ΓΑΥΡΙΟ: κάντε μια στάση στο Καραβοστάσι!
Αν το εύγευστο και ποιοτικό φαγητό δείχνει τον πολιτισμό τότε το Καραβοστάσιν στο Γαύριο είναι... πολιτιστικό κέντρο! Και μάλιστα μετά μουσικής αν αναλογιστεί κανένας πως υπάρχει πάντα μια ταιριαστή μουσική που συνοδεύει τα "γκουρμέ" φαγητά του Γιώργου Σιγάλα. Το μεσημέρι συνεδεύει τον πελάτη απαλά μια λαϊκή μουσική: από Παπάζογλου μέχρι Κότσιρα. Το απόγευμα η μουσική αποκτά περισσότερη ένταση και λαϊκό περιεχόμενο με αναφορές στο έντεχνο χτες. Την ίδια στιγμή ο πελάτης δοκιμάζει μερικές από τις πιο εξαιρετικές γεύσεις φαγητών στην Άνδρο. Στη φωτογραφία το Καραβοστάσι μια καθημερίνη στα μέσα Ιουνίου (φωτ. Εν Άνδρω).
Το Καραβοστάσι και τον Σιγάλα δεν τους ήξερα. Άάκουσα να μιλούν στη γέφυρα του Superferry μια μέρα. Ένας ιδιοκτήτης φορτηγού περιέγραφε πόσο επαγγελματίας ο ιδιοκτήτης και πόσο ωραίο φαγητό είχε το μαγαζί του. Περιέγραφε με ενθουσιασμό ένα μπρόκολο μαγειρεμένο περίτεχνα. Ρώτησα κι έμαθα το μαγαζί. Είχα ακούσει και από έναν φίλο στο Γαύριο μερικά καλά λόιγια. Και ο κύκλος έκλεισε πάλι στην γέφυρα ενός καραβιού όταν τον γνώρισα. Του υποσχέθηκα πως θα πήγαινα μια μέρα να δοκιμάσω την κουζίνα του. Στη φωτογραφία ο Γιώργος Σιγάλας παίρνει παραγγελία από μια οικογένεια τουριστών (φωτ. Εν Άνδρω).
Έτσι μόλις δόθηκε η ευκαιρία πρότεινα στην παρέα να πάμε στο Καραβοστάσι. "Ήρθες επιτέλους" είπε όταν μας είδε να μπαίνουμε στο μαγαζί του! "Σήμερα έχω μια αξέχαστη γαριδομακαρονάδα" συνέστησε. Ένας την προτίμησε. Όταν ήρθε και δοκίμασε έμεινε με το πηρούνι στο χέρι: "καταπληκτική" είπε! "Την έχεις μαγειρέψει στο νερό που έβρασες τις γαρίδες"! Ο Γιώργος χαμογέλαγε... Περιττό να πω πως όλοι τίμησαν δεόντως την γαριδομακαρονάδα που είχε παραγγείλει ο ένας! (φωτ, Εν Άνδρω).
"Τι θα γίνει ρε παιδιά, δεν θα φάω εγώ" διαμαρτυρόταν αυτός που παρήγγειλε την γαριδομακαρονάδα! Και γιατί να φάει όμως; Είχε αφήσει κανέναν να δοκιμάσει την απίστευτη μελιτζάνα σαγανάκι (με τοπικό τυρί) που ήρθε νωρίτερα; Με το που ήρθε - και πριν την βγάλουμε μια αναμνηστική φωτογραφία - ο μπαγάσας είχε πάρει ήδη από το πήλινο την πρώτη πηρουνιά! Δεν κρατιόταν ούτε να σερβιριστεί. Στη φωτογραφία η μελιτζάνα σαγανάκι με τυρί Άνδρου - με μια πηρουνιά λιγότερη - πριν εξαφανιστεί εντελώς... (φωτ. Εν Άνδρω).
Ευτυχώς δηλαδή που ο Γιώργος είχε φέρει εγκαίρως την τεράστια σαλάτα "καραβοστάσι" με εξαιρετικό αμοριανιτικο ούζο και συγκρατήθηκαν κάπως οι υπόλοιποι γευσιγνώστες της παρέας δείχνοντας χαρακτήρα!!! (φωτ. Εν Άνδρω).
Εγκαίρως ήρθαν και οι εξαιρετικές ψητές σαρδέλες. Και αυτό βοήθησε στο να μπει μια τάξη στην παρέα. .Γιατί όλοι όταν τις είδαν πατατεταγμένες, ανοιχτές, ξεροψημένες και καθαρισμένες πήραν από δύο-τρεις "για να έχουν άποψη" (φωτ. Εν Άνδρω).
Φεύγοντας μπορώ να πω πως όλοι η παρέα ήταν πάρα πολύ ευχαριστημένοι. Και μιλώ για μια παρέα όπου οι δύο στους τρεις ήταν πολύ "γκουρμέ" τύποι! Δηλαδή όλο και κάτι θα σχολιάσουν αρνητικό στο φαγητό. Εδώ όμως υπήρξε απόλυτη ομοφωνία. Και ομοφωνία υπήρξε και ως προς τις τιμές του εστιατορίου που ήταν εξαιρετικά λογικές και συνέβαλαν έτσι κι αυτές στην ομαδική ευχαρίστηση. Στη φωτογραφία ο Γιώργος Σιγάλας επί το έργον. Ένα έργο που το ξέρει καλά μιας και εργάζεται στην εστιάση από παιδί κι έχει το Καραβοστάσι επί 7ετία... (φωτ, Εν Άνδρω)
Δ.Μπ.