Ταξίδι στο αιώνιο πρωινό του Αιγαίου...

Το σπουδαίο ποίημα ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ του Οδυσσέα Ελύτη ενέπνευσε πολλούς. Αρχικά τον μεγάλο έλληνα μουσικό Μίκη Θεοδωράκη, που άπλωσε την Ελλάδα στον κόσμο. Και πριν λίγα χρόνια τον καταξιωμένο διεθνώς έλληνα συνθέτη Βαγγέλη Παπαθανασίου, που ταξίδεψε μουσικά σε όλο τον κόσμο.

ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ: Βαγγέλης Παπαθανασίου (μουσική) - Pythais (βίντεο)

Ο Βαγγέλης, όπως είναι διεθνώς γνωστός ο Παπαθανασίου, δημιούργησε πάνω στο Ψαλμό Ζ' του ποιητικού αριστουργήματος του Ελύτη μια υπέροχη μουσική σε δυτική φόρμα βασισμένη στην ελληνική παράδοση. Την μουσική αυτή "ντυμένη" με το εξαιρετικό βίντεο της σελίδας Pythais του You Tube μας έστειλε αναγνώστρια μας. 

"Μες στους λυγμούς των ποιητών, δεν θα πάψει να υπάρχει ποτὲ η άνοιξη..."

Μέχρι εδώ όλα καλά θα πείτε. Τι το ξεχωριστό όμως έχει αυτό το βίντεο κι ενδιαφέρει την Άνδρο; Το ερώτημα βρίσκει απάντηση μετά 5 λεπτά μουσικής πανδαισίας του Βαγγέλη πάνω στους στίχους του Ελύτη που αναγράφονται σε μια υπέροχη σειρά από φωτογραφίες νησιών της Ελλάδας.

"Της καρδιάς οι πελαγίτες κάνουνε γιορτές τις ήττες…"

Όλη αυτή η μοναδική εικαστική σύνθεση καταλήγει σε μια τελευταία εικόνα. Εκεί ολοκληρώνεται το ποίημα και κλείνει η μουσική. Είναι ο φάρος της Χώρας. Ο Τουρλίτης που κυριαρχεί στο απέραντο και γαλήνιο Αιγαίο. Κι ο ήλιος πίσω του να ανατέλει...

Ανεβάζουμε το εξαιρετικό μουσικό και ποιητικό βίντεο. Σαν μνήμη. Και σαν ελπίδα. Σαν μνήμη σήμερα 44 χρόνια από την μέρα που κάποιοι άφρονες άνοιξαν την πόρτα της εισβολής στην Κυπρο. Και ελπίδα για μια Ελλάδα στα καλύτερα της που ταξιδεύει με τους ποιητές και τους πελαγίτες της στο μέλλον. Ένα εικαστικό ταξίδι που κλείνει με τον υπέροχο φάρο της Άνδρου μέσα στο αιώνιο πρωινό του Αιγαίου....

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"

 

 

 

 

Το πο

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet