι έπαψε να τους αρέσει; Γιατί η νεολαία δεν βρίσκει ιδιαίτερα ελκυστικό το χωριό;

Πριν ακόμα ξεσπάσει η οικονομική κρίση, η νυχτερινή διασκέδαση είχε αρχίσει να χάνει την δυναμική και την αίγλη της γιατί πολύ απλά, κάποιοι ενοχλούνταν… από τον θόρυβο! Οι ίδιοι όμως ασχολούνταν με τον τουρισμό και ήθελαν στο τέλος της καλοκαιρινής περιόδου, να έχουν κερδίσει χρήματα, χωρίς ωστόσο για δυο μήνες να χάσουν λίγο από τον πολύτιμο ύπνο τους. Σε ότι αφορά τέλος την ποιότητα παροχής υπηρεσιών (άλλη μια αλήθεια που πονάει), υπάρχουν διαχρονικά παράπονα.

Και κάπως έτσι φτάσαμε στο σήμερα. Το Πάσχα, στην πλατεία δυο τεράστιες και θλιβερές «τρύπες» από ισάριθμους επιχειρηματίες που δεν άντεξαν τα δυσβάστακτα οικονομικά προβλήματα και τα υψηλά ενοίκια και κατέβασαν ρολά. Εκεί που κάποτε δεν έβρισκες καρέκλα μέχρι αργά το βράδυ…

Το ίδιο και μια γραφική ψαροταβέρνα λίγο πιο ψηλά, με εντυπωσιακή θέα στο λιμάνι. Έκλεισε και στην θέση της θ’ ανοίξει μπαρ. Λουκέτο έβαλε και το μοναδικό βιβλιοπωλείο και ο χώρος θα γίνει ένα ακόμα σουβλατζίδικο. Μερικά χρόνια νωρίτερα είχε κλείσει ένα ακόμα μπαρ με όμορφο κήπο στην καρδιά του χωριού, μια κρεπερί που ήταν σημείο συνάντησης των νέων και διάφορα νυχτερινά κέντρα.

Στην αμμουδιά, που κάποτε ο Γιάννης Βόγλης κυνηγούσε την Αν Λομπεργκ, τώρα σε κάποια σημεία οι πέτρες κόβουν σαν μαχαίρια και κάθε προσπάθεια ακόμα και για ένα απλό ρομαντικό περίπατο, είναι σχεδόν απαγορευτική.

Ίσως μερικοί στενοχωρηθούν ή θυμώσουν διαβάζοντας αυτές τις γραμμές. Θα ήταν λάθος. Η κριτική είναι εξ ολοκλήρου καλοπροαίρετη, έχει ως μοναδικό λόγο την συνολική αφύπνιση και εν τέλει η αλήθεια πρέπει να λέγεται όσο σκληρή κι αν είναι. Άλλωστε όσοι διέθεταν στοιχειώδη παρατηρητικότητα και «ανοιχτή σκέψη» έβλεπαν αυτή την εξέλιξη, που οδήγησε στην σημερινή εικόνα και κατάσταση.

Το ζητούμενο ωστόσο δεν είναι τι έγινε, αλλά τι πρέπει να γίνει από δω και στο εξής. Κάτι που επιβάλλεται να απασχολήσει σοβαρά τον Δήμο, την τοπική κοινωνία και τους επαγγελματίες και μάλιστα σύντομα, εν όψει μάλιστα και του καλοκαιριού που έρχεται σύντομα και θα είναι δύσκολο και οικονομικά και ανταγωνιστικά.

Λ.Π.

Σημ. "Εν Άνδρω": όλες οι φωτογραφίες είναι από την εφετινή πασχαλινή περίοδο και είναι του συνεργάτη μας Λ.Π.

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Θα πω και εγώ μερικά λαθη που γίνονται χρόνια τώρα στο Μπατσι.... Ή αρχή του κακού βρίσκεται στην νοοτροπία που έχουν οι ντόπιοι και οι καταστηματάρχες, που με το ανοίγουν τα μαγαζιά τους αρχίζουν ο ένας στον άλλον τις καταγγελίες. Δεν τους ενδιαφέρει το σύνολο παρά μόνο το δικό τους συμφέρον...Πραγμα που δεν συμβαίνει στις άλλες τουριστικές περιοχές τις Άνδρου (Γαύριο,Χώρα,Κορθι). Μάλιστα έχει και μεγάλο μερίδιο ο Δήμος που ούτε λάμπες δεν αλλάζει και είναι το Μπατσι μες την βρώμα. Μόνο για να εισπράξει τα τέλη παρεπιδημούντων ενδιαφέρεται...Τα οποία είναι και ακριβότερα και από το Κολωνάκι....... Κάποτε υπήρχε και ενεργός σύλλογος επαγγελματιών αλλά μόλις έπιαναν την καρέκλα δεν έκαναν απολύτως τίποτα.....Τα είχαν όλα δεδομένα... Τώρα πλέον εισπράττει το Μπατσί όλα αυτά τα λάθη που έκαναν οι καταστηματάρχες και οι ξενοδόχοι ...... Αν δεν κάνουν κάτι όλοι μαζί ενωμένοι θα ερημώσει εντελώς.....Και όταν κάτι γίνεται στον γείτονα σου θα χτυπήσει και την δική σου πόρτα....

This comment was minimized by the moderator on the site

Dimitris Giginis Εκεί που καίει ....ούτε κουβέντα κάνει τζίζ...αλλά λόγια να αγαπιόμαστε ωωωωωωω κρουαζιέρα θα σε πάω...
Μου αρέσει! · Απάντηση ·
Theodoros Zannakis Ο κόσμος αυτές τις ημέρες βλέπει τι γίνεται γύρω και όταν βλέπει ένα μέρος που είναι αναντίον ολόκληρης της άνδρου Το αποφεύγει απλώς
Terry Petropoulos Pesta kolitari !!!!
Angela Klauschen Παρολο που το αρθρο δεν εξιγει καλα τι ειναι το προβλημα, συφωνω οτι το Μπατσί εχει χασει πολύ απο την αρχικη ομορφια, χαρακτηρα του... Ο κυριος λογος: η μεγιςτοποιηςη του κερδους απο τον τουρισμο, χωρις να γινονται σεβαστες καποιες βαςικες αρχες αισθητικης και καλου γουστου. Ομως αυτο λειτουργει σαν ενα σιγανό χαρακιρι: φθανει το σημειο που το μερος παυει να ειναι ελκυστικο...γιατι εχει παραμορφωθει σε τετοιο βαθμο που αυτο για το οποιο ερχοντουσαν οι επισκεπτες δεν υπαρχει πια. Στο Μπατσι, δυστυχως - σε αντιθεση με μερη που η αξια/ελκυςτικοτητα τους εχει εκτυναχτει βλ. Υδρα, Σπετσες, Πατμος, κλπ. - δεν τηρειται η ντοπια αρχιτεκτονικη, κτιστικαν πολλα νεα καταλυμματα που ειναι ασχετα, οπως κι οι αχημες προεκτασεις μπροστα στα μαγαζια στο λιμανι που καθε χρονο μεγαλωνουν κι και κρυβουν τα παραδοσιακα κτιρια που ειναι πισω... Ολα αυτα εινα αναστρεψιμα βεβαια και πολυ θα χαιρομουν το χωριο που αγαπω πολυ να ανακτισει τον χαρακτηρα του... :)
Angeliki Drakouli Απόλυτα σωστό άρθρο. Ο παραδοσιακός χαρακτήρας του Μπατσιού έχει εξαφανισθεί εντελώς. Τι να αναφέρει κανείς; Τα εστιατόρια-θερμοκήπια της πλατείας που μόνο παραδοσιακά και καλαίσθητα δεν είναι; Για να μην αναφέρω την έλλειψη "χαρακτήρα", αφού σερβίρουν τα πάντα, από καφέ, πίτσα και μακαρονάδα μέχρι θαλασσινά και κρεατικά της ώρας, χωρίς να υπάρχει ποιότητα και λογική στις τιμές. Η παραλία κατεστραμένη. Όλο το χωριό μέσα στα σκουπίδια και τις άσχημες ευωδίες. Κάποτε το Πάσχα ήταν όλα φρεσκοασπρισμένα και φροντισμένα, όπως ακόμα γίνεται σε άλλα νησιά που φροντίζουν το μέλλον τους. Οι επαγγελματίες φροντίζουν ΜΟΝΟ για το προσωπικό τους κέρδος και καθόλου την προώθηση της εικόνας του χωριού. Λίγοι δε επαγγελματίες που νοικιάζουν καταλύμματα προσφέρουν πραγματικά ό,τι πρέπει στους ενοικιαστές τους. Ας μην αναφέρουμε την έλλειψη Τράπεζας, Αστυνομίας, κ.λ.π. Αυτά αφορούν τους τουρίστες, γιατί υπάρχουν και άλλα που αφορούν όλους όσους μένουν ή έχουν σπίτια στο Μπατσι.
Theodoros Zannakis Στην Άνδρο όλα είναι στο άρπα κόλλα Όλα είναι πανάκριβα και δεν προσφέρει στο τουρίστα αυτό που θέλει επιπλέον δεν έχουμε ένα μεγάλο συγκρότημα Όπως έχουν Πελοπόννησο η Κρήτη Και ασφαλώς δεν κρατάμε την κουλτούρα μας Και τον φταίξιμο είναι δικό μας
Yannis Stamatakos Το Μπατσι το έχω ζήσει πολλές δεκαετίες από τον καιρό που ο Εμπειρίκος ερχόταν στον Κρίνο. Δυστυχώς το χωριό είναι παράδειγμα κακής και πρόχειρης χωρίς φαντασία τουριστικής ανάπτυξης. Μέτριο σε όλα, ακριβό με πολύ μέτρια παροχή υπηρεσιών. Υπήρχαν πάντα κάποιες εξαιρέσεις αλλά πολύ λίγες δυστυχώς. Έμεινε στη δεκαετία του 90 ενώ βρισκόμαστε στο 2017! Οποίος δεν εξελίσσεται δεν προσαρμόζεται πεθαίνει...
Mandy Marinaki Θα σας πω και εγώ ένα Χρόνια Πολλά με την σειρά μου!!!!
Θα ήθελα να σας πω και ότι η άποψη σας για το Μπατσί θα έπρεπε να ήταν λίγο ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΉ!!!!Ο λόγος είναι ότι μέσα από τις φωτογραφίες των κλειστών μαγαζιών που δείξατε... Φέτος ανοίγουν κ άνοιξαν και άλλα!!! Είναι κρίμα που δεν φωτογραφίσατε κ τα ανοιχτά μαγαζιά που υπήρχαν που δώσανε ζωή στο Μπατσι κ φέτος το Πάσχα που μέσο κρίσης κ μιας σεζόν μικρής που προσπαθείτε να γίνει πιο μεγάλη ήταν εδώ!!!
Και σε μαγαζιά όπως κ το δικό μου μένουν όλο το χρόνο ΑΝΟΙΧΤΑ!!!
ΚΑΛΗΜΈΡΕΣ ΠΟΛΛΈΣ!!!

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 7 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Ας ρίξει μια ματιά στον εαυτό του και να πει ποιος φταίει άραγες και να Κοιτάξει τον εαυτό του στο καθρέφτη για να δούμε ποιος Φταίει
Φταίει ο Θωμάς Κυριάκος που σαν δημαρχος 8 χρόνια το κατέστρεψε για αυτο το έδιωξε και δεν παραιτηθηκε μονος του οπως λεει απο προεδρος του δημοτικού συμβουλιου οταν του τα εβγαλε στη φόρα το εν ανδρω
Για μια φορα θα ακουσεις μπραβο εν ανδρω απο μενα

This comment was minimized by the moderator on the site

Αντί τον εύκολο δρόμο της κατηγορίας ανθρώπων και καταστάσεων, ας βάλει ο καθένας ένα λιθαράκι να φτιάξει την ποιότητα του τυριστικού προιόντος γιατί η κατρακύλα τώρα ξεκίνησε και θα έχει συνέχεια. Ζούμε πλέον στην εποχή που ο καθένας έχει την ευχέρεια να ξέρει ανα πάσα στιγμή τι καλό και κακό προσφέρει ο κάθε τουριστικός προορισμός, το κάθε κατάλυμα το κάθε μαγαζί. Αντί να κοκορεβόσαστε την κάθε προσωπικότητα που έρχετε στο νησί, φροντίστε να την κάνετε να ξαναέλθει - να διαφημίσει και όχι να δισφημίσει το νησί στους φίλους & γωνστούς. Αλλά τι λέω τώρα? Αυτά θέλουν οργάνωση, θέλουν σχεδιασμό, θέλουν εξυπνάδα - που όλα αυτά λείπουν όχι μόνο από το δήμο (που τελικά κάνει ζημιά) αλλά και από τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους στον τουρισμό. Έχετε δρόμο ακόμα - πολύ δρόμο. Το μόνο καλό που μπορεί να συμβεί και σχετικά γρήγορα στο νησί είναι ότι αναγκαστικά νοικιάσουν τις βιλάρες τους οι επιφανείς Αθηναίοι που έχτισαν στο νησί και τώρα λόγω κρίσης δεν μπορούν να διατηρήσουν - μέσω AIRBNB. Αναμένουμε τις εξελίξεις!

This comment was minimized by the moderator on the site

Από τα κυριότερα αίτια της οικονομικής κατρακύλας του Μπατσιού, είναι η παντελής έλλειψη τοπικής πολιτισμικής δράσης και κουλτούρας, που η ύπαρξης της σηματοδοτεί κοινωνική συνοχή. Είναι τυχαίο που έως σήμερα δεν υπάρχει τοπικός πολιτιστικός σύλλογος; Το Μπατσί αποτελεί το μοναδικό μέρος της Άνδρου που δεν εκπροσωπεύεται από κάποιο τοπικό σύλλογο. Είναι γνωστό πόσο βοηθάει η δραστηριοποίηση ενός τοπικού συλλόγου, στη διαμόρφωση μιας κοινής συνισταμένης στην ανάδειξη και στη δρομολόγηση υποστηρικτικών ιδεών και δράσεων για την ανάπτυξη μιας περιοχής. Που υπάρχει ως συμπληρωματική δύναμη δίπλα ή απέναντι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το παράδειγμα του ΦΟΓ είναι χαρακτηριστικό των επεμβάσεων του, στη διαχείριση των κοινών της περιοχής Γαυρίου. Επομένως μην ρίχνουμε αβασάνιστα το ανάθεμα σε πρόσωπα. Τα αίτια είναι βαθύτερα.

This comment was minimized by the moderator on the site

(διαγράφετε μια προτροπή ως προβληματικη)... ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΑΤΣΙ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ ΜΕΡΕΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ, ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΨΗ ΓΙΑ ΟΛΑ. ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ ΤΟΥΣ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ.

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 7 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Δεν πρέπει να κουραστείτε πολύ γιά να καταλάβετε τι έφταιξε και το Μπατσί έφτασε σε αυτό το χάλι. Είναι μικρογραφία της πτώχευσης της πατρίδας μας. Κάποτε ερχόντουσαν πολλοί τουρίστες ( Β και Γ κατηγορίας) άφηναν κάποια χρήματα και οι Μπατσιώτες πίστευαν ότι πάντα έτσι θα ήταν τα πράγματα. Δεν έφτιαξαν καλά καταλύματα (θα έλεγα τραγικά) , τα καφέ και τα εστιατόρια επιεικώς μέτρια και το μόνο που σκέφτονταν ήταν πως γιά δύο μήνες θα στα πάρουν. Τώρα λοιπόν ήρθε η ώρα να πληρώσουν τα λάθη τους και το λέω αυτό με μεγάλη λύπη γιατί στο Μπατσί πέρασα τα καλύτερα καλοκαίρια της ζωής μου. Και κάποιοι από τους ντόπιους μπορεί να μου πουν τι ενέργειες έκαναν γιά τη μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή που έγινε στη πανέμορφη παραλία του Μπατσιού; αυτά και πολλά άλλα ακόμα μπορούν να ειπωθούν.

This comment was minimized by the moderator on the site

Η Μ.Α. θα αποτελειώσει το Μπατσί με ένα αλλο αλλο έργο της: θα αφήσει τα σκουπίδια στους κάδους και δεν θα πατήσει άνθρωπος.

This comment was minimized by the moderator on the site

παρα πολύ καλο αρθρο με βαση τα αποτελέσματα του τελικως τριημερου πασχα.καλο θα ηταν να μην χαιρονται καπιοι εδώ μεσα με την ζημια που ηπεστη το μπατσι γιατι καλομελετα και ερχεται και για τους υπολοιπους.θα ηθελα ομωσ να δωσουμε εμφαση σε κατι που σε συνδιασμο με το αρθρο για την συρο εχει αξια. μπορειτε κ μπασαντη να δειτε τις τιμεσ εισιτηριων για συρο σε συγκριση με ανδρο ειδικα αυτές τις μερεσ θα ηταν πολύ χρησιμο αυτό για να καταλάβουμε ποσο πιο ακριβοι ειμαστε ειδικα σε αυτό παντα αναλογικα .ο κοσμος πια μαθηματικα ξερει και καταλαβαινει.

This comment was minimized by the moderator on the site

Διάλογος με ύβρεις και κατάρες δεν νοείται "Πάνο-Παλαιόπολη" και κυρία περιχώρων Μπατσιού. Η φθορά του Μπατσιού ειναι πολύχρονη όπως διαπιστώνει και ο συνεργάτης μας από την ΥΔΡΟΥΣΑ. Όλοι το κατάλαβαν. Εσείς οι δύο έχετε προσωπικούς λόγους και γράφετε ύβρεις και κατάρες. Κατανοητό. Αλλά θλιβερά αδιάφορο.

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 7 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
Περισσότερα