8ος Διαγωνισμός Νέων Πιανιστών: Η Άνδρος στο προσκήνιο της κλασικής μουσικής

 

Οκτώ νέα παιδιά από διάφορα μέρη της Έλλαδας το Σάββατο και την Κυριακή διαγωνίστηκαν στο πιάνο στην Χώρα της Άνδρου (φωτ. Εν Άνδρω).

Από το 2001 μέχρι το 2018 ο Μουσικός Σύλλογος Άνδρου έχει διοργανώσει 8 πανελλήνιους διαγωνισμούς πιάνου. Δεν είναι λίγο για έναν μουσικό σύλλογο ενός νησιού να καταφέρνει κάτι τέτοιο κυρίως με την βοήθεια χορηγών ιδιωτών. Ο διαγωνισμός ξεκίνησε Σάββατο 6/10 κι ολοκληρώθηκε Κυριακή 7/10. Ο διαγωνισμός διοργάνωνεται στην Χώρα κάθε δύο χρόνια. Μερικές φορές όμως ο διαγωνισμός διοργανώθηκε στην τριετία. Κάτι που συνέβη και εφέτος.

 

Παραπάνω από δύο ώρες στην αίθουσα κυριάρχησαν οι ήχοι του πιάνου και η ζωντάνια, αλλά και η αγωνία των νέων διαγωνιζομένων (φωτ. Εν Άνδρω).

Ο μουσικός αυτός θεσμός, που φέρνει την Άνδρο στο προσκήνιο της κλασικής μουσικής, ξεκίνησε από μια ιδέα του Αντώνη Αμωράτη (1934-2012) την οποία υλοποίησε ο ίδιος βρίσκοντας χορηγούς και κάνοντας πράξη με επιτυχία έναν διαγωνισμό με πανελλήνια εμβέλεια.

 

Παράλληλα με τους νέους πιανίστες η κριτική επιτροπή έκανε κι αυτή το έργο της βαθμολογώντας τους (φωτ. Εν Άνδρω).

Από την αρχή ο διαγωνισμός εντάχθηκε στα καλλιτεχνικά προγράμματα του Μουσικού Συλλόγου Άνδρου. Ενός συλλόγου δραστήριου που είχε ξεκινήσει από το 1989 ο Μιχάλης Στρατής. Ο εφετινός διαγωνισμός που διεξήχθη από τον Μουσικό Σύλλογο – υπό την προεδρία της Ντορίνας Αμωράτη και την καλλιτεχνική διεύθυνση του Μενέλαου Παλαοδημόπουλου – έγινε με την χορηγία γνωστού ευκατάστατου ανδριώτη χορηγού.

 

Η ατμόσφαιρα στην αίθουσα του Δημοτικου Θεάτρου ήταν σχεδόν κατανυκτική. Επιτροπή και διαγωνιζόμενοι είχαν την πλήρη συμπαράσταση ενός προσεκτικού και καλλιεργημένου κοινού (φωτ. Εν Άνδρω).

Συμμετείχαν 8 νέοι πιανίστες γεννημένοι από το 1993 μέχρι το 1999. Τα ονόματα και η προέλευση τους: Αναστάσης-Αχιλλέας Ζαφειρόπουλος-Τσίγκας από Αθήνα, Νεφέλη Θεοφανοπούλου από Αθήνα, Παναγιώτα Κωσταδάμ από Λειβαδιά, Λορένα Λευκοκοίλου από Αθήνα, Δέσποινα Μανιαδάκη από Αθήνα, Ζωή Μουρατίδου από Θεσσαλονίκη, Γιάννης Σύμκο από Καλαμάτα, Γιάννης Χριστακόπουλος από Αθήνα. Οι νέοι πιανίστες διαγωνίστηκαν το Σάββατο το απόγευμα σε έργα κλασικής μουσικής και έργα σύγχρονων Ελλήνων συνθετών. Εφέτος θέμα του διαγωνισμού ήταν το έργο Dance of Cyclades της Φ. Στάμου.

 

Εντύπωση προκάλεσε η σοβαρότητα, αλλά και η μεγαλη αφοσίωση και προσπάθεια των νέων πιανιστών. Ο διαγωνισμός της Άνδρου τους έδινε ένα πανελλήνιο βήμα. Αλλά κι αυτοί με το εξαιρετικο παίξιμο τους έδιναν αξία στον διαγωνισμό (φωτ. Εν Άνδρω). 

Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού ανακοινώθηκαν την Κυριακή το πρωί. Μέχρι την ώρα ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων η μέτζο σοπράνο Μαρία Μικίδου μαζί με την πιανίστα Αμαλία Τηνιακού κράτησαν συντροφιά στην κατάμεστη αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου Άνδρου με έντεχνα ελληνικά τραγούδια των Χατζηδάκι, Θεοδωράκη και άλλων ελλήνων και ξένων συνθετών. Τα τρία πρώτα βρεβεία του διαγωνισμού κέρδισαν κατά σειρά ο Αναστάσης Ζαφειρόπουλος-Τσίγκας από την Αθήνα, ο Γιάννης Σύμκο από την Καλαμάτα και η Δέσποινα Μανιαδάκη από την Αθήνα.

«ΕΝ ΑΝΔΡΩ»

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet