ΜΠΑΤΣΙ: Βραβεύσεις σε τουρίστες που έρχονται συνεχώς επί 20 χρόνια στην Άνδρο!..

 Πρώτη έκπληξη: τα βραβεία των τουριστών που έρχονται στο Μπατσί επί 20 χρόνια συνεχώς τα εμπνεύστηκε ο χρυσοχόος και πρόεδρος του Σωματείου Επαγγελματιών Μπατσίου Ευτύχης Τσιβουράκης από το σήμα του Εν Άνδρω. Μάς ευχαρίστησε για την ίδέα που εισάγαμε στο νησί πριν πέντε χρόνια. Απαντήσαμε πως ήταν δική μας ευχαρίστηση κάτι που κανείς ποτέ πριν δεν αξιοποίησε - κι εμείς το φέραμε στο κέντρο της κοινής προσοχής - τώρα τείνει να αναγνωριστεί ως σήμα κατατεθέν της Άνδρου (φωτ. Εν Άνδρω).

 Δεύτερη έκπληξη: τα βραβεία των τουριστών που έρχονται στο Μπατσί και στην Άνδρο 20 χρόνια δεν προσέλκυσαν την προσοχή των επαγγελματιών της περιοχής - πέρα από την τα μέλη της διοίκησης του Σωματείου. Αλλά ούτε τους αρμόδιους τοπικούς παράγοντες (πρόεδρο τοπικου, αντιδήμαρχο Μπατσίου, υπεύθυνη τουρισμού). Η εξήγηση μάλλον εύκολη: οι τουριστές μπορεί να έρχονται στην Άνδρο 20 και 30 χρόνια, αλλά δεν ψηφίζουν στην Άνδρο. Άρα το τοπικό πολιτικό ενδιαφέρον είναι περιορισμένο. Κρίμα γιατί μια τέτοια εκδήλωση με την παρουσία κάποιων που παραγόντων και με την κατάλληλη προβολή θα βοηθούσε την εξωστρέφεια του Μπατσιού και της Άνδρου. Τελικά παραβρέθηκαν το προεδρέιο του Σωματείου και καμια 20αριά χαμογελαστοί τουρίστες μάλλον έκπληκτοι, που κάποιοι τους αναγνώρισαν την επί 20ετία ή επί 30ετία συνεχή παρουσία τους (φωτ. Εν Άνδρω). 

Το ένα βραβείο της συνεχούς 20ετούς παρουσίας στο Μπατσί απονεμήθηκε στην Σου από το Κέντ της Νότιας Αγγλίας. Η Σου ανακάλυψε την Άνδρο ψάχνοντας διαφημιστικές μπροσούρες πριν 24 χρόνια. Από τις τρεις που ξεφύλισε μια είχε μια όλη κι όλη φωτογραφία του Μπατσιού. Της άρεσε και ήρθε. Από την πρώτη στιγμή ένοιωσε παράξενα. Το μέρος την συγκλόνισε. Λες και το ήξερε. Λες και είχε έρεθι κάπτε άλλοτε.  Έμεινε ώρα και το κοίταγε και της ήρθαν δάκρυα στα μάτια. Επέτρεψε πάλι το 1998. Τότε κατάλαβε πως το Μπατσί ήταν κάτι σαν μοίρα γι΄αυτήν... (φωτ. Εν Άνδρω). 

 Και την δεύτερη φορά στάθηκε στο ίδιο μέρος. Στην απέναντι ακτή που δείχνει. Ψηλά στο λοφίσκο. Και πάλι της ήρθαν δάκρυα στα μάτια. Έμεινε ένα μήνα. Και δέθηκε με τον τόπο και τους ανθρώπους. Αν και έχει ταξιδέψει σε 45 χωρες του κόσμου θεωρεί το Μπατσί και την Άνδρο δεύτερη πατρίδα της. Έρχεται κάθε χρόνο. Έφερε τον άντρα της, τους φίλους της, τις παρέες της. Όπως εξομολογήθηκε είναι σαν σε μια προηγούμενη ζωή της - όπως λένε οι ανατολικές βουδιστικές θρησκείες - να είχε ζήσει εδώ. Και τώρα ξαναγυρνά συνεχώς... (φωτ. Εν Άνδρω). 

 Το δεύτερο βραβειο των 20 χρόνων συνεχούς παρουσίας το πήρε ένα ζευγάρι αυστριακών, ο Ρίτσαρντ και και η Ούρλι που ζουν λίγο έξω από την Βιέννη και οι οποίοι έρχονται αδιαλείπτως στο Μπατσί επί... 30 χρόνια!!! Όταν πρωτοήρθαν ο Ρίτσαρντ ήταν 30 ετών και σήμερα είναι 60! Ήρθαν γιατί ο πεθερός του που είχε έρεθει πριν είπε πει πως ήταν πολύ ωραία. Έφτασε στην Άνδρο και στο Μπατσί ένα μήνα μετά την σύσταση με την γυναίκα του οδικώς μέσω Ιταλίας. Ήταν το 1988. Του άρεσε πολύ το νησί, η φυσική ομορφιά του και ο απλός κόσμος του χωριού. Θυμάται πως τότε το Μπατσί είχε μόνο 5-6 ταβέρνες κι 1-2 ξενοδοχεία. Έμειναν σε ένα σπίτι. Ένοιωσαν πολύ ωραία. Και μετά άρχισαν να έρχονται συνέχεια. Αργότερα έκαναν παιδιά και τα έφερναν κι αυτά. Τώρα τα παιδιά τους μεγάλωσαν κι έρχονται μόνα τους και με τους φίλους τους. Όλη η οικογένεια θεωρούν πλέον την Άνδρο δεύτερη πατρίδα τους (φωτ. Εν Άνδρω). 

 Σήμερα όλοι πλέον ξέρουν όλους στο Μπατσί. Νοιώθουν σαν στο σπίτι τους. Και οι τρεις κάνουν πολύ παρέα με τους ντόπιους. Και η Σου και ο Ρίτσαρντ και η Ούρλι νοιώθουν την ανάγκη να επικοινωνούν και να έχουν έλληνες φίλους. Αγαπούν την ελληνική κουλτούρα και επιδιώκουν να την ζουν όσο μπορούν περισσότερο. Αν και το Μπατσί μεγάλωσε πολύ πια εξακολουθούν να το αγαπάνε όπως και τότε που δεν ήταν τόσο τουριστικό. Ο Ρίτσαρντ εξηγεί πως αισθάνεται καλά και με τον πολύ κόσμο έτσι έρχεται δύο εβδομάδες τον Αύγουστο, αλλά και μια αργότερα τον Σεπτέμβριο. Τον Σεπτέμβριο όλα του θυμίζουν κάτι από το παλιό Μπατσί (φωτ. Εν Άνδρω).

 Από τον πρόεδρο Ευτυχή Τσιβουράκη και τον γραμματέα Γιάννη Κατσιλίβα του Σωνατείου Επαγγελματιών Μπατσίου προσφέρθηκε σαμπάνια και δόθηκαν τα αναμνηστικά βραβεία σε ένα εύθυμο και ευχάριστο κλίμα. Από την μεριά μας ελπίζουμε αυτή η πρωτοβουλία και αυτή η πρώτη βράβευση να βρουν συνέχεια και του χρόνου να πλαισιώσουν την μικρή γιορτή περισσότεροι επαγγελματίες και οι υπεύθυνοι της τοπικής δημοτικής αρχής ώστε να δοθεί μια αίσθηση μεγαλύτερης επιβράβευσης σε ανθρώπους που ήρθαν κι ένοιωσαν την Άνδρο σαν δεύτερη πετρίδα τους. Και το στήριξαν με την πολύχρονη παρουσία τους. Κάθε επιβράβευση προς αυτούς επιστρέφει στην Άνδρο και στο Μπατσί πολλάπλασία. Και κάθε προβολή μιας τέτοιας επιβράβευσης αναδεικνύει πολύ πέρα από τα όρια του νησιού μας μια Άνδρο φιλόξενη κι ευγνωμονούσα προς όλους αυτούς που την αγάπησαν... (φωτ. Εν Άνδρω).

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Αγαπητέ Ευτύχη,
Εμένα με έφερε η μόνα μου νεογέννητο στην Άνδρο πριν 60 χρόνια. Στο Μπατσί έμεινα πρώτη φορά πριν 40 χρόνια σε ένα αντίσκηνο με σλίπινγκ-μπαγκ! Το 1999 ήρθα στην Άνδρο μια εβδομάδα. Το 2001 αγόρασα σπίτι. Έκτοτε είμαι συνεχώς στην Άνδρο 1 μήνα τον χρόνο και πάντα περνάω από το Μπατσί.
Ψυχικώς είμαι στην Άνδρο 40 χρόνια. Σωματικώς καμιά 18αριά χρόνια. Έχω ξοδέψει του κόσμου τα λεφτά σε επισκευές, μαστόρους. Και έχω βάλει βενζίνα σε όλα τα βενζιναδικα της Άνδρου που ανοίγουν χειμώνα-καλοκαίρι.
Με προτείνω λοιπόν για βράβευση γιατι ανέχομαι τόσα χρόνια την ζαβάδα του τόπου. Ειδικά όμως για την περίσταση τη δική σου το βραβείο που θα μου δώσεις πρέπει να ονομαστεί "βραβείο στην ζαβάδα κάθε αβραβεύτου που θέλει κι αυτός ένα βραβείο".
Θα είναι ένα βραβείο ψυχής! Κάντο για την ψυχή της μάνας σου! Κάντο για ψυχικό!
Καπετάν Ψυχογιώργος Ψυχόπουλος...

