Ένα οδοιπορικό στην Τήνο και τον πολιτισμό της

Του ΔΙΑΜΑΝΤΗ ΜΠΑΣΑΝΤΗ

Μορφή πάνω από το πέλαγος. Από υπαίθρια έκθεση του γλύπτη Φ. Γρυπάρη στο κτήμα του κοντά στην Χώρα της Τήνου (φωτ. Εν Άνδρω).

Ποιοι είναι οι γείτονες μας; Γιατί το νησί τους έχει τόση κίνηση και το αγαπούν τόσο πολλοί άνθρωποι; Είναι το μεγάλο μοναστήρι της Μεγαλόχαρης ή έχει και άλλες χάρες; Ταξιδέψαμε πριν 15 μέρες στην Τήνο. Την γυρίσαμε από την μια άκρη μέχρι την άλλη για τρεις μέρες. Και καταγράψαμε μια πρώτη σύγκριση με την Άνδρο. Σήμερα παρουσιάζουμε το δεύτερο μερος του οδοιπορικού, την Τήνο του πολιτισμού.

Τήνος - Μορφές και σχήματα 

 

Μορφές πάνω στο σκληρό τοπίο. Πίσω το πέλαγος και η Μύκονος. άλλη μια φωτογραφία από την υπαίθρια γλυπτοθήκη του Φ. Γρυπάρη έξω από την Χώρα της Τήνου (φωτ. Εν Άνδρω).

Μια διαδρομή ανάμεσα σε σκληρά τοπία και ευγενικούς ανθρώπους. Μια διαδρομή ανάμεσα σε μορφές και σχήματα, σε μοναστήρια γνωστά και άγνωστα, σε μουσεία και καλλιτέχνες. Και τέλος στον ξεχωριστό Πύργο της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Ευκαιρία να γνωρίσουμε κάτι από τους γείτονες μας μέσα από επιλεγμένες φωτογραφίες κι ένα μικρό βίντεο...

 

Τη μορφή του ηφαιστειακού βράχου στον δρόμο για τα Υστέρνια και τον Πύργο, την έχει σμιλέψει η φύση με τρόπο που ξαφνιάζει και για το μέγεθος και για το σχήμα (φωτ. Εν Άνδρω).

Γνωστά και άγνωστα μοναστήρια της Τήνου

 Το πιο γνωστό μοναστήρι - προσκύνημα της νησιωτικής Ελλάδας, η Μεγαλόχαρη της Τήνου. Κυριακή πρωί. Χιλιάδες επισκέπτες και προσκυνητές στην πιο ιστορική Παναγία της Ελλάδας (φωτ. Εν Άνδρω).

 Το δεύτερο ιστορικό μοναστήρι της Τήνου, της Αγίας Πελαγίας. Δεσπόζει πάνω από την Χώρα (φωτ. Εν Άνδρω).

 

Μόνο αν ρωτήσεις και ψάξεις θα βρεις το ιστορικό καθολικό μοναστήρι των Ουρσουλινών, στα Λουτρά της Τήνου. Είναι κρίμα που ελάχιστα αξιοποιείται η καθολική παράδοση της Τήνου. Κι όμως από εδώ ξεκίνησε η μεγάλη εκπαιδευτική πορεία του μοναστικού τάγματος των Ουρσουλινών και άπλωσε στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Εδώ ο ναός της Ιερής Καρδιάς ανακαινισμένος με χορηγία του εφοπλιστή Θ. Μαρτίνου (φωτ. Εν Άνδρω).

Το μουσείο Κώστα Τσόκλη στο Κάμπο

Τοπίο με απίσιτευτη δύναμη. Το Εξώμβουργο και η γύρω περιοχή από το μπαλκόνι του μουσείου Κ. Τσόκλη στον Κάμπο (φωτ. Εν Άνδρω).

 

Το ξεχωριστό μουσείο του μεγάλου Έλληνα εικαστικού στον Κάμπο, το οποίο προέκυψε από ένα παλιό δημοτικό σχολείο που ανασκευάστηκε. Εδώ ο Άγιος Γεώργιος και το φίδι σε μια μοντέρνα σύνθεση (φωτ. Εν Άνδρω).

 

Η θάλασσα στο σεληνόφως. Η κορνίζα, παρά τα στολίδια της, αδυνατεί να περιβάλλει την εικόνα που ξεχειλίζει... (φωτ. Εν Άνδρω).

Ο Πύργος των μουσείων και των καλλιτεχνών

 

Ο Πύργος της Τήνου, το χωριό των καλλιτεχνών. Πατρίδα του Χαλεπά, του Φιλιππότη, του Λύτρα και τόσων άλλων μεγάλων ελλήνων καλλιτεχνών. Χωρίο πλούσιο σε ιστορία. Μια ξεχωριστή γωνιά της Τήνου και της Ελλάδας (φωτ. Εν Άνδρω).

 

Το ιστορικό καφενείο στην πλατεία του χωριού κάτω από τον γιγάντιο πλάτανο. Δεξιά η μαρμάρινη βρύση με σκαλισμένα σε πινακίδες τα ονόματα των χορηγών και των μεγάλων Τήνιων καλλιτεχνών (φωτ. Εν Άνδρω). 

 

Ένα από τα εργαστήρια της Σχολής Καλών Τεχνών Πανόρμου στον Πύργο. Εδώ οι μαθητές της Σχολής μαθαίνουν γλυπτική (φωτ. Εν Άνδρω).

 

"Η αναπαυομένη", έργο του 1931 του Γιαννούλη Χαλεπά (1851-1938). Άγαλμα μνημειακών διαστάσεων, που "συμπυκνώνει της αναζητήσεις της γλυπτικής του 20ου αιώνα". Στον κήπο του σπιτιού/μουσείου του μεγάλου γλύπτη (φωτ. Εν Άνδρω).

Σπουδή του Γιαννούλη Χαλεπά στο υπόγειο του σπιτιού.μουσείο. Ο Μέγας Αλέξανδρος σε διπλή μορφή. Αριστερά κοιμάται, δεξιά ξύπνιος (φωτ. Εν Άνδρω).

 

Όταν η ιστορία - οικονομική, κοινωνική και καλλιτεχνική - αποτυπώνεται σε μια υπεροχα σκαλισμένη μαρμάρινη πλάκα εντοιχισμένη στον τοίχο της εισόδου ενός φούρνου στον Πύργο της Τήνου. Η ναυτική παράδοση απεικονίζεται στο κάτω μέρος της πλάκας με το καραβάκι. Χωριό με θαλερή αγροτική οικονομική ζωή κάποτε ο Πύργος. Απεικονίζεται στο μεσαίο μέρος της πλάκας με τον ανεμόμυλο. (φωτ. Εν Άνδρω).

 

Ο Πέτρος Μαρμαρινός, ένας σύγχρονος γλύπτης που ζει και εργάζεται στον Πύργο. Εκεί έχει το εργαστήρι του και την έκθεση του. Εκεί τον βρίσκουν και του παραγγέλνουν έργα του. Το εικονιζόμενο μαρμάρινο καραβάκι θα ταξιδέψει στη Νέα Υόρκη και θα δοθεί ως βραβείο σε μεγάλη επιχειρηματική γιορτή (φωτ. Εν Άνδρω).

 Σμιλεύοντας και βγάζοντας μέσα από την πέτρα μορφές και σχήματα. Μια αρχαία τέχνη που συνεχίζει στον Πύργο της Τήνου. Ο Πέτρος Μαρμαρινός φτιάχνοντας έργα του για την άλλη μεριά του ωκεανού (φωτ. Εν Άνδρω). 

 

Εκπληκτικό μαρμάρινο κέντημα σε τέμπλο του Πύργου. Το εξαιρετικό σχέδιο είναι του αρχιτέκτονα Γ. Χαλεπά, πατέρα του μεγάλου έλληνα γλύπτη (φωτ. Εν Άνδρω).

Όμως ο Πύργος δεν έχει μόνο μαρμάρινα αριστουργήματα. Εδώ ένα ιδιαίτερο ξύλινο τέμπλο στον Πύργο που κοσμείται με εξαιρετικές εικόνες (ρφωτ. Εν Άνδρω).

 Μια τελευταία φωτογραφία από το οδοιπορικό στην Τήνο. Η παραλία Κολυμπήθρες. Οι ομπρέλες είναι όλες από κορμούς δεντρων!!! Είπαμε οι άνθρωποι είναι καλλιτέχνες και το δείχνουν ακόμα και σε αυτή την πανέμορφη παραλία όπου το μπαρ είναι καλύβα από κορμούς, αλλά και οι ομπρέλες επίσης από κορμούς. Απίστευτο, αλλά εξαιρετικό το αισθητικό αποτέλεσμα (φωτ. Εν Άνδρω).

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet