ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΙΟΥΛΙΟΣ 2019: Αγκάθια & Αμάραντα - Επιτόπου 19

 

(O Ιούλιος ξεκινά στην Άνδρο με δύο πρωτότυπες πολιτιστικές παρουσίες Η πρώτη χρονολογικά το Επιτόπου - μια σειρά πολιτιστικών δρώμενων στα Λειβάδια της Άνδρου - με την συνεργασία Ελλήνων και Γάλλων καλλιτεχνών που πειραματίζονται με την φύση της Άνδρου, το πανεπιστήμιο Derree, τον Μουσικό Σύλλογο Άνδρου κλπ - για μια εβδομάδα. Η δεύτερη μια εικαστική έκθεση της Γιάννας Ανδρέαδη  με ζωγραφικά σχέδια εμπνευσμένα από την φύση της Άνδρου - ΕΝ ΑΝΔΡΩ). 

ΕΠΙΤΟΠΟΥ

Το ΕΠΙΤΟΠΟΥ προκύπτει από το ελληνικό πρόθεμα «επί» (πάνω στο έδαφος / το σημείο όπου ένα πράγμα συνδέεται με ένα άλλο) και τη λέξη «τόπος». Το ΕΠΙΤΟΠΟΥ είναι ένα καλλιτεχνικό γεγονός που λαμβάνει χώρα ανά δύο έτη στο νησί της Άνδρου και διαμορφώνεται γύρω από τη δημιουργία εφήμερων εγκαταστάσεων στον δημόσιο χώρο (in situ) και συνοδεύεται από μια σειρά συναντήσεων προβολών, διαλέξεων και εργαστηρίων.

Το ΕΠΙΤΟΠΟΥ γεννήθηκε το 2013 πάνω στην ιδέα της εικαστικού Εύας Τουρτόγλου-Βony σε μια ομάδα ελλήνων και γάλλων καλλιτεχνών, με στόχο να καλλιεργήσει ένα πνεύμα συλλογικότητας και αλληλεγγύης εν μέσω της οικονομικής κρίσης. Το εγχείρημα διαμορφώνεται σταδιακά σε ένα πειραματικό πεδίο ανοικτό σε σύγχρονες καλλιτεχνικές πρακτικές σε αλληλεπίδραση και συνεργασία με την τοπική κοινωνία. Από το 2013 - 2015 το Επιτόπου φιλοξενήθηκε και συνεργάστηκε με το Κέντρο Σύγχρονης Έρευνας & Δράσης για την Άνδρο.

Το 2015 οι χορηγίες του οργανισμού ΝΕΟΝ για την σύγχρονη Τέχνη και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος υπήρξαν ιδιαιτέρως σημαντικές για τη στήριξη του εγχειρήματος του Επιτόπου. Η εν λόγω συνεργασία υποστηρίχθηκε και από αρκετούς τοπικούς φορείς (Πολιτιστικός Σύλλογος Λειβαδίων, Καΐρειος Βιβλιοθήκη, Κινηματογραφική Λέσχη Άνδρου κ.ά.), με αποτέλεσμα να επιτρέψει την εισαγωγή και την εδραίωση μιας τέτοιας καλλιτεχνικής πρότασης στο νησί τη Άνδρου. Συγχρόνως άρχισε και μια συνεργασία με τον εκπαιδευτικό χώρο για τη φιλοξενία φοιτητών η αποφοίτων των Σχολών Καλών Τεχνών Ελλάδος η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Από το 2016 το Επιτόπου αποτελεί αυτόνομο πολιτιστικό φορέα. Έως το 2017, φιλοξενήθηκαν 27 έλληνες και ξένοι εικαστικοί, επιμελητές και ιστορικοί τέχνης, ενώ γίνεται συνεχής προσπάθεια διεύρυνσης των συνεργασιών.

Κύρια βάση για τον σχεδιασμό αποτελεί το Παρίσι, ενώ στην Άνδρο πραγματοποιείται η υλοποίηση του εγχειρήματος. Σε μια εποχή που γίνεται έντονος λόγος για την περιχαράκωση των εθνικών συνόρων, οι Κυκλάδες και συγκεκριμένα το νησί της Άνδρου ως κομμάτι της ευρύτερης περιφέρειας της Μεσογείου και της Ευρώπης, αποτελεί τόπο συνάντησης και όσμωσης καλλιτεχνών διαφορετικών πολιτισμικών καταβολών, με αποτέλεσμα η τέχνη να λειτουργεί ως γέφυρα επικοινωνίας.

 

ΕΠΙΤΟΠΟΥ19

Διατηρώντας τη σημασία και την έννοια του τόπου, το ΕΠΙΤΟΠΟΥ19 προτείνει εναλλακτικούς χώρους εικαστικής παρέμβασης, όπου θα συνυπάρχουν το φυσικό αλλά και το βιομηχανικό περιβάλλον. Σε αυτό το πλαίσιο για την 5η έκδοση κλήθηκαν να συμμετάσχουν καλλιτέχνες οι οποίοι θα δημιουργήσουν μια γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ των δύο αυτών ενοτήτων, πέρα από το τη λογική των προηγούμενων εκδόσεων που αφορούσαν στη σύζευξη της παρθένας φύσης και της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Η 5η έκδοση αποπειράται να θίξει ζητήματα της σύγχρονης καλλιτεχνικής πρακτικής στον δημόσιο χώρο· του καλλιτέχνη-δημιουργού από τη μια, ο οποίος χρησιμοποιεί το τοπίο ως επιφάνεια δημιουργίας και του θεατή από την άλλη, ως αποδέκτη ενός έργου το οποίο δεν εντάσσεται απαραίτητα σε ένα αισθητικά ιδεώδες τοπίο.

Τα έργα το 2019 βρίσκονται διάσπαρτα στην περιοχή των Λειβαδιών και της Χώρας Άνδρου και θα παραμείνουν στον δημόσιο χώρο για δύο μήνες.

Πρόγραμμα Δράσεων | Διαλέξεις, συναντήσεις, προβολές, εργαστήρια

2 εργαστήρια για παιδιά στην ύπαιθρο

Μουσικό: Το ΕΠΙΤΟΠΟΥ καλεί τον καλλιτέχνη Tim Ward να οργανώσει για δεύτερη φορά ένα μουσικό εργαστήριο για παιδιά στην ύπαιθρο. Ο καλλιτέχνης διερευνά με τα παιδιά άγνωστους ήχους.

Ποιητικό: Με θέμα το Ακρωνύμιο -πάνω σε μια ιδέα του καλλιτέχνη και ποιητή Mike Schertzer- οργανώνεται ένα ποιητικό εργαστήριο σε συνεργασία με τρεις τάξεις του δημοτικού σχολείου Χώρας Άνδρου.

Η απαγγελία των ποιημάτων, αποτέλεσμα του εργαστηρίου, θα γίνει από τα ίδια τα παιδιά την ημέρα των εγκαινίων.

Ποιητική βραδιά στην ύπαιθρο και βραδιά περφόρμανς Τρίτη 2 Ιουλίου με τον καλλιτέχνη Tim Ward. Διάρκεια: 1 ώρα, Λειβάδια.

Απαγγελία και αυτοσχεδιασμός σε τρεις γλώσσες, ελληνικά, γαλλικά, και αγγλικά με τους: Mike Schertzer και Matthieu Gounelle.

Ο καλλιτέχνης ήχου Tim Ward, σε συνεργασία με το τμήμα Visual Arts του Deree-

The American College of Greece και μουσικών του μουσικού συλλόγου Άνδρου ΜΟΥΣΑ.

Διάλεξη Πέμπτη 4 Ιουλίου. Διάρκεια: 1 ώρα, Σινέ Αυλή, Χώρα Άνδρου

Παρουσίαση με προβολή του αστροφυσικού ειδικού στους μετεωρίτες Matthieu Gounelle με τίτλο: «Μετεωρίτες, από τον μύθο στην επιστήμη».

Εγκαίνια Σάββατο 6 Ιουλίου, Παρκάκι Λειβάδια.

Το βράδυ των εγκαινίων στην ύπαιθρο, τα παιδιά απαγγέλλουν τα ποιήματα που δημιούργησαν κατά την διάρκεια του εργαστηρίου Ακρωνύμιο.

Συνεργασία με το δημοτικό σχολείο Χώρας Άνδρου.

Υπαίθριο πάρτυ, δείπνο συνεύρεσης Κυριακή 7 Ιουλίου.

Διάρκεια: 1 ώρα, Λειβάδια παρκάκι

Το τελευταίο βράδυ της καλλιτεχνικής φιλοξενίας οι καλλιτέχνες καλούν σε δείπνο τους κατοίκους του νησιού στην ύπαιθρο. Με τη συμμετοχή των μουσικών του συλλόγου Άνδρου ΜΟΥΣΑ, πάνω σε μια ιδέα του Tim Ward, με τη συνεργασία της Αμαλίας Τηνιακού, μαέστρου της φιλαρμονικής μπάντας του Δήμου.

ΕΠΙΤΟΠΟΥ 19 – Συμμετέχοντες Καλλιτέχνες

Χαρά Κεράστα (Ελλάδα), Ελένη Κορδαλή (Ελλάδα), Γρηγόρης Παπαγρηγορίου (Ελλάδα), Χρήστος Παπασωτηρίου (Ελλάδα), Alexandra Roussopoulos (Γαλλία), Mike Schertzer (Καναδάς & Γαλλία), Tim Ward (Αγγλία & Ελλάδα)

Ειδικές Συμμετοχές

Matthieu Gounelle, αστροφυσικός (Γαλλία), Roula Matar-Perret, αρχιτέκτων, ιστορικός τέχνης (Γαλλία), Έφη Χαλυβοπούλου, καλλιτέχνης-ακαδημαϊκός

Για την υλοποίηση του ΕΠΙΤΟΠΟΥ19 συνεργάζονται:

CCH (Centre Culturel Hellénique) / IFA ( Institut Français d’Athènes ) / Deree - The American College of Greece,  Πολιτιστικός Σύλλογος Λειβαδίων Άνδρου.

Για την 5η έκδοση συνεργάζονται:

Σχεδιασμός, κείμενα, οργάνωση: Εύα T. BONY, καλλιτέχνης και

Σοφία Χρυσαφοπούλου, Μεταπτυχιακή φοιτήτρια Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης, ΑΣΚΤ

Christian BONY: Φωτογραφική και κινηματογραφική καταγραφή.

 

Αγκάθια και αμάραντα - Γιάννα Ανδρεάδη

 KΑΪΡΕΙΟΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ - Χώρα Άνδρου, 6 Ιουλίου – 31 Αυγούστου

 

Η Καΐρειος Βιβλιοθήκη παρουσιάζει την έκθεση της Γιάννας Ανδρεάδη με έργα ζωγραφικής και σχέδια εμπνευσμένα από τα τοπία και τα φρύγανα της Άνδρου.

Η εικαστική απόδοση της ενέργειας της φύσης αποτελεί ένα θέμα που η Γιάννα Ανδρεάδη εξερευνά στη δουλειά της, στη διάρκεια της καλλιτεχνικής πορείας της, σε σχέση πάντα με τις ταξιδιωτικές εμπειρίες της.

Η αφρικανική σαβάνα, η έρημος της Ναμίμπιας, το μυθικό για τη ζωγραφική βουνό Sainte Victoire στη Γαλλία, η θάλασσα στον Ατλαντικό Ωκεανό, τον Ειρηνικό ή το Αιγαίο είναι μερικοί από τους ζωγραφικούς σταθμούς της.

Επισκέπτεται την Άνδρο συχνά εδώ και δεκαπέντε χρόνια με βάση το Κόρθι, και το καλοκαιρινό ξερό τοπίο της είναι αυτό που την εμπνέει. Οι αποχρώσεις της κίτρινης ώχρας, οι ιδιαίτερες ξερολιθιές, ο πλούτος του γυμνού τοπίου.

Οι αφάνες, οι γαλαστοιβίδες, οι ασφάκες, οι άρτηκες, τα γαϊδουράγκαθα, οι σκυλοκρεμμύδες, το σμύρνιο και ιδιαίτερα το μαγικό ελίχρυσο, «της γης το χρυσάφι», γίνονται τα μαυρόασπρα σχέδια που συνθέτουν το βιβλίο Αγκάθια και αμάραντα, με εισαγωγικό κείμενο του Μανώλη Χάρου, από τις Εκδόσεις Άγρα.

Το βιβλίο μαζί με τη δημιουργία βοτανικού κήπου από την Καΐρειο Βιβλιοθήκη στα Απατούρια, το κτήμα του αρχοντικού πύργου Αγαδάκη, σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και το Life Andros Park, αποτέλεσαν τον σύνδεσμο και την αφορμή για την έκθεση.

Το βιβλίο συνιστά ένα από τα προτιμώμενα μέσα δημιουργίας και έκφρασης της Γιάννας Ανδρεάδη. Μέχρι τώρα έχει εκδώσει δεκαπέντε βιβλία, φωτογραφικά λευκώματα ή βιβλία με σχέδια, στη Γαλλία, το Μεξικό, την Ινδία και την Ελλάδα, στις Εκδόσεις Άγρα, καθώς και πολλές λιθογραφικές αριθμημένες εκδόσεις στο Atelier Franck Bordas.

Η έκθεση στην Καΐρειο Βιβλιοθήκη θα δώσει επίσης την ευκαιρία να εκτεθεί στις βιτρίνες της μια επιλογή βιβλίων από το αρχείο της Βιβλιοθήκης που αφορούν το ανδριώτικο τοπίο ή τα τοπικά φυτά.

Η Γιάννα Ανδρεάδη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960. Σπούδασε ζωγραφική στην École Nationale Supérieure des Beaux-Arts του Παρισιού. Zει στη Γαλλία από το 1978. Εκφράζεται με τη ζωγραφική, το σχέδιο, τη φωτογραφία, τα βιβλία και τα συμμετοχικά έργα. Η δουλειά της εμπνέεται από τις εμπειρίες της, τη φύση, αλλά και το αστικό τοπίο και την πολιτιστική πολυμορφία της πόλης. Εκθέτει τακτικά ζωγραφικά ή φωτογραφικά της έργα στη Γαλλία.

Το 2015 πραγματοποιήθηκε αναδρομική έκθεση της δουλειάς της στη Λοριάν της Βρετάνης και παράλληλα εκδόθηκε κατάλογος με τον τίτλο Géographies. Στην Ελλάδα, μετά την παρουσίαση του συμμετοχικού έργου Ο κόσμος γύρω από μια φλόγα στο πλαίσιο του ATHINA by ART 2004 (επιμέλεια Βάσια Καρκαγιάννη-Καραμπελιά) στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, εξέθεσε την εκδοτική της δουλειά των τελευταίων δεκαεννέα χρόνων τον Oκτώβριο του 2012 στην οικία Κατακουζηνού, στο πλαίσιο του Athens Printfest. Τον Δεκέμβριο του 2016 εξέθεσε το συμμετοχικό φωτογραφικό έργο «ΑΘΗΝΑ ΘΕΑ» στο Μουσείο Μπενάκη και παράλληλα κυκλοφόρησε το βιβλίο ΑΘΗΝΑ ΘΕΑ – Παράθυρα στην πόλη από τις Εκδόσεις Άγρα.

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Για ορθότερη ενημέρωση των αναγνωστών, να θυμήσουμε οτι η Φιλαρμονική εντάσσεται στα τμήματα του Μουσικού Συλλόγου Ανδρου με μαεστρο τον Δημήτριο Σιδερή. Η Αμαλία Τηνιακού είναι η μαέστρος των χορωδιών που επίσης εχει στις τάξεις του ο Μουσικός Σύλλογος. Ο Δήμος ουδεμία σχέση έχει με φιλαρμονική, χορωδία ή ορχήστρα γενικότερα.