Η συλλογική προσπάθεια οδηγός επιτυχίας
Το πολυπληθές ακροατήριο παρακολουθεί τους ομιλητές (Φώτο-Άνδρος)
Είκοσι εννέα συγγραφείς, δημοσιογράφοι, λογοτέχνες, μελετητές, καθηγητές, φοιτητές και επαγγελματίες συνέβαλαν καθένας με τον τρόπο του στην αποτύπωση της Άνδρου στο αφιέρωμα της ιστορίας και του πολιτισμού ου εκδόθηκε εφέτος το καλοκαιρι. Και δεκαεπτά επιχειρήσεις του νησιού συνέβαλαν οικονομικά στην έκδοση του. Χωρίς αυτούς η αρχική ιδέα θα έμενε …στα χαρτιά! Και δεν θα υπήρχε αυτή η σημαντική ιστορική και πολιτισμική αποτύπωση της Άνδρου. Αυτά τόνισε ευχαριστώντας, στο κλείσιμο της ομιλίας του στις 7 Αυγούστου, ο επιμελητής του αφιερώματος για την Άνδρο Διαμαντής Μπασαντής.
Ως προς την ίδια την εκδήλωση τώρα. Η παρουσίαση του αφιερώματος για την Άνδρο άρχισε με δύο σύντομα βίντεο της ιστοσελίδας «έν Άνδρω». Το πρώτο ήταν μια εικονογραφημένη εξιστόρηση της πορείας 6.500 χρόνων ιστορία της Άνδρου (από το 4.500 π.χ. μέχρι τις μέρες μας) και το δεύτερο μια ξεχωριστή παρουσίαση του μοναδικού οικισμού του Στρόφιλα, της αρχαιότερης πόλης της Ευρώπης, που έγινε γνωστή με την ανακάλυψη των μοναδικών βραχογραφιών της την τελευταία 20ετία.
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση (Φώτο-Άνδρος)
Στη συνέχεια ο καθηγητής και ακαδημαϊκός Μιχάλης Τιβέριος έκανε μια σύντομη και περιεκτική παρουσία του όλου έργου. Στη συνέχεια παίχθηκε ένα σύντομο βίντεο όπου ο Λεωνίδας Εμπειρίκος απάγγειλε το αφιερωμένο στην Άνδρο ποίημα του Ανδρέα Εμπειρίκου «Τα αερόστατα».
Ο καθηγητής Μιχάης Τιβέριος ξεκινά την εκδήλωση
Ακολούθως ο αρχιτέκτονας και ερευνητής Νίκος Βασιλόπουλος μίλησε με αναφορές και στο σήμερα για την άγνωστη λατινική ιστορία της Άνδρου. Μετά ο ασχολούμενος επί δεκαετίες με την ναυτιλία επιχειρηματίας Μιχάλης Κοκκίνης μίλησε για την ναυτική ιστορία της Άνδρου εστιάζοντας στις τελευταίες δεκαετίες αποδεικνύοντας πως η Άνδρος εξακολουθεί να είναι ένα από τα λίγα ναυτικά νησιά του Αιγαίου που συνεχίζει μια μεγάλη ναυτική παράδοση. Τέλος, ο καθηγητής, συγγραφέας και δημοσιογράφος Διαμαντής Μπασαντής εξήγησε την ανθρωπογεωγραφία της Άνδρου από τον 13ο αιώνα μέχρι σήμερα. Ανέλυσε το ποιοι είναι σήμερα οι ανδριώτες και πως διαμορφώθηκε μέσα στον χρόνο η ανδριώτικη κοινωνία. Και οι τρεις ομιλίες ήταν από αντίστοιχα κείμενα του αφιερώματος για την Άνδρο.
Στην πρώτη σειρά: ο δήμαρχος Άνδρου Θ. Σουσούδης, ο παπα-Γιάννης, η αδελφότητα της Παναχράντου και ο πατήρ-Λεωνιδας
Ως προς το ακροατήριο: ο συμπαθητικός και φιλικός χώρος της αυλής του δημοτικού θεάτρου γέμισε ασφυκτικά από κόσμο για την παρουσίαση (παραπάνω από 120 άνθρωποι). Στο τέλος ορισμένοι έμειναν όρθιοι και κάποιοι κάθισαν στα σκαλάκια της εισόδου. Ήταν ένα δείγμα του μεγάλου ενδιαφέροντος που έδειξε η κοινωνία της Χώρας για το σημαντικό αυτό αφιέρωμα στην Άνδρο.
ΥΓ. Ευχαριστούμε θερμά το πλήθος των φίλων που προσήλθαν στην εκδήλωση και συνέβαλαν στην επιτυχία της. Και επίσης ευχαριστούμε ιδιατέρως για την αμέριστη και αφιλοκερδή βοήθεια στην διοργάνωση της τους: Γ. Αποστολίδη (προβολή βίντεο), Δ. Μπασαντή (τεχνικό ήχου), Γ. Τηνιακό και Σ. Γαρυφάλλου (βιβλιοπωλείο Γραφή), Μ. Σπυριδονόπουλο (Φώτο-Άνδρος), Α. Τσατσομοίρου (διακίνηση υλικού), Μ. Βασιλοπούλου (διάθεση δημοτικού χώρου).
«έν Άνδρω»