10 αποφθέγματα ζωής του αστροφυσικού Στίβεν Χόκινγκ που το άστρο του "έσβησε" σήμερα

Με την είδηση του θανάτου του διάσημου Βρετανού φυσικού τα ΜΜΕ σε όλο τον κόσμο έχουν εκτενή αφιερώματα. Το BBC θύμισε ως φόρο τιμής μερικά από τα πιο σημαντικά αποφθέγματα του, πάνω στα μεγάλα θέματα του διαστήματος και της ζωής. Επιλέξαμε και αναδημοσιεύουμε ως site μερικά από αυτά ως στοχασμό πάνω στα ανθρώπινα σε μια εποχή που η γνώση και ο στοχασμός μοιάζει έχουν παραμεριστεί από την αποσπασματική πληροφόρηση και την απερισκεψία – Εν Άνδρω.

Ο ΣΤΗΒΕΝ ΧΟΚΙΝΓΚ ΕΙΠΕ:

1. Ο μεγαλύτερος εχθρός της γνώσης δεν είναι η άγνοια, αλλά η ψευδαίσθηση της γνώσης.

2. Είμαστε, απλώς, ένα εξελιγμένο είδος μαϊμούδων σε έναν ασήμαντο πλανήτη ενός πολύ μέτριου αστέρα. Αλλά μπορούμε να αντιληφθούμε το Σύμπαν Αυτό μας κάνει ιδιαίτερα σημαντικούς.

3. Πρώτον, να θυμάσαι να κοιτάζεις ψηλά στα αστέρια και όχι κάτω, στα πόδια σου. Δεύτερον, ποτέ μην σταματάς να εργάζεσαι. Η εργασία σου δίνει νόημα και σκοπό στη ζωή σου, χωρίς αυτή η ζωή σου είναι άδεια. Τρίτον, αν είσαι αρκετά τυχερός και βρεις την αγάπη, θυμήσου ότι είναι εκεί και μην την πετάξεις μακριά.

4. Η συμβουλή μου σε άλλους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα θα ήταν η εξής: συγκεντρωθείτε σε πράγματα που η δυσκολία σας δεν σας αποτρέπει από το να τα κάνετε καλά, και μην μετανιώνετε για τα πράγματα που αυτή η δυσκολία σας επηρεάζει. Μην είστε άτομο με ειδικές ανάγκες στο πνεύμα, όπως είστε σωματικά.

5. Την επόμενη φορά που κάποιος σας παραπονεθεί ότι κάνατε ένα λάθος, πείτε του ότι ίσως αυτό είναι καλό. Διότι χωρίς τις ατέλειες, ούτε εσείς, ούτε εγώ, δεν θα υπήρχαμε.

6. Ο στόχος μου είναι απλός. Είναι η πλήρης κατανόηση του Σύμπαντος. Γιατί είναι έτσι όπως είναι και γιατί υπάρχει;

7, Αν βρούμε την απάντηση γιατί το σύμπαν υπάρχει αυτό θα είναι ο απόλυτος θρίαμβος της ανθρώπινης λογικής, γιατί τότε θα ξέρουμε τη σκέψη του Θεού.

8. Ο Αϊνστάιν ήταν λάθος όταν είπε πως ”Ο Θεός δεν παίζει ζάρια”. Η θεώρηση των μαύρων τρυπών μας λέει πως όχι μόνο παίζει ζάρια, αλλά μερικές φορές μας μπερδεύει πετώντας τα εκεί που δεν μπορούμε να τα δούμε.

9. Αν μας επισκέπτονταν εξωγήινοι, το αποτέλεσμα θα ήταν το ίδιο με τότε που ο Κολόμβος ανακάλυψε την Αμερική, που δεν ήταν καλή εξέλιξη για τους ιθαγενείς. Πρέπει απλά να κοιτάξουμε τους εαυτούς μας για να δούμε πώς μια ευφυής μορφή ζωής μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι που δεν θα θέλαμε να γνωρίσουμε.

10. Έχω ζήσει με την προοπτική του πρόωρου θανάτου τα τελευταία 49 χρόνια. Δεν φοβάμαι τον θάνατο, αλλά δεν βιάζομαι να πεθάνω. Έχω τόσα που θέλω να κάνω πρώτα.

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet