ΠΑΣΧΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ 2019: Στιγμές...

Η Κυριακή του Πάσχα εξαιρετική! Η θέα καταπληκτική! Τα πασχαλινά εδέσματα ξεχωριστά. Εν προκειμένω κοκορέτσι! Και το λευκό κρασί ελαφρό και διακριτικό! Στην Μπαρμπαρόλα του Μπαλλα με την Άνδρο να "αρμενίζει" στο Αιγαίο. Τι πιο πασχαλινό; Τι πιο ανοιξιάτικο; Τι πιο ελληνικό; Απ' ότι φαίνεται την ίδια ιδέα είχαν κι άλλοι 100 - 150 άνθρωποι. Οι πρώτοι έκλεισαν τραπέζι πριν 15 μέρες! Οι τελευταίοι την παραμονή. Οι άλλοι απλώς δεν βρήκαν ή δεν πήγαν. Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Μια φωτογραφία αρκεί για τα υπόλοιπα μιας υπέροχης μέρας στην Άνδρο (φωτ. Εν Άνδρω). 

Τι πιο ελληνικό; Αρνί στη σούβλα. Και κοντοσούβλι πασχαλινό. Σε ένα τοπίο πράσινο και ολόφωτο, ανοιξιάτικο και δοξαστικό. Αν δεν ήσουν εκεί κάτι προσπαθεί να πει η φωτογραφία. Μεσαριά με θέα την κοιλάδα και τους Γερακώνες. Όλη η Άνδρος κι όλη η Ελλάδα σουβλίζει σήμερα το πατροπαράδοτο αρνί... (φωτ. Εν Άνδρω).

Δεχτήκαμε την ευγενική πρόσκληση της κυρά Χαρίκλειας και περάσαμε αργά το απόγευμα από το κτήμα στη Μεσαριά για φωτογράφιση του πιο ελληνικού εθίμου: του πασχαλινού οβελία. Αφήσαμε πίσω τον Λαμπριάτη της Άνδρου που έχουμε παρουσιάσει άλλες φορές και γράφουμε παρακάτω. Και κάναμε μια στάση στον πασχαλινό οβελία. Που στο κτήμα ψηνόταν από τις 12:30 (μέχρι να ετοιμαστεί τους πήρε μεσημέρι) μέχρι τις 5 το απόγευμα. Τους κράτησαν όρθιους τα ορεκτικά της μέρας. Αλλά όταν βγήκε όλοι άπλωσαν χέρι... (φωτ. Εν Άνδρω). 

Μια μεγάλη και πολύχρωμη παρέα, όπως συνηθίζεται αυτή την μέρα. Όλες οι ηλικίες μαζί. Και όλοι από Άνδρο και από Αθήνα. Ψήστης ο γνώστης του είδους με μακρά εμπειρία στα φουρνίσματα: ο Δημήτρης Λάσκαρης. Όπως τα καταφέρνει δεκαετίες τώρα στα γλυκά τα κατάφερε και στα ψητά. Του ευχηθήκαμε καλή επιτυχία στις εκλογές. Ήπιαμε έναν εξαιρετικό απογευματινό ελληνικό καφέ από τον Απόστολο. Και συνεχίσαμε για τις Στενιές και το μεγάλο σόου που θα άρχιζε σε λίγο... (φωτ. Εν Άνδρω).

Λίγο πριν φύγουμε μια ακόμα κλασική ελληνική σκηνή. Μετά το φαγητό - κόντευε 6 το απόγευμα πια - έπιασαν τις πολυθρόνες! Επικεφαλής της παρέας ο Πάχος Παπαστεφάνου. Παλιός γνώριμος. Επί χρόνια προπονητής ιστιοπλοΐας στον Ναυτικό Όμιλο Άνδρου. Σήμερα στατιστικολόγος και προπονητής αλλού. Και πάντα εραστής της Άνδρου.

Από τα παράξενα της μέρας. Απομεσήμερο και αντί να συναντήσουμε πρόβατα και κατσίκια "ελεύθερης βοσκής" στο δρόμο μας συναντήσαμε σειρά από γουρουνάκια "ελεύθερης βοσκής" στη μέση του δρόμου μεταξύ Υψηλού και Στενιές! Μιλάμε για ένα ακόμα από τα απρόοπτα της μέρας. Από κάπου είχαν ξεφύγει προφανώς! Αφήσαμε πίσω ...το κοντοσούβλι της αύριον! Και συνεχίσαμε το δρόμο μας. Έχουμε ως χώρα και ως νησί τα προβλήματα μας. Όμως έχουμε και στιγμές μιας μεγαλειώδους καθημερινότητας, όπως είναι αυτές οι πασχαλινές, που αποτυπώσαμε παραπάνω, οι οποίες σε ανταμείβουν. Και έτσι αντέχουμε τις δυσκολίες, που συχνά μόνοι μας δημιουργούμε ως λαός και ως κοινωνία. Με αυτές τις ωραίες εικόνες από το Πάσχα το Ελληνικό σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά (φωτ. Εν Άνδρω)

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet