Ξεκινά η προστασία του Πύργου Αγίου Πέτρου στην Άνδρο

Ο πύργος του Αγίου Πέτρου είναι από τους καλύτερα σωζόμενους των Κυκλάδων. Χρονολογείται στα ύστερα κλασικά– πρώιμα ελληνιστικά χρόνια (4ος-3ος αιώνας π.Χ.) και βρίσκεται εντός κηρυγμένου και οριοθετημένου αρχαιολογικού χώρου.

Δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια δεν έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες για την αποκατάσταση του μνημείου, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων ζήτησε στις 15.1.2020 από τους μελετητές που έχουν αναλάβει την κατάθεση της μελέτης του ικριώματος. Η μελέτη βρίσκεται σε τελικό στάδιο και αναμένεται η υποβολή της, λαμβανομένων υπ’ όψιν των ειδικών συνθηκών, εξαιτίας της πανδημίας.

Με βάση τα παραπάνω η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη απαντώντας σε σχετική ερώτηση με τον Πύργο του Αγίου Πέτρου στην Άνδρο του βουλευτή Κυκλάδων Φίλιππου Φόρτωμα. είπε πως:

Το εν λόγω ικρίωμα προστασίας και υποστύλωσης θα περιβάλλει το σύνολο του μνημείου, ύψους άνω των 20 μ., βάσει του τρισδιάστατου μοντέλου που εστάλη στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων τον Οκτώβριο 2020. Το εκτιμώμενο κόστος προμήθειας και τοποθέτησης του προστατευτικού ικριώματος (εσωτερικού και εξωτερικού), το οποίο είναι ταυτόχρονα και ικρίωμα εργασιών, καθώς και της γερανογέφυρας, έχει προϋπολογιστεί στα 500.000,00€. Μετά την τοποθέτησή του, θα είναι εφικτή η ασφαλής προσέγγιση του συνόλου του μνημείου, προκειμένου να εκπονηθεί η μελέτη για την αποκατάσταση και αναστήλωσή του.

Η δαπάνη για τις ανωτέρω εργασίες θα καλυφθούν από τις ακόλουθες δράσεις του επιχειρησιακού προγράμματος 2021 του ΥΠΠΟΑ:

  1. Εγκατάσταση του ικριώματος για την προστασία και αποκατάσταση του Πύργου του Αγίου Πέτρου (α’ φάση), προϋπολογισμού 100.000,00 €.
  2. Παράλληλα, η δαπάνη για τις επείγουσες στερεωτικές και αναστηλωτικές εργασίες στο μνημείο θα καλυφθούν από τη δράση “Επείγουσες στερεωτικές και αναστηλωτικές εργασίες”, προϋπολογισμού 300.000,00 € και τη δράση “Επείγουσες στερεώσεις μνημείων” 400.000,00 €.

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

500.000..??? Τόσο κοστολογηθηκε? Αλήθεια?...Αυτά είναι!!! Μετά δεν έχουμε μεθ. Ότι και να μας πείτε δεν μας πειθετε. Τελος !!!!

ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Την ίδια απορία είχαμε κι εμείς. Ζητήσαμε και μας έστειλαν την ανάλυση και διθαπιστώσαμε - αν προσέξετε στο κάτω μέρος της σελίδας - είναι μέσα και οι επισκευές. Το ικρίωμα μέσα-έξω και η γερανογέφυρα είναι 100.000 ευρώ.

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 3 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro