Ανασκαφή Στρόφιλα Άνδρου 2019: Και νέα ευρήματα στο φως...

Στρόφιλας Άνδρου: η αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης, οικισμός της νεολιθικής εποχής (αεροφωτογραφία). Εικονίζονται ο οικισμός, το αρχαίο λιμάνι (το έχουν θάψει τα σκουπίδια) και το εναλλακτικό λιμάνι του οικισμού (ανάλογα με τον καιρό).

(Παρά τις αντιξοότητες του καιρού, των χρημάτων και των σκουπιδιών οι αρχαιολόγοι συνέχισαν και εφέτος τον Σεπτέμβριο 2019 το έργο της ανασκαφής ενός εκ των σημαντικότερων οικισμών του Αιγαίου Πελάγους της νεολιθικής περιόδου. Όπως μας πληροφορεί το blog Ανασκαφή εφέτος ανασκάφηκε ο χώρος δίπλα στο μεγάλο ιερό του Στρόφιλα, το Αψιδωτό Ι. Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν τη ναυτιλιακή ρίζα του οικισμού (καμπυλόσχημα πλοία κλπ). Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η απεικόνιση ανθρώπινων μορφών με ποδήρες ένδυμα σε στάση δέησης, ενδεχομένως παράσταση λατρευτικού χορού στην ύπαιθρο όπως σημειώνουν οι αρχαιολόγοι. Για μια ακόμα φορά το site μας επισημαίνει την άμεση ανάγκη να προχωρήσουν τα έργα του ΧΥΤΥ για να απαλλαγεί ο σπουδαιότατος αυτός αρχαιολογικός χώρος του Αιγαίου και της Ελλάδας από το σημερινό άγος. Ελπίζουμε η εφετινή βοήθεια των Εθελοντών Δασοπυροσβεστών να αποτελέσει μεγαλύτερη κατανόηση της κοινωνίας της Άνδρου στα του αρχαίου πολιτισμού της - Εν Άνδρω)

Συνεχίσθηκε τον Σεπτέμβριο του 2019 υπό τη διεύθυνση της αρχαιολόγου Δρος Χριστίνας Α. Τελεβάντου η συστηματική ανασκαφή της Αρχαιολογικής Εταιρείας στον νεολιθικό οχυρωμένο πρωτοαστικό οικισμό Στρόφιλα Άνδρου (4500-3200 π.Χ.)

Στρόφιλας Άνδρου: το οροπέδιο του Στρόφιλα από ανατολικά (φωτ. Π. Φωτιάδη)

Οι ισχυροί άνεμοι επέτρεψαν μόνο ολιγοήμερη έρευνα στο Δωμάτιο 2 του Αψιδωτού 1, όμορου κτηρίου του Ιερού και του Μεγάρου, ενώ το υπόλοιπο διάστημα η Ανασκαφική Ομάδα με επικεφαλής την Πέλλη Φωτιάδη, τον Παναγιώτη Τζοβάρα και τον φοιτητή του ΕΚΠΑ Θεμιστοκλή Λαζαρή, διενέργησε περιπατητικό έλεγχο στο χώρο και ασχολήθηκε με μελέτη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χώρας. Ουσιαστική ήταν η συνδρομή του Συλλόγου Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Άνδρου (ΣΕΔΑ) με εθελοντές τον Πρόεδρο Νίκο Χαζάπη και τα μέλη Γιώργο Τρανάκο, Στέλιο Βαρθολομαίου, Δημήτρη Αλεξάνδρου, Νίκο Κιάγια και Νίκο Μπανίκα.

Στρόφιλας Άνδρου, το Αψιδωτό 1 από τα δυτικά  (λήψη Χ. Α. Τελεβάντου)

Η έρευνα επικεντρώθηκε ανατολικά του παλαιότερου Αψιδωτού 5-6 (1η οικιστική φάση) που είχε βρεθεί ενσωματωμένο στο πήλινο δάπεδο του Δωματίου 2 του Αψιδωτού 1. Στον μικρό χώρο μέχρι τον διαχωριστικό τοίχο με το Δωμάτιο 1 του Αψιδωτού, η έρευνα, κάτω από στρώμα με άφθονη κεραμική και χάλκινο έλασμα, αποκάλυψε τον ριζιμιό βράχο. Παρά την κακής ποιότητας επιφάνειάς του, η οποία είναι πλήρης ρωγμών κατά τη συνήθειά τους γεμισμένων με πηλό για εξομάλυνση, χρησιμοποιήθηκε για βραχογραφίες, που σώζονται με αρκετές φθορές. Παρατηρούνται πέραν του ενός στρώματα που φανερώνουν την μακρά χρήση του χώρου.

Στιγμιότυπα της ανασκαφής στο Αψιδωτό 1  (λήψη Πέλλη Φωτιάδη 2019).

Απεικονίζονται θέματα σχετικά με τη λατρεία και τη ναυτιλία γνωστά και από άλλες βραχογραφίες του Στρόφιλα, όπως το γνωστό δακτυλιόσχημο (ring-idol theme), καμπυλόσχημα πλοία και σπείρα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η απεικόνιση ανθρώπινων μορφών με ποδήρες ένδυμα σε στάση δέησης, ενδεχομένως παράσταση λατρευτικού χορού στην ύπαιθρο.

Ο «Κύριος του Στρόφιλα» (λήψη Χ. Α. Τελεβάντου).

Σχηματικά οι μορφές είναι ανάλογες με το πήλινο ειδώλιο, τον «Κύριο του Στρόφιλα», πιθανόν ειδώλιο ιερέα. Ο ριζιμιός βράχος αποτελεί συνέχεια της επιδαπέδιας βραχογραφίας του ιερού και της βραχογραφίας του «Ανορθωμένου Αιγάγρου», που βρίσκεται έξω, ανατολικά, του Αψιδωτού 1. Αυτό ενισχύει την υπόθεσή μας ότι αρχικά το Ιερό ήταν υπαίθριο με κεντρικό πυρήνα την εκτεταμένη βραχογραφία, η οποία θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη. Ως παλιότερη φάση προϋπήρχε των Αψιδωτών κτηρίων της περιοχής, τα οποία ανεγέρθηκαν πάνω σε τμήματά της.

Βραχογραφία ανορθωμένου Αιγάγρου, ανατολικά του Αψιδωτού 1 (λήψη Χ. Α. Τελεβάντου).

Η συνεχιζόμενη ανασκαφή και μελέτη φέρνει πρόσθετα σημαντικά νέα στοιχεία για τον Στρόφιλα, αυτόν τον εύρωστο πρωτοαστικό οικισμό με τον έντονο ναυτικό χαρακτήρα, ο οποίος αναμφίβολα διαδραμάτιζε, σε ένα ευρύτερο δίκτυο μικρότερων ή ανάλογων οικισμών, σημαντικό ρόλο κατά την Τελική Νεολιθική περίοδο, αποκαλύπτοντας μια νέα εικόνα για τον νεολιθικό πολιτισμό του Αιγαίου.

Πηγή: Δελτίο Τύπου/ Ανασκαφή: Ανασκαφή Στρόφιλα Άνδρου http://anaskafi.blogspot.com

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Για γέλια οι νέες ανασκαφές.
Κατευθυνομενο άρθρο, μήπως και σπρωξουμε για την μη δημιουργία ΧΥΤΥ, εδώ σε αυτόν τον μοναδικό χώρο, που πρέπει να γίνει και να τελειώνει αυτή η ιστορία.
Τα αρχαία με τους αρχαίους λέγανε οι παππούδες μας και αφήστε στην άκρη, τα Κατευθυνομενο άρθρα κύριε διαχειριστή.
Κοντευετε να μας πείτε, ότι η ΑΚΡΌΠΟΛΗ.... δεν τίποτα...
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Είναι όντως η ΑΚΡΟΠΟΛΗ της Άνδρου. Αυτό θέλαμε να σας πούμε. Είναι η ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΗ ΝΕΟΛΙΘΙΚΗ ΠΟΛΗ ΤΗ΅ΕΥΡΩΠΗΣ (όπως ανακοινώθηκε στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης).
Το δημοσίευμα αναγράφεται στο έγκυρο αρχαιολογικό blog ΑΝΑΣΚΑΦΗ. Ο Στρόφιλας έχει ανακοινωθεί το 2014 ως η κορυφαία ανασκαφή της χρονιάς από την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ - τον μόνο και έγκριτο φορέα των Ελλήνων αρχαιολόγων. Η περιοχή προστατεύεται από το ΥΠΠΟ και αναμένεται απόφαση του ΣτΕ.
Η ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ του εδώ δεν είναι δικό μας κατευθυνόμενο δημοσίευμα είναι της αρχαιολογικής ομάδας στο blog ΑΝΑΣΚΑΦΗ. Μάλλον είναι "κατευθυνόμενο" από την αρχαιολογία, τους αρχαιολόγους, την Ελληνική Αρχαιολογική Εταιρεία και την Οξφόρδη που όλοι έχουν συνεννοηθεί να τρελάνουν τους φανατικούς "των αρχαίων της Πλούσκας" που ΔΕΝ υπάρχουν!!!
Κατανοητή η προσπάθεια απαξίωσης του σπουδαιότερου αρχαιολογικού χώρου της Άνδρου από μέρους σας. Τόσα ξέρετε τόσα λέτε. Κατανοητή η αγραμματοσύνη και των παππουδων σας. Τόσα ήξεραν τόσα έλεγαν για έναν σπουδαίο ναυτικό πολιτισμό που υπήρξε κάποτε στην Άνδρο της ζωής άλλων ανθρώπων. Τον οποίο πολιτισμό οι παππούδες σας δεν μπορούσαν ούτε να ονειρευτούν στην βαθειά άγνοια που ζούσαν κι ομολογούσαν με όσα έλεγαν...
Να ξέρετε πως κάτι αδαείς σαν τους παππούδες σας χρησιμοποίησαν τα μάρμαρα αρχαίων ναών για να φτιάξουν ασβέστη και να χτίσουν τα σπίτια τους. Δεν περιμέναμε περισσότερα από αδαείς και φανατικούς εγγονούς που δεν μπόρεσαν να μάθουν ΤΙΠΟΤΕ περισσότερο παρά όσα ήξεραν οι αγράμματοι ποππούδες τους...
Καλημέρα σας...
ΥΓ Το ύφος της απάντηση μας συνάδει με την επιθετική άγνοια σας και την επιθετικότερη αγραμματοσύνη σας ως προς την ΑΚΡΟΠΟΛΗ των νεολιθικών χρόνων της Άνδρου και του Αιγαίου που προσθέτει ψηφίδες γνώσης στην ευρωπαϊκή ιστορία που κάποιοι σαν εσάς αγνοείτε...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 4 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro