Μωρίς Γκοντελιέ: ένας από τους σπουδαιότερους ανθρωπολόγους στο Κόρθι

Δεν σταματά να μάς εκπλήττει αυτό το νησί. Βράδυ πρωτομαγιάς. Το φεγγάρι στη χάση του. Η κίνηση περιορισμένη στους δρόμους. Οι πιο πολλοί φευγάτοι για να προλάβουν τις δουλειές τους την επόμενη μέρα. Μια νυχτερινή διαδρομή μέχρι το Κόρθι. Στην παραλία η θαλάσσια άρμη πλημμύρίζει τις αισθήσεις (φωτ. Εν Άνδρω).

Μπαίνεις στην παραθαλάσσια Λιθοδομή και ξαφνιάζεσαι πέφτωντας κυριολεκτικά πάνω στον διάσημο Γάλλο ανθρωπολόγο Μωρίς Γκοντελιέ. Ο καθηγητής Γκοντελιέ έχει σπίτι εδώ και χρόνια στο Κόρθι. Και περνά μέρος του χρόνου του στην Άνδρο. Τον είχαμε συναντήσει πέρσι εκεί κι είχαμε μια μεγάλη κι ενδιαφέρουσα συζήτηση για την πολυκύμαντη ζωή του, τους σπουδαίους και διάσημους στοχαστές με τους οποίους συνεργάστηκε. Τον πατριάρχης της κοινωνικής ανθρωπολογίας Κλωντ Λέβι Στρως με τον οποίο δούλεψε μαζί. Και τους δύο μεγάλους Γάλλους ιστορικοί και γεωγράφους, τον Φεράρντ Μπροντέλ και Ζακ Λε Φογκ. Τρεις από τις πλέον σπουδαίες πνεματικές μορφές του 20ου αιώνα. Στη φωτογραφία ο Μωρίς Κοντελιέ (στην άκρη δεξιά) με την παρέα του στη Λιθοδομή χαμογελά καθώς βλέπει να τον φωτογραφίζουμε (φωτ. Εν Άνδρω).     

Χαιρετιόμαστε και καθόμαστε για μια μικρή κουβέντα. Καθώς σφίγγουμε το χέρι του είναι σα να σφιγγουμε τα χέρια όλων αυτών των θρυλικών πνευματικών μορφών που διαμόρφωσαν την νιότη μας και πια υπάρχουν μόνο μέσα από τα βιβλία τους. Σπουδαία βιβλία όπως "Η Μεσόγειος" του Μπρωντέλ, που αναλύει το μεσογειακό τοπίο ην ιστορία και την γεωγραφία του που μέσα του αναπτύχθηκαν όλοι οι μεγάλοι πολιτισμοί από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Ή, όπως το άλλο εκπληκτικό βιβλίο του Ζακ Λε Γκοφ "Μνήμη και Ιστορία", που αποτελεί  μια εξαιρετική αναφορά στο πως οι άνθρωποι οργανώνοσαν τις μνήμες και την ιστορία τους. Στη φωτογραφία ο καθηγητής Γκοντελιέ με τον υπογράφοντα (φωτ. Εν Άνδρω). 

Μπορεί για πολλούς ο σπουδαίος καθηγητής - και εξαιρετικός άνθρωπος - που περνά μέρος της ζωής του στην Άνδρο, να μην είναι γνωστός. Μπορεί τα παραπάνω ονόματα που χάραξαν την σκέψη του 20ου αιώνα να μην είναι γνωστά στο ευρύτερο κοινό. Όμως για σκεφτείτε πως μια τόσο μεγάλη μορφή της Γαλλικής επιστήμης και των γραμμάτων με 24 βιβλλία στο ενεργητικό του είναι δίπλα μας; Ζει εδώ πολλους μήνες τον χρόνο. Και έχουμε την χαρά να τον συναντάμε και να συζητάμε μαζί του ακόμα καιι σε μια απλή βραδινή βόλτα στο Κόρθι. Κι είναι σα να συζητάμε με την ιστορία του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Στη φωτογραφία ο Μωρίς Γκοντελιέ (δεξιά) με την σύζυγό του αρχιτέκτονα Λίνα Δεμαθά (κέντρο) χτες βράδυ στο Κόρθι. . (φωτ. Εν Άνδρω).

Και πριν κλείσουμε αυτή την περιδιάβαση κοιτάζοντας ένα πρωτομαγιάτικο στεφάνι από το Κόρθι ας θυμηθούμε ένα κομμάτι από παλαιότερη διάλεξη του Γκοντελιέ στην Αθήνα: “H θρησκεία δεν μπορεί να “ξεριζωθεί”… Ο επιστημονικός λόγος δεν είναι μεταδοτικός, η θρησκεία είναι είχε πει χαρακτηριστικά προσθέτωντας ότι "πέραν της λογικής υπάρχει η πίστη. Τι μπορούμε να κάνουμε για να ξεπεράσουμε τα όρια της ύπαρξής μας», είχε ρωτήσει ο Γάλλος φιλόσοφος. Και έδωσε μόνος την απάντηση: "Να κατασκευάσουμε μύθους. .."

Δ. Μπ.

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet