10.000.000 ευρώ για να σωθεί η Φάμπρικα Εμπειρίκου!!!

Της DIFAION

(δια του εκπροσώπου της Γιαννούλη Λ. Καμπάνη)

Η Φάμπρικα Εμπειρίκου όπως φαίνεται από το υπάρχον μονοπάτι που περνά μπροστά της (φωτ. Εν Άνδρω).

(Ο καπετάν-Γιαννούλης Καμπάνης - μετά το μεγάλο ρεπορτάζ του Εν Άνδρω για την Φάμπρικα Εμπειρίκου - μάς έστειλε προς δημοσίευση τις απόψεις του, καθώς και μια σειρά οικονομικών προτάσεων για την αποκατάσταση του μνημείου της Άνδρου. Οι προτάσεις του για διάσωση τυ μνημείου απευθύνονται στην Ευανθία Γουλανδρή, με την οποία υπάρχει αντιδικία σε εξέλιξη για το ιδιοκτησιακό. Είναι πρώτη φορά στην ιστορία της Φάμπρικας που κατατίθενται δημόσια συγκεκριμένες οικονομικές προτάσεις για χρηματόδοτηση της αποκατάστασης του ιστορικότερου μνημείου της προβιομηχανικής εποχής της Άνδρου, το οποίο μέχρι σήμερα αργόσβηνε επί δεκαετίες στην φθορά του χρόνου - Εν Άνδρω).

Το ρεπορτάζ του Εν Άνδρω για την Φάμπρικα Εμπειρίκου και η δίκη για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ιστορικού μνημείου που έγινε στη Σύρο στις 22/2/2018 με οδήγησαν στη σκέψη να γράψω δύο λόγια και για πρώτη φορά να εκθέσω δημόσια τις προθέσεις μου στην κοινωνία της Άνδρου σχετικά με την δυνατότητα σωτηρίας της Φάμπρικας Εμπειρίκου.

Ξεκινώ με την δίκη που έγινε στη Σύρο στις 22/2/18 και είχε ως αντικείμενο το ιδιοκτησιακό. Από την μεριά της Ευανθίας Γουλανδρή, που παρευρισκόταν και της δικηγόρου της, έγινε προσπάθεια να εστιαστεί η προσοχή όχι στο θέμα της ιδιοκτησίας, αλλά «στον κίνδυνο γκρεμίσματος των εναπομεινάντων 4 ετοιμόρροπων τοίχων των μνημείων από κ. Καμπάνη»!

Επιπλέον το θέμα πήγε μακριά καθώς αντί για το ιδιοκτησιακό μίλησε «για την υπάρχουσα και ανασκευασθείσα μικρή οικοδομή δίπλα στην Ανατολική πλευρά του μνημείου» χαρακτηρίζοντας την παράνομο. Ως απάντηση θα αναφέρω ότι είπα και στο δικαστήριο πως η μικρή αυτή οικοδομή (προϋπάρχουσα του 1955) έγινε με νόμιμη οικοδομική άδεια από το ΣΧΟΠ Σύρου και την πολεοδομία της Άνδρου.

Η πίσω πλευρά της Φάμπρικας με το όμορο κτήμα Καμπάνη και το παρακείμενο κτίσμα (φωτ. Εν Άνδρω).

Για τις όποιες αντιθέσεις υπάρχουν στο ζήτημα το θέμα έχει πάει στο Συμβούλιο Επικρατείας και αναμένουμε και τελική απόφαση του τον Οκτώβριο του 2018

Και τα δύο παραπάνω ζητήματα που αναφέρθηκαν από την μεριά της Ευανθίας Γουλανδρή ήταν εκτός θέματος και δεν είχαν καμία σχέση με τα ασφαλιστικά για το ιδιοκτησιακό που εκδικάζονταν. Τώρα πως η κα Πρόεδρος άφησε τη μεριά Γουλανδρή δια του ψευδομάρτυρά της να αποκαλέσει τη νόμιμη αποκατάσταση των υφιστάμενων παλαιών δύο μικρών κατοικιών «εγκληματική» είναι ένα θέμα που ειλικρινά μ’ έχει πικράνει.

Τώρα για την ουσία των ασφαλιστικών μέτρων που ήταν το θέμα η εξαίρετος Πρόεδρος Πρωτοδικών άκουσε από μέρους μας τα κάτωθι:

«Όταν η τότε ιδιοκτήτης της Φάμπρικας Αικατερίνη Γουλανδρή (το 1939) κατάλαβε ότι το εργοστάσιο έγινε ασύμφορο λόγω της τοποθεσίας του και του ανταγωνισμού με άλλους νέο κατασκευασθέντες μύλους, αποφάσισε να το εγκαταλείψει στην τύχη του πουλώντας τα ακριβά μηχανήματα (καθιστώντας έκτοτε το εργοστάσιο παντελώς ανενεργό).

Τα μηχανήματα πωλήθηκαν στον Σπύρο Δάκο ιδιοκτήτη μύλου στην Αυλώνα Αττικής έναντι σεβαστού ποσού, το οποίο προφανώς κάλυψε τη ζημιά που είχε υποστεί από την υποθήκη που είχε στον προηγούμενο ιδιοκτήτη, τον Αλέξανδρο Εμπειρίκο. Ο Αλέξανδρος Εμπειρίκος είχε αγοράσει τον μύλο από τον αδελφό του, Κων/νο Εμπειρίκο περί το 1912. Από το τέλος της δεκαετίας του 1930 εξαφανίζεται κάθε ίχνος ιδιοκτήτη αφήνοντας τον υδρόμυλο/μηχανοκίνητο στην μοίρα του.

Ότι έχει απομείνει σήμερα από το εσωτερικό της Φάμπρικας (φωτ. Εν Άνδρω).

Το 1972 και ενώ στο εργοστάσιο έχει μείνει μόνο στέγη και ίχνη των ξύλινων πατωμάτων (τα πάντα είχαν κλαπεί) ξαφνικά ξεσπάει πυρκαγιά η οποία αφήνει άνευ πατωμάτων τον μύλο και γκρεμίζει ολοσχερώς την στέγη (ξύλινη βάση των κεραμιδιών), γκρεμίζοντας τα εναπομείναντα μηχανικά εξαρτήματα στη βάση (στο πάτωμα). Έτσι υπάρχουν μέχρι σήμερα στο έλεος της καταστροφής λόγω φυσικής φθοράς.

Ερώτημα: Ποιοι έβαλαν φωτιά; Ποιοί είχαν συμφέρον από αυτή την ολοσχερή καταστροφή; Δια κατάρρευση του κτιρίου τουτέστιν απομάκρυνση εκ των ευθυνών ή δια ασφαλιστική αποζημίωση; Ή, και τα δύο μαζί ;

Θεωρώ λάθος την εκτίμηση πως η φωτιά προξενήθηκε από βεγγαλικά το Πάσχα στις Στενιές. Κι αυτό γιατί από το χωριό δεν έφταναν τα φτωχά τότε βεγγαλικά στο εργοστάσιο και αν έφθαναν θα ήταν τελείως εξασθενημένα ή και σβηστά. Πως μπήκαν στο εσωτερικό από την στιγμή που η στέγη όλου του οικήματος ήτο ακόμα ανέπαφη;

Η Φάμπρικα συνεχίζει να μένει ορφανή από ιδιοκτήτες μέχρις το 1989 περίπου όταν ο υποφαινόμενος επανέρχεται στα πατρώα γη και αρχίζει να διαμορφώνει το κτήματα και το σπίτι, που είναι του 1887 περίπου. Διαμορφώνει τις αιμασιές του καλλιεργήσιμου κτήματος (εκτάσεως περίπου 36 στρεμμάτων) και της οικίας των παππούδων μου (επισκευή του υπάρχοντος και προέκταση σε νέα κτίσματα φυσικά με νόμιμη πολεοδομική άδεια).

Προβληματιστήκαμε ιδιαίτερα για το εναπομείναν διπλανό κτήριο της Φάμπρικας (4 τοίχοι άνευ στέγης – πορτών- παραθύρων κτλ.) γιατί τα πλατάνια, οι συκιές και άλλα τεράστια δένδρα είχαν περιζώσει το κτίριο με συνέπεια το ήδη εξασθενημένο από την πυρκαγιά εναπομείναν κτίριο να κινδυνεύει.

Ο περιβάλλον χώρος όπως είναι σήμερα (φωτ. Εν Άνδρω).

Η αμφιβολία για το αν θα αντέξει ή αν θα πέσει ήταν μεγάλη. Και αν έπεφτε τι καταστροφή θα ήταν μεγάλη για την ρεματιά, το χωριό και για τον παραπλήσιο χώρο των κτημάτων μου στον ποταμό.

Το κτήριο έχει αντέξει μέχρι σήμερα γιατί άρχισα σταδιακά να ελευθερώνω το υπάρχον μνημείο με την συνεχή κοπή των δένδρων που κάλυπταν επικίνδυνα τους τοίχους. Ήδη πολλά ανοίγματα παραθύρων είχαν υποστεί περαιτέρω φθορά με την πτώση των πετρών λόγω της πίεσης που εξασκούσαν τα δένδρα.

Οι ανωτέρω παρεμβάσεις έγιναν με ανεμόσκαλες, αλυσοπρίονα κλπ. Βεβαίως οι ανωτέρω εργασίες συνεχίζονται μέχρι σήμερα διότι κάθε 2-3 χρόνια τα δέντρα ξαναμεγαλώνουν δημιουργώντας κίνδυνο καταστροφής.

Η φτερωτή στο εμπρός μέρος του μύλου όπως έχει διασωθεί μέχρι σήμερα (φωτ. Εν Άνδρω).

Η προσοχή και συντήρηση των εναπομεινάντων τμημάτων του μύλου συνεχίζονται μέχρι σήμερα και σε άλλα σημεία του μνημείου όπως οι περιβάλλοντες χώροι, τα εναπομείναντα μηχανήματα κτλ. Ήδη στο μνημείο έχουν μπει κάμερες τελευταίου τύπου αξίας περίπου Ευρώ 50.000 για έλεγχο εισόδου κάθε κακοπροαίρετου περαστικού. Να σημειώσω πως κάποιοι πληρωμένοι κατσαπλιάδες, εισήλθαν (υπάρχει φωτογραφικό υλικό από τις υπάρχουσες κάμερες), ξεφύτρωσαν δενδρύλλια που είχα φυτέψει στον περιβάλλοντα χώρο του μνημείου. Το γεγονός έχει καταγγελθεί στο Αστ. Τμήμα Άνδρου.

Μόλις η οικογένεια Γουλανδρή πληροφορήθηκε ότι αποκτήσαμε τίτλους ιδιοκτησίας με βάση την έκτακτη χρησικτησία και αφού υπήρχαν και σχόλια περί εγκατάλειψης του μνημείου από την οικογένεια Γουλανδρή, αποφάσισαν σε αποδοχή κληρονομιάς μετά από 70 περίπου χρόνια και να επανέλθουν στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της γιαγιά τους που απεβίωσε προ 50 ετών.»

Μια πρόταση που αλλάζει το σκηνικό

Ότι έχει απομείνει από το εσωτερικό της Φάμπρικας από την πλευρά προς τον διπλανό ποταμό (φωτ. Εν Άνδρω).

Κατά τη γνώμη μου το ιδιοκτησιακό του μνημείου είναι τελείως τυπικό. Το μνημείο πρακτικά ανήκει στην Άνδρο, στην Ελλάδα. Έτυχε δίπλα στο μνημείο να ευρίσκομαι ιδιοκτησιακά λόγω των προγόνων μου. Στόχος μου σήμερα είναι να αναστηλώσω και να αποκαταστήσω το μνημείο και να αναδειχθεί σε ένα καμάρι δόξας για την Άνδρο και της Ελλάδος. Ένα έργο μεγάλο και δαπανηρό. Έχουμε ήδη προϋπολογίσει με τους συνεργάτες μου ένα κόστος της τάξεως των 10.000.000 ευρώ περίπου, άνευ απρόοπτων συμβάντων.

Αν η Ευανθία Γουλανδρή, για δικούς της λόγους. επιτύχει την ανατροπή των σχεδίων μου τότε οι δημόσιοι φορείς (Υπ. Πολιτισμού – Δήμος Άνδρου, επαρχείο) πρέπει να επέμβουν για την διάσωση του μνημείου. Και να υποχρεώσουν την κ. Γουλανδρή να προχωρήσει σε άμεση αναστήλωση και ανάδειξη του μνημείου.

Σύμφωνα με μελέτη που εκπονήθηκε από επιφανή κρατικό μελετητή παλαιών κτιρίων το εναπομείναν κτίριο κινδυνεύει με κατάρρευση στην πρώτη δυσμενή συνθήκη (σεισμό, καταιγίδα, κτλ). Φυσικά αν συμβεί αυτό οι καταστροφές στις παρακείμενες περιουσίες και στον παρακείμενο ποταμό θα είναι τεράστιες. Όλος ο όγκος των τοίχων θα καλύψει τις παρακείμενες καλλιεργήσιμες περιουσίες και θα φράξει τον ποταμό !!!

Η πίσω πλευρά προς το κτήμα Καμπάνη. Είναι ίσως η καλύτερα διασωζώμενη πλευρά του μεγάλου μνημείου (φωτ. Εν Άνδρω).

Δεν ξέρω αν η κ. Γουλανδρή διεκδικεί το μνημείο για να το διασώσει ή για να κερδίσει την κόντρα μαζί μου. Πάντως εμείς είμεθα διατεθειμένοι, πέρα από την αντιδικία, να προβούμε σε μια σειρά κινήσεις για τη διάσωση του μνημείου δια των ακολούθων προτάσεων :

  1. Πρώτη πρόταση: Προσφέρω εγγυητική επιστολή για το έργο που θέλω να κάνω 10.000.000 ευρώ.
  2. Δεύτερη πρόταση: Για να λυθεί καλοπροαίρετα η υπόθεση του ιδιοκτησιακού του μνημείου προτείνω να μοιραστούμε με την κ. Γουλανδρή το κόστος της επισκευής ανά 5.000.000 ευρώ έκαστος με τυπική ιδιοκτησία 50/50 και με κοινή επιτροπή διαχείρισης του (management), κατόπιν μελέτης για τις ανάγκες διαχείρισης στο βάθος του χρόνου (παιδιά-εγγόνια- δημόσιοι φορείς), θέμα καθαρώς στη μεταξύ μας συμφωνία.
  3. Τρίτη πρόταση: Παραιτούμαι ολοσχερώς της διεκδίκησης. Η κ. Ευανθία Γουλανδρή ας καταθέσει αυτή στον Δικαστή εγγυητική 10.000.000 ευρώ με σχέδιο άμεσης έναρξης εργασιών με την έγκριση του Υπ. Πολιτισμού για την διάσωση του μνημείου.Επίσης, αποζημίωση της κ. Ευανθίας Γουλανδρή προς εμέ ποσού 200.000 ευρώ για έξοδα συντήρησης επί 25 και πλέον ετών.
  1. Εις περίπτωση μη έγκαιρης έναρξης εργασιών και κατάρρευσης του κτιρίου εγγυητική επιστολή 2.000.000 ευρώ για την αποκατάσταση των καταστροφών που θα επέλθουν, ως έχομεν προαναφέρει.

Τέλος, επειδή γνωρίζω το μέρος μιας και το έχουμε διαμορφώσει επί 25ετία θα ήθελα να σημειώσω ότι αν καταφέρει η κ. Γουλανδρή, διά της γνωστής , ήδη μεθόδου (το είδαμε στη Σύρο 22/2), χρησιμοποιώντας παρακείμενους, καθοδηγούμενους άσχετους μάρτυρες του μεροκάματου, να επανέλθει ιδιοκτησιακά στο όνομά της θα διαπιστώσει πως αυτή θα είναι δυσκολότατη έως αδύνατη λόγω της δυσμενούς πρόσβασης του μνημείου και ως εκ τούτου και του μεγέθους της δαπάνης που θα προκύψει, πιστεύω ότι μια επίσημη έκθεση εμπειρογνωμόνων θα πρέπει το Δικαστήριο να διατάξει προκειμένου η απόφαση του να αποκτήσει το χαρακτήρα της υφιστάμενης πραγματικότητας.

Γ.Λ.ΚΑΜΠΑΝΗΣ

24/02/2018

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet