ΞΕΝΙΑ ΑΝΔΡΟΥ: Ύβρις, παρανομία, επικινδυνότητα και... υποκρισία!!!

Από παλιό κάτοικο της αστικής Χώρας λάβαμε τρεις φωτογραφίες εποχής του Ξενία Άνδρου. Πρέπει να χρονολογούνται από την δεκαετία του 1970. Το Ξενία ήταν τότε στα καλά του. Ξενοδοχείο που για πολλούς αρχιτέκτονες δόξασε τον αστικό μοντερνισμό στη νεοκλασική Χώρα. Το πρώτο του είδους από τον αρχιτέκτονα Άρι Κωνσταντινίδη. Το οξύμωρο: κτίστηκε στον αιγιαλό χωρίς άδεια!!! Όλα αυτά μια φορά κι έναν καιρό, όπως λεν τα παραμύθια: τότε που δεν υπήρχε κάποιος "νομομαθής", "εναλλακτικός" ή "οικολόγος-τοπιολάτρης" για να διαμαρτυρηθεί...

 

Από τη δεκαετία του 1980 μέχρι σήμερα το Ξενία εγκαταλείφθηκε πλήρως και ουδείς διαμαρτύρεται για το σημερινό αδιόρθωτο χάλι του. Είναι το πλέον επικίνδυνο κτήριο της Άνδρου. Η κατάσταση του είναι ύβρις για την αστική και παραδοσιακή Χώρα! Τόσοι "νομομαθείς" και "σχολαστικοί της νομικής" στην Άνδρο σήμερα και όλοι ασχολούνται με τη νομιμότητα ότι πιασάρικου κυκλοφορεί στο facebook. Για την ύβρι, την παρανομία και την επικινδυνότητα του Ξενία ουδείς!!! . 

Το χειρότερο: κάποιοι φρόντισαν πριν μερικά χρόνια να ονομάσουν το ερείπιο... διατηρητέο!!! Τι ακριβώς, πως και για ποιο σκοπό θα το διατηρήσουν; Άγνωστο! Ποιος θα χρηματοδοτήσει με 7-10 εκατ. ευρώ για να το διατηρήσει και τι να το κάνει; Άγνωστο! Πως θα το συντηρεί οικονομικά αυτός που θα το διατηρήσει; Άγνωστο! Πόσο θα αντέξει το ευρισκόμενο πάνω στο χειμέριο και καλοκαιρινό κύμα κτίριο; Άγνωστο! Πότε θα πέσει και ίσως έχουμε και ατύχημα; Άγνωστο!

Έχουμε μια εξίσωση με 5-6 αγνώστους που πλέον είναι άλυτη. Μάταια ο γιός του διάσημου αρχιτέκτονα, αρχιτέκτονας κι αυτός, προέτρεψε στην κατεδάφιση του. Ποιος κατεδαφίζει στις μέρες μας ένα τοτέμ; Ποιος θα κάνει καταγγελία στην κτηματική εταιρεία του δημοσίου για την κτηματική εταιρεία του δημοσίου (!), που εκχώρησε παράνομα - με εντολή του υπουργού Τσακαλώτου - στο υπερ-ταμείο, το τοτέμ; 

Υπάρχει άραγε κάποιος δημοτικός σύμβουλος της Χώρας να θυμάται το κλέος του Ξενία και να κλαίει για το σημερινό του χάλι; Και να κάνει έστω μια αίτηση κατεδάφισης λόγω επικινδυνότητας. Κάτι που προβλέπει ο νέος νόμος των υπουργείων πολιτισμού και περιβάλλοντος. Αν συμβεί κάτι τέτοιο θα είναι μέγα έργο!!!

Ας σκεφτεί ο κ. Δ. Γιαννίσης που έχει αναλάβει εργολαβικώς την ανάδειξη της Χώρας και ας κάνει μια αίτηση κατεδάφισης στο υπουργείο Πολιτισμού. Ας το σκεφτεί και ο  "ειδικός εκ πείρας" περί τους νόμους του αιγιαλού, της κτηματικής εταιρείας του δημοσίου, των αδειοδοτήσεων και της επικινδυνότητας κτισμάτων δίπλα στη θάλασσα δημοτικός σύμβουλος Χώρας Β. Αδάμης! 

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ: Τι δεν ξέρατε πως ο Β. Αδάμης εξελέγη σύμβουλος Χώρας; Είναι μάλλον επειδή ασχολείτε αποκλειστικά με το Γαύριο της Ζωής του! Και ιδίως με την "παρανομία" και "επικινδυνότητα" 45 πόντων τοιχίου που το είπαν πεδίο προσγείωσης ελικοπτέρων στον αιγιαλό! Αλλά και με μια τουαλέτα που κατάφερε και την ονόμασε αυθαίρετη και δεν μπήκε στο λιμάνι του Γαυρίου! Μήπως άραγε μπορεί ο κ. Β. Αδάμης ως δημοτικός σύμβουλος Χώρας να ασχοληθεί και με κάτι της περιοχής που εξελέγη; Ή, μήπως η όλη ενασχόληση του με την τουαλέτα και το τοιχαλάκι στο Γαύριο είναι απλώς φτηνή αντιπολιτευτική υποκρισία για να κρύψει την ολοχρονίς παντελή απουσία του από την Άνδρο της... Ζωής του;;;;

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ" 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Αν ενοχλεί το γεγονός ότι παρέχω για 30 συναπτά έτη , Αφιλοκερδώς και Χωρίς βλέψεις για Ανταμοιβές, "οφφιτσια" ή προσωπικές "ανελίξεις" τις Μελετητικές μου υπηρεσίες και γνώσεις, με μοναδικό γνώμονα την Αφοσιωμένη μου Αγάπη στον τόπο μου και την διάθεση να προσφέρω στην Βελτίωση του σε όλα τα επίπεδα, πραγματικά ίσως πρέπει να σιωπώ !!
Πράγματι πάνω από 20 διαφορετικές Προμελέτες και Σχέδια έχω ετοιμάσει από το 1991 για Υποδομές και Κοιωφελή Εργα στην Άνδρο, σε συνέχεια της 7μηνης σύμβασης απασχόλησης μου ως Μηχανικού Τ.Υ.Δ.Κ. στο Επαρχείο, και με έχουν τιμήσει δημοσιεύοντας κάποιες από αυτές μεγάλα κεντρικά ΜΜΕ και Πανελλήνια Ινστιτούτα , όπως το ΕΛ.Ι.Α.ΜΕ.Π. , η ΕΛ.ΕΤ.Π.Π.Π. και η MONUMENTA

ΕΡΩΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Ποιος σας ζήτησε το βιογραφικό σας; Κάτι άλλο σας ρωτήσαμε αλλά δεν το λάβατε υπόψη σας...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 2 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Σε μια δημοκρατική κοινωνία το δικαίωμα της γνώμης το έχει ο καθένας και έτσι δεν έχουν νόημα οι αφορισμοί ή οι διαχωρισμοί ανάμεσα στους πολίτες .
Ευτυχώς όμως τις κρίσιμες Αποφάσεις σχετικά με τις Υποδομές και το Περιβάλλον ενός τόπου τις λαμβάνουν τελικά επιστήμονες εξειδικευμένοι στο εκάστοτε αντικείμενο, που συγκροτούν Ειδικές Επιτροπές που ΕΙΣΗΓΟΥΝΤΑΙ αρχικά αρμόδια σε Κυβερνητικά όργανα και Θεσμικούς φορείς την έκδοση των οποιωνδήποτε τελικών Αποφάσεων. Έτσι λοιπόν έγινε και με το ΞΕΝΙΑ "Τρίτων" στην Χώρα της Άνδρου, όπου ο Σύλλογος Διπλωματούχων Αρχιτεκτόνων εισηγήθηκε αρχικά (με δική μου ομολογώ συμμετοχή) στο Υπουργείο Πολιτισμού το 2010 και αφού συνεδρίασε το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων και γνωμοδότησαν θετικά το Ε.Μ.Π. και η Αρχιτεκτονική Σχολή του Α.Π.Θ. , αποφάσισε ΘΕΤΙΚΑ για τον Χαρακτηρισμό ως Διατηρητέου ως Υποδείγματος Εφαρμογής της Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα και παράλληλα Φόρο Τιμής στον μεγάλο και διεθνώς αναγνωρισμένο Αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη.
Θα προσπεράσω άνευ περισσότερης ανάλυσης τις ανακριβέστατες αναφορές για τα απαιτούμενα 7-10 εκατομμύρια που θα για την αναστήλωση του ΞΕΝΙΑ , καθώς και δεν θα επεκταθώ στην δική μου Προμελέτη Αξιοποίησης ως Σύγχρονου Συνεδριακού Ξενοδοχείου -Boutique Hotel- και που με Κόστος 4-5 εκατομμυρίων (όπου το 40% θα προκύψει ως Επιδότηση του Αναπτυξιακού Νόμου) ια θα τονίσω την Νομοθέτηση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας του Προγράμματος "ΔΙΑΤΗΡΩ" που ακριβώς στοχεύει στην Διάσωση ετοιμόρροπων Κτιρίων - Ιστορικών ή μη - μέσω της Ένταξης σύγχρονων χρήσεων σε αυτά. Παράλληλα όμως διεθνή Επενδυτικά Κεφάλαια με συμμετοχή Αράβων και Ισραηλινών Ομίλων "οργώνουν" κυριολεκτικά τα Ελληνικά νησιά για εξαγορές. Περιττό θεωρώ να αναλύσω τα Οικονομικά και Κοινωνικά Ωφέλη της Άνδρου από την λειτουργία ενος σύγχρονου Ξενοδοχείου στην Χώρα - με 20-30 δωμάτια και πολλαπλής χρήσης χώρους Κοινού (συμπεριλαμβάνοντας Σύγχρονο Αμφιθέατρο Συνεδρίων σε Υπόσκαφο- Οικολογικό κτίριο), με την 9μηνη κατ' ελάχιστο απασχόληση προσωπικού άνω των 30-40 ατόμων και ανάλογες Προμήθειες όλων των εφοδίων και τροφίμων από την Ανδρώτικη Αγορά και τους ντόπιους επαγγελματίες. Συνέργειες όπως εκμισθώσεις οχημάτων και σκαφών από τους ενοίκους-επισκέπτες είναι επίσης αυτονόητες καθώς και οι αυξημένες αγορές από τοπικά εμπορικά καταστήματα.

ΑΠΟΡΙΑ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Υπάρχει κάποιο έργο στην Άνδρο που δεν έχετε μελετήσει και δεν έχετε εκπονήσει πλήρεις μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας;

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 2 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Δηλαδή διαφωνειται να γκρεμιζονται τα παράνομα που ξεφυτρώνουν στο νησί και μάλιστα σε δημόσιο χώρο.
Και βέβαια να φύγει το ερείπιο του Ξένια, αλλά και η καταπατηση στο Γαυριο, και ότι γίνετε παράνομα σε δημόσιους χώρους.
Προτάσεις για την περιοχή της χώρας, δεν έχουμε διαβάσει από κανένα σύμβουλο του ΔΣ της χώρας...

Εμείς πάντως διαβάζουμε, ενημερωνομαστε και είμαστε με αυτούς που έχουν φωνή και προτάσεις
Και είμαστε πολλοί από την περιοχή της χωρας...
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
(α) Δεν διαφωνούμε και δεν συμφωνούμε με ανοησίες. Μάλλον δεν ξέρετε πως η Αγία Αικατερίνη Κορθίου είναι - σύμφωνα με την λογική σας - στον αιγιαλό και στο νερό! Άρα να κατεδαφιστεί; Αγνοείτε ότι πολλά παλαιά κτίσματα στο Νειμποριό - που τάχα μου είστε - είναι χωρίς άδειες άρα παράνομα. Δεν το ξέρετε εσείς να μην το ξέρει κι ο "διαδημοτικός συμβουλος" Β.Αδάμης; Πως γίνεται αυτό;
(β) Τώρα για προτάσεις μάλλον είστε αδιάβαστος εντελώς ο Δ. Γιαννίσης κατέθεσε δεκαδες προεκλογικά και ήδη εκτελεί πάρα πολλές (δίκτυα και δρόμος Χώρας, υδραγωγείο, πάρκα κλπ). Μάλλον όμως έχετε να έρθετε Χώρα πολλά χρόνια.
(γ) Από πια χώρα είστε; Γιατί από την Χώρα όπως πολύ σωστά και ανορθόγραφα γράφετε δεν είστε...
(δ) Δεν μιλάνε για μόνιμους κατοίκους στην παράταξη σας που όλοι οι δημοτικοί της σύμβουλοι έχουν σχέσεις πασχαλινών και καλοκαιρινών διακοπών με την Άνδρο της Ζωής τους...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 2 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Οφείλουμε καταρχήν να σας πούμε κυριε ΜΠΑΣΑΝΤΗ, ότι πολλές φορές το .... υφάκι σας και τα γραφόμενα σας, δεν μας βρίσκουν σύμφωνους .

(Κόπηκαν δύο προτάσεις ψυχαναλυτικού χαρακτήρα γιατί δεν άπτονται του παρόντος πολιτικού άρθρου ' ΕΝ ΑΝΔΡΩ)

Any way .... που λένε και πάμε παρακάτω .
Οφείλουμε από την άλλη, να σας επιβραβεύσουμε, για το παρόν άρθρο- παρέμβαση σας, για το ερείπιο αυτό !
Οφείλουμε να σας επιβραβεύσουμε, για τις εύστοχες παρατηρήσεις σας, για με τον Δημ Σύμβουλο της Χώρας, που λέτε και αλήθεια, αν μας έχει επισκεφτεί μια φορά, για να μαζέψει και προωθήσει τα υπάρχοντα προβλήματα μας.
Αντιθέτως ..... πολυλογία και φανφάρες , που δεν έχουν στόχευση, δεν ακουμπάνε και δεν προωθούν τίποτα προς ναι κατεύθυνση, αλλά λόγια και δημοσιεύσεις στο Facebook , έτσι για να λέμε ότι υπάρχουμε!
Από την άλλη και ο .... δικός σας Αντιδήμαρχος Χώρας, θα πρέπει να φέρει το θέμα στο Συμβούλιο και με ομόφωνη απόφαση, να πιέσουν στην άμεση κατεδάφιση και αποκατάσταση του χώρου... χτες μάλιστα !
Όσο για το τι μπορεί εκεί στην θέση αυτή να γίνει, ας το δούμε σε δευτερο χρόνο, μην τα μπλέκουμε οκά μαζί, γιατί έτσι αυτό παραμένει εκεί σκιάχτρο στη όμορφη χώρα μας.

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 2 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro