20/7: παρουσίαση του Στρόφιλα, της αρχαιότερης πόλης της Ευρώπης - Θα ακολουθήσει νησιώτικο πρόγραμμα.
Στρόφιλας Άνδρου: Σώθηκε σαν απο θαύμα από την οριστική εξαφάνιση του απ΄προσώπου γης. Κι έτσι έφτασε σε εμάς μια ιανείπωτη ιστορία χιλιάδων χρόνων ναυτικής ιστορίας της Άνδρου. Μια ιστορία σαν παραμύθι... (φωτ. Εν Άνδρω).
Η ιστορία του Στρόφιλα είναι σαν παραμύθι. Ανακαλύφθηκε και σώθηκε λίγο πριν εξαφανιστεί οριστικά από προσώπου γης. Θα τον εξαφάνιζαν τα λατομεία και η χωματερή της Άνδρου. Σώθηκε όμως γιατί πρέπει να υπάρχει ένας «θεός του Στρόφιλα»! Ας ξεκινήσουμε λοιπόν να πούμε δύο λόγια για την μικρή ιστορία ενός σπουδαίου ναυτικού πολιτισμού που υπήρξε στην Άνδρο και στο Αιγαίο.
Ο Στρόφιλας, η αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης θα παρουσιαστεί κτην Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017, στις 9:00 το βράδυ στο Ανοιχτό Θέατρο Άνδρου. Θα ακολουθήσουν νησώτικα τραγούδια και χοροί με τον Νίκο Οικονομίδη, την Κυριακή Σπανού και τους χορευτικούς Συλλόγους Γυναικών και Υδρούσας.
Μια φορά κι έναν καιρό, πριν 6.000 χρόνια, στην Άνδρο – που ίσως τότε δεν την έλεγαν Άνδρο – κατοικούσαν άνθρωποι με σπουδαία ναυτική παράδοση και πείρα. Πως τα ξέρουμε αυτά; Μα από τα ερείπια μια ολόκληρης πόλης, που είχε κτιστεί στο μικρό οροπέδιο του Στρόφιλα και από τις μοναδικές βραχογραφίες που υπήρχαν στα κτίρια και στο αρχαίο τείχος.
Την ανακάλυψε την οφείλουμε στην αρχαιολόγο Δρ Χριστίνα Τελεβάντου. Για πρώτη φορά ήρθε στο φως ένας τόσο οργανωμένος και συγκροτημένος οικισμός στο Αιγαίο της ύστερης νεολιθικής περιόδου.
Ένα από τα δεκάδες καραβάκια του Στρόφιλα που "ταξίδεψε" 6000 χρόνια στα βράχια της Άνδρου και έφτασε μέχρι εμάς για να μας πει μια σουδαία ναυτική ιστορία του νησιού μας (φωτ. Εν Άνδρω).
Κυρίαρχη βραχογραφία μια μνημειακή στα ερείπια του κεντρικού κτιρίου του οικισμού που πρέπει να είχε δημόσιο χαρακτήρα, μάλλον ιερό. Ο λόγος για μια επιδαπέδια βραχογραφία 70 τετραγωνικών μέτρων!!! Μαζί μα αυτή και δεκάδες καραβάκια σκαλιστά στους βράχους γύρω από το τείχος του οικισμού. Επιπλέον κεραμικά, αλλά και βραχογραφίες θεοτήτων και άλλων άγνωστων αποτυπώσεων.
Στο βάθος το οροπέδιο της Ζαγοράς. Κάτω τα αρχαία λιμάνια της Ζαγοράς και του Στρόφιλα. Η φωτογραφία είναι από το οροπέδιο του Στρόφιλα. Δύο από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανασκαφές των Κυκλάδων. Η μια απέναντι στην άλλη. Δύο ιστορίες σε ένα νησί που ελάχστα γνωρίζει γι άυτές. Μήπως είναι καιρός να τις μάθουμε; (φωτ. Εν Άνδρω).
Μέσα σε λίγα χρόνια ο Στρόφιλας αναγνωρίστηκε από την επιστημονική κοινότητα της Ελλάδος και του εξωτερικού. Δεν αναγνωρίστηκε όμως από τους κατοίκους της Άνδρου που χρησιμοποιούσαν την περιοχή για λατομείο και χωματερή. Μόνης της η αρχαιολόγος και μαζί και ορισμένοι της αρχαιολογικής υπηρεσίας έδωσαν μάχες. Όμως το κατεστημένο και οι κατεστημένες συνήθειες εγκλώβισαν για χρόνια τον σπουδαιότερο αρχαιολογικό χώρο της Άνδρου και τον σημαντικότερο για την εποχή του στις Κυκλάδες.
Όλοι είναι εθελοντές της αρχαιολογίας και της ιστορίας. Φοιτητές και καθηγητές από μακρινά μέρη του κόσμου στον Στρόφιλα. Και μερικοί έργάτες που βοηθούν σε μια προσπάθεια να έρθουν στο φως τα ευρήματα της προστορικής Άνδρου (ωτ. Εν Άνδρω).
Κάποτε έφυγαν τα λατομεία. Αλλά τα σκουπίδια έμειναν - 25 ολόκληρα χρόνια τώρα - και δεν λένε να φύγουν. Ήταν τελικά πιο εύκολο να επιβάλει την θέληση της η αρχαιολογία και η ιστορία στην οικονομία παρά στην πολιτική. Ήταν προφανές πως η οικονομία του νησιού κατάφερε να εξελιχθεί Όμως η πολιτικοί του όχι. Ακόμα και σήμερα συμπολίτευση και ελάσσονα αντιπολίτευση - σε μια ένοχη σιωπή - έχουν αποδεχτεί την λειτουργία μιας ανεξέλεγκτης χωματερής στον ευρύτερο χώρο του Στρόφιλα. Όλα αυτά για μερικούς ψήφους…
Απέναντι και τα έργα των συγχρόνων μας. Η παλιά χωματερή που έχει αναπλαστεί. Και από πάνω της κάποιοι ρίχνουν - όπως φαίνεται και πάλι σκουπίδια!!! Για τα οποία δεν ξέρουν... τίποτα αυτοί που τα ρίχνουν!!! Και αυτοί που κοιτάνε να μαζέψουν ψήφους στο Μπατσί!!! Αυτή είναι η Ελλάδα... (φωτ. Εν Άνδρω).
Σήμερα οι ανασκαφές προχωρούν στον Στρόφιλα με εθελοντές. Δεν τις χρηματοδοτεί κανένας. Υπάρχουν εθελοντές - φοιτητές από το πανεπιστήμιου SaintAndrewτης Σκωτίας (!!!), καθηγητές και φοιτητές από την Βραζιλία (!!!) και ανδριώτες εργάτες που κάνουν ότι μπορούν για να βοηθήσουν!!! Ποιος είπε πως ο πατριωτισμός δεν υπάρχει; Υπάρχει σε εκείνους που αγαπούν τον τόπο και την ιστορία του και όχι τα κούφια και λόγια και την εξουσία.
Ένα βίντεο της Χριστίνας Τελεβάντου για τον Στρόφιλα.
Όμως ο Στρόφιλας δεν ξεχάστηκε και δεν εγκαταλείφθηκε όπως ήλπιζαν ορισμένοι. Άνθρωποι που αγάπησαν την Άνδρο και τον Στρόφιλα έφτιαξαν το Κέντρο Προώθησης Μελετών Προϊστορικής και Πρωτοϊστορικής Άνδρου «Ο Στρόφιλας»και στις 20 Ιουλίου στο ανοιχτό θέατρο Άνδρου θα παρουσιάσουν επίσημα τον Στρόφιλα στην Άνδρο και στους Ανδριώτες. Όλα αυτά υπό την αιγίδα και την ενεργό στήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης
Θα ακολουθήσει μουσικοχορευτική εκδήλωση με νησιώτικά τραγούδια και χορούς με τον Νίκο Οικονομίδη και της Κυριακή Σπανού και τους χορευτικούς συλλόγους Γυναικών Χλωρας και Υδρούσας.
«Εν Άνδρω»