Οι πέτρες, οι τσέπες κι η ζωή που περνά και χανεται...

Ήταν ένα από τα ελάχιστα νεανικά έργα που έχουν παιχτεί στο θέατρο της Άνδρου. Καθόλου τυχαίο που μεγάλο μέρος του κοινού που κατέκλυσε το ανοιχτό θέατρο Άνδρου ήταν νέοι. Και επειδή ήταν και κωμωδία ήταν ακόμα πιο θέλκτικό σε ένα καλοκαιρινό νεανικό κοινό που κατέκλυσε το πάνω διάζωμα και αρκετοί από αυτούς κάθισαν και στο πάνω πεζούλι του θεάτρου (φωτ. Εν Άνδρω)..  

 Έργο σύγχρονο, δυναμικό, γρήγορο. Με δύο ηθοποιούς να παίζουν πολλούς ρόλους, ανδρικούς και γυναικείους. Το θέμα του είναι ο αντίκτυπος από το γύρισμα ενός φίλμ του Χόλιγουντ σε ένα μικρό χωριό της Ιρλανδίας, Η ιρλανδέζα ηθοποιός και συγγραφέας Μαρί Τζόουνς κατάφερε και συνέθεσε με έξοχο κινηματογραφικό τρόπο τις σκηνές μπλέκοντας την μια μέσα στην άλλη. Και η Αγγελική Κοκκώνη κατάφερε στην απόδοση της στα ελληνικά να διατηρήσει με εντυπωσακό τρόπο τον γρήγορο ρυθμό και τους ζωηρούς διαλόγους έτσι ώστε αν δεν ήταν τα ονόματα των ανθρώπων και των τόπων να νόμιζες πως το έργο ήταν σε κάποιο ελληνικό χωριό... (φωτ. Εν Άνδρω).  

Βέβαια το πρόβλημα με τους έλληνες συγγραφείς συχνά είναι πως "κυνηγούν" τους ξένους προσπαθώντας να "διεθνοποιηθούν" χάνοντας το νόημα της τέχνης που παίρνει τα μικρά και τα τοπικά και τα κάνει μεγάλα και παγκόσμια. Οι ιρλανδοί όμως από τον καιρό του Τζόϊς και του Μπέκετ δεν έχουν τέτοιο πρόβλημα. Μικρός τόπος με μεγάλη ψυχή και ταλέντο καταφέρνει τα δικά του προβλήματα να τα κάνει διεθνή. Αυτό έκανε και με το εξαιρετικό έργο της η Μαρί Τζόουνς (φωτ. Εν Άνδρω).

Επιπλέον οι ιρλανδοί - που ο γράφων ξέρει αρκετά μιας και έζησε μαζί τους έναν χρόνο κάποτε στην Αγγλία - έχουν βαθιά ριζωμένη κουλτούρα και ισχυρή ταξική συνείδηση. Έτσι η Μαρί Τζόουνς αν και γράφει μια stand up κωμωδία για τη Νέα Υόρκη παραμένει πιστή στις σκληρές σκηνές της ζωής του μικρού ιρλανδικού χωριού που περιγράφει. Μέσα από την ζωή του περιγράφει την οικουμενική μοναξιά των φτωχων, των ανέργων, αυτών που αναζητούν το όνειρο και συντρίβονται στην καθημερινότητα τους (φωτ. Εν Άνδρω).

Μπορεί το έργο της συγγραφέως και η απόδοση στα ελληνικά του να είναι εξαιρετικά όμως δεν θα΄ηταν και πολλά πράγματα χωρίς τους δύο προικισμένους ηθοποιούς του θεάτρου του Νέου Κόσμου, τον Μάκη Παπαδημητρίου και τον Γιώργο Χρυσοστόμου. Και βεβαίως την εξαιρετική σκηνοθεσία,τους (φωτ. Εν Άνδρω).

Η κίνηση, οι ατάκες και το παίξιμο τους έκαναν τους θεατές να γελάσουν και να λυπηθούν σε μια κωμωδία χωρίς τέλος που την ίδια στιγμή που γελάς την ίδια στιγμή σε συγκινεί με τρόπο μοναδικό. Κάτι που άρεσε στο κοινό όλη την χρονιά που παίχτηκε το έργο με διθυραμβικές κριτικές και που ξεσηκώνει τον κόσμο στην καλοκαιρινή περιοδεία του στην επαρχία (φωτ. Εν Άνδρω)

  Αν η πρώτη εμφάνιση πέρσι του θεάτρου του Νέου Κόσμου στην Άνδρο άρεσε, η εφετεινή ξεσήκωσε το κοινό που γέμισε το θέατρο. Να σημειώσουμε πως η εφετινή παραγωγή ήταν αποκλειστικά παραγωγή του θεάτρου Νέου Κόσμου στην Άνδρο και η επιτυχία (καλλιτεχνική και εισπρακτική) είναι αποκλειστικά δικη τους (φωτ. Εν Άνδρω).

Σημείωση: Ευχαριστούμε τον Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο και την Κατερίνα Ρεμούνδου για την ευγενική τους πρόσκληση στην εξαιρετική παράσταση τους.

Διαμαντής Μπασαντής

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet