Η Καΐρειος Βιβλιοθήκη και η ψηφιοποίηση του πολιτισμού της Άνδρου!

 

Δελτίο Τύπου Δήμου Άνδρου

ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΪΡΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

Μετά από πολλές προσπάθειες της διοίκησης του Δήμου Άνδρου εγκρίθηκε από την Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στις 6/11/2020 ένα ιδιαίτερα σημαντικό έργο για την ιστορία, τον πολιτισμό και την κοινωνία της Άνδρου, η «Ψηφιοποίηση, Τεκμηρίωση  και Πολυκαναλική Διάθεση του Υλικού της Καϊρείου Βιβλιοθήκης».

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Οι ανάγκες ψηφιοποίησης της Καϊρείου Βιβλιοθήκης είχαν διαπιστωθεί πριν χρόνια. Ένας πολύ μεγάλος όγκος πολύτιμων πληροφοριών για την ιστορία, τον πολιτισμό, την οικονομία και την κοινωνία της Άνδρου ήταν στριμωγμένος σε ράφια και κουτιά και ήταν δύσκολα προσβάσιμα στον καθημερινό αναγνώστη της βιβλιοθήκης.

Σπάνια αρχεία, παλιές φωτογραφίες, ντοκουμέντα, έργα τέχνης, επιστολές, σημειωματάρια, βιβλία κλπ που πολλοί θα ήθελαν να έχουν εξ αποστάσεως πρόσβαση δεν ήταν διαθέσιμα.

Η ιδέα για την ψηφιακή καταγραφή και αξιοποίηση του πολιτιστικού και ιστορικού πλούτου της Καϊρείου Βιβλιοθήκης ήταν του δημάρχου Γιάννη Γλυνού. Η αρχική μελέτη σχεδιάστηκε και ξεκίνησε το 2013 όταν ήταν ο ίδιος ο Γλυνός δήμαρχος.

Η μελέτη συνεχίστηκε με μεγάλη καθυστέρηση από την διοίκηση Θ. Σουσούδη. Η ένταξη της σε πρόγραμμα κατάφερε κι έγινε με πολιτική απόφαση τις παραμονές των εκλογών του 2019. Από τότε μέχρι σήμερα η σημερινή διοίκηση, υπό την ευθύνη του Δ. Γιαννίση, ολοκλήρωσε όλες τις αναγκαίες ενέργειες και τις απαραίτητες διαδικασίες. Και κατάφερε και να μην απενταχθεί το έργο, αλλά και να εγκριθεί από την Περιφέρεια στις 6/11/20. Με την έγκριση του ξεκινάει η διαδικασία δημοπράτησης που θα γίνει το αμέσως επόμενο διάστημα.

ΤΟ ΕΡΓΟ

Το έργο  είναι προϋπολογισμού 150.000€ έχει ως αντικείμενο:

- Την διαφύλαξη, προβολή και προώθηση της πολιτιστικής, ιστορικής και πνευματικής κληρονομιάς της Άνδρου.

- Την ψηφιοποίηση και τεκμηρίωση επιλεγμένων εγγράφων/βιβλίων μεγάλης ιστορικής αξίας για προβολή στην διαδικτυακή πύλη.

- Την ψηφιοποίηση/φωτογράφιση χώρων και  η τεκμηρίωση έργων τέχνης και αντικειμένων ιστορικής αξίας.

- Την ανάρτηση ψηφιακών αντικειμένων στην  ψηφιακή πλατφόρμα.

- Την ανάπτυξη εγκατάσταση ολοκληρωμένου συστήματος Αρχειακής Περιγραφής.

- Την ανάπτυξη δικτυακής πύλης προβολής και ψηφιακής βιβλιοθήκης.

- Την εγκατάσταση καινοτόμου συστήματος ψηφιακής προθήκης για βιβλία.

                                                                                  Άνδρος 13/11/2020

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

αυτός ο κοντός έμαθα έβγαλε ως και την κεραία τηλεοράσεως που ήταν εντελώς παραφωνία από το νεοκλασικό της Καιρείου Βιβλιοθήκης

ο κοντός έχει αισθητική έχει και πρόγραμμα εμείς γιατί δεν είχαμε αρχηγέ;;;

Αρχηγέ τι κάνομε τώρα;; μπλέξαμε με δαυτον τι ήθελε & γύρισε ξανά στον Δήμο;;;
Αρχηγέ με ακούς;;;; σου μιλάω!!!!

This comment was minimized by the moderator on the site

Ο Γιαννισης, ο Γιαννισης και ο Γιαννισης. Με έχετε πρήξει με τον Γιαννιση. Από την ταραχή μου έβαλα αλάτι στον καφέ. Και αν θέλετε να ξέρετε ο Γιαννισης είναι κοντός. Ενώ εμάς ο αρχηγός είναι λεβέντης. Να μάθετε που όλο για τον Γιαννιση γράφετε. Να φύγει να πάει αλλού. Άντε. Θα πάω και γω να βγάλω μια σελφι τώρα γιατί νευρίασα. Κλείνω.