This comment was minimized by the moderator on the site

Αγαπητοί φίλοι μεταξύ Αχαριστίας και Αθλιότητας υπάρχει και ο δρόμος της Αρετής. Μια ενάρετη ιδέα είναι λοιπόν του χρόνου οι Επαγγελματίες του Μπατσιού να προετοιμάσουν την γιορτή αυτή διευρύνοντας την για να μην υπάρχουν διαμαρτυρίες από διάφορους στο φέισμπουκ ή εδώ προσφέροντας βραβεία σε όσους αποδεδειγμένα έρχονται στο Μπατσί.
Να δημιουργηθεί ένας οργανισμός πιστοποίησης που θα προσλάβει καμιά 10αριά άνεργους και θα ελέγχει τις διαμονές. Μια κατηγορλια θα είναι να συνεχισουν να βραβεύονται όσοι ξένοι έρχονται 20 χρόνια. Και μια δεύτερη κατηγορία θα ειναι όσοι Έλληνες έρχονται 25 χρόνια, όσοι ντόπιοι δεν έχουν σπίτι και όσοι παραθεριστές έχουν σπίτι και έρχονται για 30 χρόνια, όσοι ντόπιοι έχουν σπίτι αλλά δεν μένουν εδώ και έρχονται για 35 χρόνια, και όσοι απλώς μένουν εδώ για 40 χρόνια.
Ο πρόεδρος των Επαγγελματιών να προετοιμάσει καμιά 80αριά καραβάκια (ας έχει και καμιά 20αριά καβάτζα) και να ξεκινήσουν οι βραβεύσεις το πρωί της 3ης Σεπτέμβρη (σημαδιακή μέρα δεν λέω) και όποτε τελειώσουν. Θα έχει πλάκα, θα έχει φαν, θα έχει προσέλευση, θα περάσουμε καλά...
Αγαπητοί φίλοι αυτά είναι βραβεία και μεγαλεία κι όχι συμβολικές βραβεύσεις και πράσινα άλογα...

This comment was minimized by the moderator on the site

Εγώ έρχομαι από το 1995 από το 2003 κάθε χρόνο με την γυναίκα μου και από το 2009 και με την κόρη μου την οποία βάφτισα στην Άνδρο.Δεν θέλω κανένα βραβείο μόνον λίγο σεβασμό από κάποιους που πιάσανε λεφτά στα χέρια τους και έχουν αλλάξει πολύ.

This comment was minimized by the moderator on the site

Προς ΑΘΛΙΟΤΗΤΑ

Εάν κατάλαβα ο Σχολιαστής ΑΧΑΡΙΣΤΙΑ δεν κατακρίνει το γεγονός επιβράβευσης των Μαμελούκων, αλλά τη μη επιβράβευση των Ελλήνων οι οποίοι έρχονται στο Μπατσί και στην Άνδρο τα τελευταία 40 χρόνια. Ειδικότερα στο Μπατσί, υπάρχουν Έλληνες των οποίων η καταγωγή δεν είναι από την Άνδρο και οι οποίοι επέλεξαν την Άνδρο ως προορισμό όχι μόνο κατά τη διάρκεια του θέρους, αλλά επισκέπτονται το νησί και τους άλλους μήνες, ξέρετε τους χειμωνιάτικους, τότε που εσείς οι επιβραβευτές δεν βρισκόσαστε στο νησί διότι είναι γνωστόν ότι χρησιμοποιείτε την Άνδρο ΑΔΙΑΛΛΕΙΠΤΩΣ τα τελευταία 20 καλοκαίρια ως λεμονόκουπα και μόνο το θέρος...και μετά είστε εξαφανισμένοι, για να έλθετε ξανά το Πάσχα ως ΣΩΤΗΡΕΣ και "γεμάτοι ιδέες" για το πως θα πάει μπροστά η Άνδρος στον Τουρισμό.

This comment was minimized by the moderator on the site

Προς ΑΧΑΡΙΣΤΙΑ
Είσαι άθλιος με όσα γράφεις. Και φυσικά δεν είσαι Έλληνας. Είσαι Μαμελούκος! Αν ήσουν Έλληνας θα καταλάβαινες το πνεύμα της βράβευσης. Αλλά προφανώς είσαι από αυτούς που δεν πήγαν! Και τώρα κοιτάς να κατεδαφίσεις το γεγονός. Κάνε λοιπόν αχάριστε μια τελετή εσύ και βραβευσε τις δικές σου φίλες από τους Αμπελόκηπους και το Νέο Φάληρο που έρχονται 20 και 30 χρόνια. Και μέτρα και πόσα ξόδεψαν στο μαγαζάκι σου...

This comment was minimized by the moderator on the site

Οκ. Βραβεύσανε τις παλιές τους φιλενάδες.
Τους Έλληνες που δεν είναι Ανδριώτες και οι οποίοι ως γνωστόν ξοδεύουν πολλαπλάσια των ξένων χρήματα και συγκεκριμένα έχουν επενδύσει στις επιχειρήσεις των συγκεκριμένων...αυτούς δεν τους ευχαριστούν; Ή τους λαμβάνουν ως δεδομένους;