ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ: Μυταράς, ένας διαχρονικά σύγχρονος καλλιτέχνης

Απόψε (30/6) είναι τα εγκαίνια της ετήσιας έκθεσης του Μουσείου Γουλανδρή στην Χώρα της Άνδρου. Αύριο το πρωί (1/7) η έκθεση θα έχει δωρεάν είσοδο ειδικά για το κοινό της Άνδρου. Εφέτος παρουσιάζεται στο κοινό σε μια εξαιρετικά καλοσχεδιασμένη παρουσία στους χώρους του μουσείου ο Δημήτρης Μυταράς, ένας από τους σημαντικότερους και πιο πολυσήμαντος καλλιτέχνες της μεταπολεμικής εποχής. Η έκθεση θα διαρκέσει από 1ης Ιουλίου μέχρι και την 30η Σεπτεμβρίου και έχει τίτλο: "Δημήτρης Μυταράς: Από το σύγχρονο στο διαχρονικό".

Καλωσόρισμα στους δημοσιογράφους από την πρόεδρο του Ιδρύματος και στους καλεσμένους πριν την ξενάγηση στο έργο του Δημήτρη Μυταρά (φωτ. Εν Άνδρω).

Κάθε χρόνο το Ίδρυμα Γουλανδρή επιμελείται και προσφέρει στους επισκέπτες του πολυδιάστατες εκθέσεις για σπουδαίους καλλιτέχνες. Πέρσι είχαμε την τύχη να δούμε έναν από τους πρώτους έλληνες σουρεαλιστές, τον Νίκο Εγγονόπουλο, ποιητή και ζωγράφο της γενιάς του ‘30. Αυτό το καλοκαίρι λοιπόν θα ταξιδέψουμε με τις γυναίκες και τις μοτοσυκλέτες που φιλοτέχνησε ο Δημήτρης Μυταράς.

Την ξενάγηση έκαναν η επιμελήτρια της έκθεσης Μαρία Κουτσομάλη και η Χαρίκλεια Μυταρά (φωτ. Εν Άνδρω).

Ο Μυταράς γεννήθηκε στη Χαλκίδα τον Ιούνιο του 1934. Φοίτησε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (1953-1958) με καθηγητές τους διακεκριμένους ζωγράφους Γιάννη Μόραλη και Σπύρο Παπαλουκά. Στη συνέχεια σπούδασε στο Παρίσι με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. σκηνογραφία στην "École Supérieure des Arts Décoratifs" καθώς και εσωτερική διακόσμηση στη "Métiers d'Art" (1960-1964).

Οι γυναίκες ήταν μεγάλο μέρος της θεματολογίας της ζωγραφικής του Δημήτρη Μυταρά (φωτ. Εν Άνδρω).

Ο Δημήτρης Μυταράς υπήρξε ένας ιδιαίτερα χαρισματικός και αγαπητός δάσκαλος. Από το 1964 μέχρι το 1972 δίδαξε εσωτερική διακόσμηση στο Αθηναϊκό Τεχνολογικό Ινστιτούτο. Η ακαδημαϊκή του καριέρα ξεκίνησε το 1969 στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και από το 1975 εξελέγη επισήμως καθηγητής. Διετέλεσε επίσης αντιπρύτανης και πρύτανης της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών.

Είναι ο πρώτος ζωγράφος που συμπεριέλαβε στη θεματολογία του τις μοτοσυκλέτες (φωτ. Εν Άνδρω).

Εκτός από τη ζωγραφική, η άλλη μεγάλη του αγάπη ήταν το θέατρο. Ως σκηνογράφος και ενδυματολόγος επιμελήθηκε δεκάδες θεατρικές παραστάσεις, συνεργαζόμενος με σημαντικά ελληνικά θέατρα όπως το Εθνικό, το ΚΘΒΕ, το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, το Ελληνικό Χορόδραμα, κ.ά.

Ξεχωριστή θεματολογία του αποτέλεσαν με τα επιτύμβια και ζωντανό μοντέλο μπροστά τους την γυναίκα του Χαρίκλεια τον καιρό την δικτατορίας. Εδώ ίσως το πιο χαρακτηριστικό της περιόδου (φωτ. Εν Άνδρω).

Ακάματος, δημιουργικός και ταλαντούχος καλλιτέχνης μέχρι τα τελευταία χρόνια της ζωής του, όπου αντιμετώπισε ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας με αποτέλεσμα να χάσει την όραση του, ασχολήθηκε με τη ζωγραφική, το θέατρο, την εικονογραφία, τη διδασκαλία και τη ποίηση.  

Το παραπάνω επιτύμβιο ενθουσιάσε την σπουδαία ελληνίδα συνθέτρια Ελένη Καραΐνδρου που άρχισε με συγκίνηση να εξηγεί τις δικές της εκδοχές πάνω σε αυτό συναρπάζοντας το ακροατήριο (φωτ. Εν Άνδρω).

Το 2008 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και τιμήθηκε με τον Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικα. Την ίδια χρονιά, ο Δήμος Χαλκιδέων, από όπου και κατάγεται, του απένειμε το χρυσό μετάλλιο της πόλης. Το 2011 το πανεπιστήμιο του Harvard του απένειμε το βραβείο Ελληνικού Πολιτισμού για την προσφορά του. Έφυγε από τη ζωή το Φεβρουάριο του 2017, σε ηλικία 83 ετών.

 

 Στοχασμός μετά το τέλος της ξενάγησης... (φωτ. Εν Άνδρω)

Σημείωση: Για την έκθεση και το έργο του Δημήτρη Μυταρά το Μουσείο Γουλανδρή κυκλοφόρησε έναν εξαιρετικό κατάλογο

Δανάη Α, Μπασαντή

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet