Ενίσχυση της ανασκαφής στην Παλαιόπολη

 

Από την συνάντηση της ΓΓ Νησιώτικης Πολιτικής Χ. Καλογήρου με την αρχαιολόγο Λ. Παλαιοκρασσά

(ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΟΠΟΛΗ: Στην κατάφυτη πλαγιά της Παλαιόπολης είχε αναπτυχθεί η αρχαία πρωτεύουσα του νησιού, που ονομαζόταν Άνδρος. Τα αρχαιότερα ευρήματα από την περιοχή χρονολογούνται στην 4η χιλιετία. Η πόλη όμως οργανώθηκε από τα τέλη του 8ου αι. π.Χ., με περιόδους ακμής τα τέλη του 6ου, τον 5ο και τον 4ο αι. π.Χ. Ιδιαίτερη άνθηση γνώρισε κατά τον 3ο και 2ο αι. π.Χ., ενώ εντυπωσιάζουν τα κατάλοιπα βασιλικών, δηλαδή χριστιανικών ναών του 5ου  αι. μ.Χ. Η πόλη εγκαταλείφθηκε τον 7ο αι. μ.Χ., έχοντας διανύσει ζωή 14 αιώνων. Η αρχαιολογική έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών στην Παλαιόπολη, που ξεκίνησε το 1987, έχει αποκαλύψει σε τρία σημεία της κατάφυτης πλαγιάς, τμήματα του τείχους της πόλης, που κτίστηκε τον 4ο αι. π.Χ., σπιτιών των Ανδρίων, του 4ου-2ου αι. π.Χ., και κυρίως δημόσια κτήρια και πλακόστρωτους δρόμους στο χώρο της αγοράς, δηλαδή του διοικητικού/πολιτικού, εμπορικού και κοινωνικού κέντρου της πόλης - Λυδία Παλαιοκρασσά)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Γενική Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κα. Χριστιάνα Καλογήρου συναντήθηκε σήμερα με την ομότιμη καθηγήτρια του ΕΚΠΑ και διευθύντρια της ανασκαφής Παλαιόπολης Άνδρου κα. Λυδία Παλαιοκρασσά.

Το συγκεκριμένο έργο γίνεται με χρηματοδότηση από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εξετάστηκαν οι δυνατότητες περαιτέρω ενίσχυσης της ανασκαφικής έρευνας και προβολής των αποτελεσμάτων της.

Η κα. Καλογήρου αναφερόμενη στη σημασία ενίσχυσης των έργων  πολιτισμού είπε: «Τα μνημεία, ιδίως του αρχαίου πολιτισμού, αποτελούν σημαντικό στοιχείο της φυσιογνωμίας του κάθε νησιού. Σταθερά ενισχύουμε την ανάδειξή τους χρηματοδοτώντας πανεπιστήμια που διεξάγουν αρχαιολογικές έρευνες στα νησιά μας».

                                                                       Δευτέρα, 4 Νοεμβρίου 2019

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΟΠΟΛΗ, ΤΗΝ ΑΝΑΣΚΑΦΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΣΤΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ

(α) Παλαιόπολη Άνδρου: 14 αιώνες ιστορίας - Της Λυδίας Παλαιοκρασσά, Ομότιμης καθηγήτριας Πανεπιστημίου Αθηνών, 02 Αυγ 2017

https://www.enandro.gr/istoria/3375-%CF%80%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%B9%CF%8C%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B7-%CE%AC%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%BF%CF%85-14-%CE%B1%CE%B9%CF%8E%CE%BD%CE%B5%CF%82-%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1%CF%82.html

 

(β) Η Παλαιόπολη της Άνδρου - 1000 χρόνια ιστορίας - Της Λυδίας Παλαιοκρασσά. Καθηγήτριας ΕΚΠΑ, 20 Νοε 2014

 https://www.enandro.gr/xronia1000.html

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet