Δύο ξεχωριστά προγράμματα για παιδιά στην Άνδρο: εργαστήρι λιθοξοΐας στη Μεσαριά & κατασκηνώσεις ρητορικής στο Κόρθι…

1. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΛΙΘΟΞΟΪΑΣ - ΠΑΡΘΕΝΑΓΩΓΕΙΟ ΜΕΣΑΡΙΑΣ

Ανακοινώνεται από τα εκκλησιαστικά συμβούλια των ενοριακών Ιερών Ναών Ταξιάρχη Υψηλού, Αγίου Νικολάου Μεσσαριάς και Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Λαμύρων ότι στο κτίριο του Πανεπιστήμιου (Παρθεναγωγείο Μεσσαριάς) και μέσα στα πλαίσια της Σχολής Τέχνης που δημιουργήθηκε και λειτουργεί από τον Σεπτέμβριο του 2018 κάτω από τη φιλόστοργη στέγη των τριών ενοριών, θα λειτουργήσει εργαστήρι λιθοξοίας από τη Παρασκευή 12 Ιουλίου 2019 ως και τη Δευτέρα 22 Ιουλίου 2019.

Η διακεκριμένη γλύπτρια κ. Ασπασία Παπαδοπεράκη θα παραδώσει επτά σεμιναριακά μαθήματα κατά τα οποία θα διδάξει σχέδιο και γενικές αρχές γνώσης εικαστικών τεχνών και τρία σεμιναριακά μαθήματα κατά τα οποία θα καταδείξει τον τρόπο που δουλεύουμε με τη πέτρα δεικνύοντας το γνωστικό αντικείμενο της επόμενης χρονιάς όπου οι μαθητές και οι μαθήτριες του εργαστηρίου θα δουλέψουν υπό τη καθοδήγηση της.

Ήδη στη Σχολή Τέχνης λειτουργεί το εργαστήρι εκμάθησης βυζαντινής μουσικής για παιδιά και ενήλικες υπό τη καθοδήγηση του μουσικολογιωτάτου ιεροψάλτη Λαμύρων και Υψηλού κ. Μαρκόπουλου Απόστολου και το εργαστήρι  Βυζαντινής Αγιογραφίας για παιδιά υπό την επίβλεψη του εφημερίου Λαμύρων και Υψηλού π. Φιλάρετου. 

Τα μαθήματα λιθοξοΐας θα πραγματοποιούνται το πρωί από τις 10:00 ως τις 13:30 και όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον κ. Απόστολο Μαρκόπουλο στο τηλέφωνο 6977766182 η με τους εφημέριους των ως άνω ενοριακών Ιερών Ναών Μεσσαριάς, Λαμύρων και Υψηλού π. Δημοσθένη και π. Φιλάρετο μέχρι τη Παρασκευή 5 Ιουλίου. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όσοι έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους.
Σκοπός του συγκεκριμένου εργαστηρίου είναι αφ ενός μεν να συμβάλει στη πνευματική καλλιέργεια και τη ψυχική ανάταση των συμμετεχόντων, αφ ετέρου δε να αποτελέσει μία ψηφίδα παιδείας και μία ρηξικέλευθη τομή στο κοινωνικό γίγνεσθαι της Νήσου Άνδρου. Φιλοδοξεί να προσφέρει τη δυνατότητα σε θεατές τέχνης να γίνουν οι ίδιοι γνώστες και αυτουργοί το κατά δύναμιν της τέχνης  σε ένα νησί που θα μπορούσε να διεκδικεί τον τίτλο της πρωτεύουσας της τέχνης, τουλάχιστον στις Κυκλάδες.

 

Η εκλεκτή παρουσία της σεμνής και ταπεινής Ασπασίας Παπαδοπεράκη στο πηδάλιο της προσπάθειας αυτής εγγυάται αν μη τι άλλο μία πολύ γόνιμη συνεργασία και μία σχέση ζωής δασκάλου και μαθητή που υπερβαίνει κατά πολύ τις προσδοκίες που είχαμε όταν οραματιζόμασταν να βάλουμε τα θεμέλια για μία σχολή τέχνης.

Μετά το πέρας των θερινών μαθημάτων η κ. Ασπασία Παπαδοπεράκη θα αναθέσει σε ένα εκ των μαθητών του εργαστηρίου να αναλάβει τη διδασκαλία τους χειμερινούς μήνες όπως έχει κάνει και σε προηγούμενα εργαστήρια που οργάνωσε στο παρελθόν.

Το εργαστήρι λιθοξοΐας φιλοδοξεί να αποτελέσει μία ευλαβική κατάδυση στον θησαυρό που κρύβεται κάτω από την επιφάνεια της τέχνης της λιθοξοΐας και έναν υπαινιγμό γνωριμίας, ένα υποβόσκον πλην λίαν τολμηρό προξενιό με τη γλυπτική, μία τέχνη που είναι συνομήλικη των Ελλήνων.

Μία τέχνη που κάποια από τα πιο σημαντικά δείγματα της οφείλονται στη σμίλη των προγόνων μας και στην αέναη ερευνητική στάση τους απέναντι στο φαινόμενο της ζωής.

 

2. ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ ΡΗΤΟΡΙΚΗΣ - ΚΟΡΘΙ

Η «ΛΕΣΧΗ ΑΝΔΡΙΩΝ» σας προσκαλεί στην ανοιχτή παρουσίαση της 3ης  Κατασκήνωσης Ρητορικής και Δημοκρατικής Παιδείας και της 1ης  Διεθνούς Κατασκήνωσης Δημοκρατίας
με θέμα:
  «Προετοιμάζοντας τους πολίτες του αύριο»
 Δημοτικό Θέατρο Χώρας Άνδρου – Καμάρα
Κυριακή 30 Ιουνίου 2019, ώρα 19:30
 Είσοδος ελεύθερη 


 Πρόγραμμα / Ομιλητές:
 Δημήτριος Κοκκίνης, πρόεδρος Λέσχης Ανδρίων:
Η ρητορική και η δημοκρατική παιδεία στη Λέσχη Ανδρίων
Βάλια Λουτριανάκη, πρόεδρος Ελληνικής Ένωσης για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση:
Αναπτύσσοντας δεξιότητες ενεργού πολίτη σύμφωνα με το πλαίσιο CDC(Competences for Democratic Culture) του Συμβουλίου της Ευρώπης
Dr. Ειρήνη Θεοδωροπούλου, Associate Professor of Sociolinguistics, Department of English Literature and Linguistics, College of Arts and Sciences - Qatar University:
Διαπολιτισμική Επικοινωνία και Δημοκρατία
Dr. Norman Sandridge, Associate Professor of Classics, Howard University
Fellow, Center for Hellenic Studies - Harvard University:
The Importance of Likemindedness (homophronsunē), leadership (euēgesiē), and the Journey (hodos) in Homer's Odyssey
Σκέψεις και εμπειρίες συμμετεχόντων μαθητών και φοιτητών
Βίντεο προηγούμενων κατασκηνώσεων
Οι κατασκηνώσεις αποτελούν συνδιοργάνωση της «Λέσχης Ανδρίων» και της «Ελληνικής Ένωσης για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση»

  

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet