Έφυγε από τη ζωή η Νίκη Γουλανδρή

Πέθανε σε ηλικία 94 ετών η Νίκη Γουλανδρή Ελληνίδα ευεργέτιδα και επιτυχημένη βοτανική ζωγράφος. Υπήρξε σύζυγος του  Άγγελου Γουλανδρή, ο οποίος καταγόταν από την παλιά και γνωστή ναυτική οικογένεια της Άνδρου. Με τον σύζυγο της ίδρυσαν το 1964 το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας. Η κηδεία της θα γίνει την Τρίτη το πρωί στην Ιερά Μητρόπολη Κηφισιάς.

Η Νίκη Γουλανδρή, μια προσωπικότητα με διεθνή φήμη η οποία αναγνωρίστηκε το 1991 καθώς ανακηρύχθηκε γυναίκα της Ευρώπης, ήταν γνωστή για τους αγώνες της για την προστασία του περιβάλλοντος. Η Νίκη Γουλανδρή βοήθησε στην εικονογράφηση αρκετών βοτανολογικών βιβλίων, όπως τα Wild Flowers of Greece (Άγρια άνθη της Ελλάδας) από τους Κ. Γουλιμή και W.T. Stearn, και and Peonies of Greece (Παιώνιες της Ελλάδας) από τους U.T. Stearn και P.H. Davies.

Ήταν πρόεδρος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή. Στο παρελθόν διετέλεσε υπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών (1974), Γενική Γραμματέας Υγείας (1974), επίτιμη αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης (1975–80), και μέλος της Διεθνούς Επιτροπής για τον Πολιτισμό και την Εξέλιξη της UNESCO.

Νικήτρια του βραβείου Global 500 του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών το 1990, ενώ το 1991 ονοματίστηκε «Γυναίκα της Ευρώπης» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κίνημα.

Ήταν παντρεμένη με τον Άγγελο Γουλανδρή, με τον οποίον ίδρυσαν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή το 1965. Αφού αποφοίτησε από τη Γερμανική Σχολή Αθηνών, η Νίκη Γουλανδρή σπούδασε Πολιτική Επιστήμη και Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολιτική Επιστήμη και τη Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Φρανκφούρτης υπό την επίβλεψη των φιλοσόφων Τέοντορ Αντόρνο και Μαξ Χορκχάιμερ. Υπήρξε επίτιμη διδάκτωρ φιλοσοφίας στην επιστήμη του Πανεπιστημίου της Ουψάλα στη Σουηδία.

Όπως αναφέρεται στην επίσημη σελίδα του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, η Νίκη Γουλανδρή ήταν γνωστή διεθνώς για τους αγώνες της για την προστασία του περιβάλλοντος. Το μήνυμά της συνδέει οικολογικούς στόχους με πολιτιστικές αξίες. Από πολύ νέα αφιέρωσε τη ζωή της στην μάθηση, στον στοχασμό και στην επιστήμη.

Με την συνεχή υποστήριξη του συζύγου της Άγγελου Γουλανδρή, καλλιέργησε το ερευνητικό της πνεύμα και έμεινε αδιάφορη σε ιδεολογίες που θεωρούσε εφήμερες και απηρχαιωμένες. Πάντοτε πίστευε ότι ο κόσμος χρειάζεται νέες αξίες προκειμένου να επιτευχθεί η απαραίτητη ισορροπία μεταξύ του ανθρώπου και της κοινωνίας. Τόσο η ίδια και ο άνδρας της Άγγελος Γουλανδρής – θεωρούνται πρωτοπόροι στη σκέψη και στην πράξη.

ΠΗΓΗ: ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ/VRILISSIA NEWS.GR/ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

για τη Νίκη Γουλανδρή. ο θεός να την αναπαύει, ταξιδεύει σήμερα η προσευχή γι'αυτήν...
ο Σεραφείμ στην α' γυμνασίου μια μέρα δεν ήθελε να πάει σχολείο. του είπα οκ, αλλά να μείνεις σπίτι αποκλείεται. έτσι αγουροξυπνημένο τον πήρα και πήγαμε στο μουσείο φυσικής ιστορίας στην Κηφισιά. φυσικά είμασταν οι πρώτοι επισκέπτες της ημέρας. σε μια στιγμή, εκεί που κοιτάζαμε τον τεράστιο δεινόσαυρο, βλέπω την κα Γουλανδρή να κατευθύνεται προς το γραφείο της. σπεύδω να την ευχαριστήσω για το μουσείο αυτό και για ό,τι έχει προσφέρει στην Ελλάδα.
εσείς, μου λέει, ποια είστε;
μια μαμά, της λέω, και της δείχνω το σεραφείμ που χάζευε λίγο πιο κει.
με σοφία, με ρωτάει:
ναι, είσαστε μια μαμά. αλλά εσείς, εσείς ποια είσαστε;
α, της λέω, και της συστήθηκα.
σας θέλω μου λέει, ελάτε στο γραφείο μου.
ο σεραφείμ όμως δεν ήθελε να πάμε στο γραφείο, ήρθε λίγο μετά ήθελε να φύγει.
τότε η κυρία Γουλανδρή είπε στη γραμματέα της να αφήσει τη δουλειά της και να μείνει με το σεραφείμ, που, εν τω μεταξύ, είχε ξαπλώσει στα πόδια του δεινοσαύρου, κι έπρεπε να δείτε σε τι δύσκολη θέση είχε φέρει τη γραμματέα, που καθόταν στα καρφιά και υπό την σκιάν του τέρατος!
αρχίσαμε μια πολύ ωραία κουβέντα για τον αραβικό πολιτισμό, ήρθε τότε και η αδελφή της, και η κουβέντα τέλειωσε με το σουφισμό και ένα τζαμί στην Κρήτη.
η αδελφή της μετά με ξενάγησε στο γραφείο του κυρίου Γουλανδρή... τι εντύπωση μου έκανε!
η κυρία Γουλανδρή, με τι αποφασιστικότητα και τι ευθυβολία μιλούσε! μεγάλη μου τιμή ήταν ένας τέτοιος άνθρωπος, να μου χαρίσει κάποιες ώρες της. αιωνία της η μνήμη. όντως, ήταν ευεργέτης της πατρίδας μας, και προφανώς όχι μόνο. το καλό και το κακό εξαπλώνονται χωρίς διάκριση. ο Θεός να την αναπαύει.

This comment was minimized by the moderator on the site

I was furtanate to meet in person Mrs. Goulandris, in a Wedding in Ireland ?? many dignitaries from Europe were present at the Wedding of $ 2.000.000 millions !! Very pleasant lady !!!
Author Helene Karathanasi