Το Καπιτώλιο των ΗΠΑ και ο Κωνσταντίνος Μπρουμίδης που το ζωγράφισε!!!

(Συμμετέχοντας ως ΕΝ ΑΝΔΡΩ στην παγκόσμια καταγραυγή κατά της εισβολής των οπαδών του Τραμπ στο επιβλητικό Καπιτώλιο των ΗΠΑ αλιύεσαμε με την βοήθεια αναγνωστών μας τον ρόλο ενός σημαντικού Έλληνα της διασποράς με ιταλικές ρίζες στην εντυπωσιακή εσωτερική διακόσμιση του κτιρίου, που παραπέμπει στην Αναγέννηση και στις τοιχογραφίες του Βατικανού. Ο λόγος για τον Κωνσταντίνο Μπρουμίδη, που τιμήθηκε - έστω και καθυστερημένα - το 2007 από τον πρόεδρο και το Καπιτώλιο των ΗΠΑ...)
 
Το βράδυ της Τετάρτης 5/1/21 όλοι είδαμε έκπληκτοι στις οθόνες μας τις απίστευτες εικόνες με τους βανδαλισμούς, αλλά και το εσωτερικό του εντυπωσιακού Καπιτωλίου των ΗΠΑ. Όλοι είδαμε τις εντυπωσιακές τοιχογραφίες που διακοσμούν τους τοίχους και τους θόλους του. Λίγοι όμως γνωρίζουμε ότι δημιουργός των καταπληκτικών τοιχογραφιών είναι ένας σπουδαίος Έλληνας της διασποράς με ιταλικές ρίζες, ο ζωγράφος Κωνσταντίνος Μπρουμίδης (1805-1880). Ο Κωνσταντίνος Μπρουμίδης ήταν γιος του Σταύρου Μπρουμίδη από τα Φιλιατρά.

Ο Σ. Μπρουμίδης έφυγε για την Ιταλία πριν ή λίγο μετά τα Ορλωφικά (1770) για να αποφύγει τους διωγμούς των Τούρκων. Εκεί παντρεύτηκε την Ιταλίδα Anna Bionchini. Ο Κωνσταντίνος Μπρουμίδης γεννήθηκε στη Ρώμη το 1806 και από την ηλικία των 13 ετών γράφτηκε διαπιστώθηκε το ταλέντο του στη ζωγραφική και γράφτηκε στην Ακαδημία τού Αγίου Λουκά της Ρώμης. Αργότερα μαθήτευσε κοντά στον Αντόνιο Κανόβα και τον Μπερτέλ Τόρβαλντσεν, παρακολούθησε μαθήματα τέχνης σε πολλά μουσεία και δούλεψε κοντά σε γνωστούς ζωγράφους που ασχολούνταν με την τοιχογραφία. Μαζί με άλλους ζωγράφους ανέλαβε τη συντήρηση και αποκατάσταση των τοιχογραφιών τού Ραφαήλ στο Βατικανό, καθώς και της ζωγραφικής διακόσμησης σε διάφορα Παλάτσο. Την ίδια εποχή φιλοτέχνησε την προσωπογραφία του Πάπα Πίου Θ’.

Η πολιτική κατάσταση και οι αναταραχές στην Ιταλία μετά την εισβολή των Γάλλων το 1849, τον ανάγκασαν να μεταναστεύσει στο Νέο Κόσμο. Αρχικά στο Μεξικό και από το 1852 στις ΗΠΑ, όπου έλαβε την αμερικανική υπηκοότητα. Ξεκίνησε ζωγραφίζοντας εικόνες σε εκκλησίες. Και από το 1854 ζωγράφισε, επί 25 ολόκληρα χρόνια, τον εσωτερικό χώρο της Ροτόντας του Αμερικανικού Καπιτωλίου.

Σπουδαιότερο έργο η «Αποθέωση του Ουάσιγκτον», το οποίο φιλοτεχνήθηκε αμέσως μετά τον Αμερικανικό Εμφύλιο στον τεράστιο θόλο του Καπιτωλίου. Το συγκεκριμένο έργο είναι εμπνευσμένο από την ελληνική μυθολογία και ο Ουάσιγκτον απεικονίζεται στον ουρανό, ντυμένος με μοβ ένδυμα. Δεξιά και αριστερά του στέκονται οι θεές Νίκη και Ελευθερία, ενώ περιτριγυρίζεται από μορφές όπως είναι η Αθηνά, ο Ήφαιστος, ο Ερμής και η Δήμητρα.

Μεταξύ άλλων, έργα του στο Καπιτώλιο είναι η «Νομοθεσία» και η προσωπογραφία του Βενιαμίν Φραγκλίνου. Στον θόλο του Καπιτωλίου έχει, επίσης, ζωγραφίσει τη θεά Αθηνά να συζητάει με τον Βενιαμίν Φραγκλίνο, τον εφευρέτη του τηλεγράφου Μορς και τον Φούλτον, εφευρέτη του πρώτου ατμόπλοιου, σε μια αλληγορία τέχνης και γραμμάτων. Συνολικά, τοιχογράφησε πάνω από 1.500 τ.μ.

Παρά το μεγάλο ενδιαφέρον και την απήχηση που απολαμβάνει σήμερα το όνομά του ο Μπρουμίδης παρέμεινε εν πολλοίς άγνωστος και ξεχασμένος. Η επίσημη ξεναγός του Καπιτωλίου (Myrtle Cheney Murdock) ήταν αυτή που επιδόθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1950 σε μια γιγαντιαία εκστρατεία για την αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος γύρω από τον Μπρουμίδη, ο οποίος πέθανε πάμφτωχος. Ακόμη και ο τάφος του παρέμεινε για 72 χρόνια ανεύρετος μέχρι που "ανακαλύφθηκε" το 1952.

Οι αναγεννησιακές του επιρροές (Μιχαήλ Άγγελος, Ραφαήλ), σε συνδυασμό με τις ρομαντικές τάσεις της εποχής του, είναι φανερές στα έργα του Μπρουμίδη, που από τους κριτικούς τέχνης πήρε το προσωνύμιο «Μιχαήλ Άγγελος των Η.Π.Α.».

Τον Απρίλιο του 2007, η Αμερικάνικη κυβέρνηση διοργάνωσε τελετή για να τιμήσει τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την ημέρα της γεννήσεώς του. Και την 1η Σεπτεμβρίου 2008 με νόμο που ψήφισε το Κογκρέσο και υπέγραψε ο Πρόεδρος Τζορτζ Μπους ο νεότερος, του απονεμήθηκε μεταθανατίως το Χρυσό Μετάλλιο του Κογκρέσου.

Πηγή: https://www.sansimera.gr/biographies/2377 & Βκιπαίδεια

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet