Μήπως ήρθε η ώρα το ιστορικό Ξενία να ξαναγίνει το στολίδι της Χώρας;

 

Το Ξενία όπως είναι σήμερα

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες υπάρχει σοβαρό επιχειρηματικό ενδιαφέρον από σημαντικό ανδριώτη οικονομικό παράγοντα για το ιστορικό Ξενία στην Πλακούρα της Χώρας Άνδρου! Πρόκειται για κίνηση, που θα αλλάξει την εικόνα και το γίγνεσθαι όλης της Χώρας.

Η κίνηση είναι «ματ» κι έρχεται σαν «μάνα εξ ουρανού» μιας και το ένδοξο κτίριο - που καταγράφηκε ως το πρώτο Ξενία στην αρχιτεκτονική και τουριστική ιστορία της Ελλάδας – στέκει εδώ και 45 χρόνια ημικατεστραμένο και ερειπωμένο στην ιστορικότερη προβλήτα της Χώρας.

Για την ιστορία

 

Το Ξενία στις καλές μέρες του

Το κτίριο κτίστηκε πάνω στο χώρο που μέχρι το 1943 δέσποζαν τα ιστορικά κτίρια των Εμπειρίκων, τα οποία κατεστράφησαν από τους γερμανικούς βομβαρδισμούς. Το οικόπεδο παραχώρησε η οικογένεια των Εμπειρίκων. Το ξενοδοχείο σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε το 1958 από τον διάσημο Έλληνα αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη με εντολή του τότε πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή που φιλοδοξούσε μαζί με όλα τα Ξενία που έγιναν στη συνέχεια να αποτελέσουν κοσμήματα της τότε εκκινούσας τουριστικά Ελλάδας.

 «Υπήρξε έργο πρωτοποριακό πανευρωπαϊκής αναγνώρισης». Όπως έγραψε η αρχιτέκτων Μαρία Σγουρίδη στο Εν Άνδρω το 2015 το κτίριο «δημιούργησε τομή στην μέχρι τότε τυπολογία των ξενοδοχείων… με την χρωματική κυβιστική εικόνα του που κοιτούσε το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου, χωρίς να διαταράσσει την παραδοσιακή νησιώτικη αρχιτεκτονική. Έχει φιλοξενήσει επιφανείς προσωπικότητες και αποτελεί αναμφισβήτητα κτίριο σταθμό της Xώρας; Άνδρου.»

«ΕΝ ΑΝΔΡΩ»

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Από τη μία είναι διατηρητέο άρα δε γκρεμίζεται, από την άλλη (σας λέω είδηση) βρίσκεται εντός ζώνης αιγιαλού, άρα δε μπορεί να εκδοθεί καμιά άδεια επισκευής. Οπότε δυστυχώς έτσι θα παραμείνει έως να καταρρεύσει μόνο του!!

This comment was minimized by the moderator on the site

Το ΞΕΝΙΑ ανέκαθεν ήταν ένας ΛΕΚΕΣ στην ομορφιά της Χώρας. Πέραν του εμβληματικού Αρχιτέκτονα Κωνσταντινίδη (που όμως παραδέχθηκε την λανθασμένη θέση του συγκεκριμένου κτίσματος) και το ιστορικό στοιχείο πως ήταν το πρώτο ΞΕΝΙΑ, τίποτε άλλο δεν έχει να επιδείξει. Το μόνο θετικό που μπορεί να προσφερθεί στην Άνδρο είναι το γκρέμισμά του και η αντικατάστασή του με ένα καλαίσθητο νεοκλασικό κτίριο, αντάξιο των υπολοίπων της περιοχής και ταιριαστό με το φυσικό περιβάλλον.
Ας ελπίσουμε ότι κάποια φορά το χρήμα θα συνοδευτεί κι από καλό γούστο.
ΕΡΩΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Πως γκρεμίζεις ένα διατηρητέο; Πως αποχαρακτηρίζεις ένα διατηρητέο; Ποιοι το ανέδειξαν ως διατηρητέο; Και γιατί;
Απλά ερωτήματα. Αν έχετε κάποια απάντηση ευχαρίστως την ακούμε...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 4 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Στην ιστορία της Χώρας Άνδρου θες να πεις.

ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Της Άνδρου είναι το σωστό. Αν δεν το ξέρετε ο Άρης Κωνσταντινίδης έχτισε το ΠΡΩΤΟ ιστορικό Ξενία το "Τρίτων" στην Χώρα της Άνδρου. Εκεί κατέγραψε την άποψη του για τον Μοντερνισμό με τρόπο πρωτότυπο και δυναμικό αφήνοντας ένα δυναμικό αποτύπωμα στην αρχιτεκτονική ιστορία της Ελλάδας. Υπήρξε πανευρωπαϊκή αποδοχή στο εγχείρημα.
Από αρχιτεκτονικής και καλλιτεχνικής άποψης προβλήθηκε η Άνδρος σε όλη την Ελλάδα και διεθνώς με το πρώτο Ξενία.
Το έχτισε στην Χώρα κι όχι στο Κόρθι ή στο Γαύριο ή κάπου αλλού γιατί εκεί ήταν η μητρόπολη των νεοκλασικών της Άνδρου κι εκεί χτίστηκε η πρωτοπορία του μοντερνισμού.
Αν κάτι χτιστεί στο Παρίσι χαρακτηρίζει όλη την Γαλλία. Αν τα νεοκλασικά της Αθήνας είχαν διασωθεί θα χαρακτηρίζονταν με αυτά όλη η Ελλάδα. Αν η αστική τάξη της Χώρας - λόγω της ναυτιλίας - δημιούργησε μια Χώρα ξεχωριστή αυτό χαρακτηρίζει όλη την Άνδρο.
Και για να το καταλάβετε μιας και τα παραπάνω ως τοπικιστής δεν τα καταλαβαίνετε: η πανέμορφη γεμάτη νεοκλασικά του Τσίλερ Ερμούπολη χαρακτηρίζει όλη την Σύρο. Όσοι πάνε στην Ερμούπολη θα κάνουν και μια βόλτα πιο έξω. Θα δουν και τα εκεί νεοκλασικά στον Φοίνικα κλπ. Όσοι δουν τα νεοκλασικά της Χώρας θα δουν ίσως και την υπέροχη βίλα Ευανθία στο Μπατσί.
Τόσο δύσκολο είναι να καταλάβετε πως το ΞΕΝΙΑ αλλάζει την εικόνα της Πλακούρας και της Χώρας, αλλά για να πάει κανείς μέχρι εκεί θα περάσει υποχρεωτικά από το Γαύριο. Άρα μια αναφορά σε αυτό αφορά όλη την Άνδρο;

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 4 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

ΑΝ Ο ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ ΚΑΜΠΑΝΗΣ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΤΕ ΘΑ ΓΡΑΦΤΕΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥ ΜΕ ΧΡΥΣΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ.

This comment was minimized by the moderator on the site

Για τον '''Ανδριώτης'' Παρακαλώ μπορείτε να μας εξηγήσετε ''το να το αφήσουν εκεί που είναι;''';;;;;;;;;σίγουρα δεν θα του βάλουν ρόδες να το πάνε αλλού,πλην αν εννοείται να το αφήσουν ερείπιο όπως είναι σήμερα......δεν πάμε καλά....Αντί να παρακαλάμε να βρεθεί κάποιος που τα έχει ,να το φέρει στην παλαιά του μορφή ν αλλάξει όλη η περιοχή.....

This comment was minimized by the moderator on the site

Ο Βαγγέλης Κ. έλεγε προχτές σε μια παρέα πως είδε και χαιρέτισε τον καπετάν Γιαννούλη Καμπάνη με ομάδα από μηχανικούς και άλλους να κάνουν κατόπτευση και να φωτογραφίζουν το κτίριο και τον χώρο. Ποφανώς αυτός είναι ο οικονομικός παράγοντας της Άνδρου που υπονοείτε. Μακάρι να το πάρει και να το ξαναφτιάξει ώστε να σωθεί η Πλακούρα και η Χώρα. Να φύγει η σημερινη πληγή με ένα κτίριο αντάξιο και καλύτερο της εποχής του Κωνσταντινιδη ξαναδίνοντας στην Πλακούρα και στην Χώρα την αίγλη που είχε κάποτε.

This comment was minimized by the moderator on the site

Το Ξενία αποτελεί ιστορικό μνημείο να το αφήσουν εκεί που είναι.

ΕΡΩΤΗΜΑ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Παρακαλώ που είναι τώρα; Μισογκρεμισμένο μέχρι να γκρεμιστεί...
ΥΓ Πόσα χρόνια έχετε να έρθετε στην Χώρα; Σίγουρα παραπάνω από 35...
ΥΓ1 Πόσα χρόνια θα αντέξει το "ιστορικό μνημείο" χωρίς να ανακατασκευαστεί σύμφωνα με τις προδιαγραφές του ΥΠΠΟ; Έξι μήνες, ένα χρόνο; Πόσα;

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 4 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro