ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΜΟΥΣΕΙΩΝ - ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥ ΤΟΝ 19ο ΑΙΩΝΑ...

 

Ήταν ένα διήμερο και πολύωρο συνέδριο στο οποίο μίλησαν την πρώτη μέρα δήμαρχοι και εκπρόσωποι των Ναυτικών Μουσείων της Ελλάδας και την δεύτερη μέρα ιστορικοί, μελετητές, ειδικοί για την ιστορία της Άνδρου και επαγγελματίες για τη ναυτική εκπαίδευση. Έγινε διαδικτυακά μιας και η πανδημία εμπόδισε την φυσική παρουσία των ανθρώπων σε ένα χώρο. Από τις εισηγήσεις που ήταν πολλές ξεχώρισαν ορισμένες σχετικές με την αρχαία και τη νεώτερη ιστορία της Άνδρου και ορισμένες για το πως απευθύνονται στο κοινό τα ναυτικά μουσεία ανά την Ελλάδα.

Μη έχοντας υλικό του συνεδρίου για την ώρα στα χέρια μας δημοσιεύουμε το δελτίο τύπου και την βιντεοσκοπημένη ομιλία του διαχειριστή του ΕΝ ΑΝΔΡΩ που είχε θέμα "Η κοινωνία της Άνδρου κατά τον 19ο αιώνα". Παρουσιάστηκε το ιστορικό περίγραμμα της κοινωνίας του νησιού κατά τον 19ο αιώνα με βάση τους εκλογικούς καταλόγους του 1844. Δόθηκε μια συγκεντρωτική εικόνα του αγροτικού χαρακτήρα του νησιού, αλλά και οι απαρχές της ναυτικής διαδρομής του με βάση τα επαγγέλματα, τα ονόματα και τα χωριά όλων των ψηφοφόρων των πρώτων εθνικών εκλογών στην Ελλάδα.
 
Στη συνέχεια αναλύθηκε η διαμόρφωση της αστικής κοινωνίας στην περιοχή της Χώρας με άξονα τη ναυτιλία, αλλά και η μετανάστευση των ανδριωτών, οι οποίοι ακολούθησαν τις ρότες των πλοίων τους κυρίως στο εξωτερικό. Όλα αυτά με αναφορά τους εκλογικούς καταλόγους του 1877 και του 1890 του Δήμου Άνδρου, που παρείχαν άφθονες και πολύτιμες πληροφορίες τόσο αναλυτικά για κάθε ψηφοφόρο της εποχής όσο και συγκεντρωτικά με βάση πίνακες που προέκυψαν μετά από επεξεργασία. Όλα αυτά αποτελούν μέρη του νέου βιβλίου που έχει επιμεληθεί και θα εκδώσει ο διαχειριστής του ΕΝ ΑΝΔΡΩ τον επόμενο μήνα και στο συνέδριο έγινε μια πρώτη ανακοίνωση αυτών των σπάνιων και άγνωστων στοιχείων...

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε την Κυριακή 13 Ιουνίου το ΙΒ’ Πανελλήνιο Συνέδριο Ναυτικών Μουσείων που διοργάνωσε ο Δήμος Άνδρου με θέμα «Άνδρος, πρωτοπόρος της ποντοπόρου εμπορικής ναυτιλίας – Συνδυάζοντας την ναυτική τέχνη με τη ναυτιλιακή επιχειρηματικότητα». 

Το Συνέδριο διεξήχθη μέσω διαδικτύου στις 12 και 13 Ιουνίου 2021 υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (Α.Π. 250707) και του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (Α.Π. 1702.4/37428/2021). Το κοινό παρακολούθησε τις εργασίες σε ζωντανή μετάδοση καθώς η προβολή των συνεδριών γινόταν ταυτόχρονα στο κανάλι του Δήμου Άνδρου στο YouTube (https://www.youtube.com/androsmunicipality), με σύνδεση και από την ιστοσελίδα του Συνεδρίου (http://www.androsmm.gr/conference/). 

Τις εργασίες του Συνεδρίου χαιρέτησαν η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κα Λίνα Μενδώνη, ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής ΥΝΑΝΠ, κος Μανώλης Κουτουλάκης, η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς ΥΠΠΟΑ, κα. Σταυρούλα Φωτοπούλου, και ο Δήμαρχος Καβάλας, κος Θεόδωρος Μουριάδης εκπροσωπώντας τον προηγούμενο οικοδεσπότη του θεσμού, ενώ, εκ μέρους της διοργάνωσης, τις εργασίες εγκαινίασε ο Δήμαρχος Άνδρου, κος Δημήτριος Λοτσάρης. Μεταξύ άλλων παρενέβησαν ο Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, κος Γεώργιος Στάντζος και ο Δήμαρχος Σαλαμίνας, κος Γιώργος Θ. Παναγόπουλος. 

Με χαρά τονίζουμε την ανταπόκριση του συνόλου των ναυτικών μουσείων από την ελληνική επικράτεια αλλά και συναφών φορέων ναυτικής πολιτιστικής κληρονομιάς, που κλήθηκαν την πρώτη ημέρα να παρουσιάσουν τη δραστηριότητα και το σημαντικό έργο που επιτελούν. Οι εισηγήσεις των εκπροσώπων ήταν δηλωτικές της προσπάθειας για ανάπτυξη ποικίλων δράσεων (επιμορφωτικού ή μαθησιακού χαρακτήρα, εκθέσεις, εκδόσεις και εκδηλώσεις), με άξονα τη ναυτική αλλά και τη ναυπηγική ιστορία και παράδοση. Αναδείχτηκαν καλές πρακτικές τόσο στον τομέα της διαχείρισης της νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς όσο και στους τομείς της μέριμνας των συλλογών και της ερμηνευτικής παρουσίασης του υλικού. Επιβεβαιώθηκε η ανάγκη να υπάρξει συνέχεια ανάλογων συναντήσεων που ενισχύουν την εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων, γνώσεων και εμπειριών και συμβάλλουν θετικά σε νέες πρωτοβουλίες, συνέργειες και συνεργασίες σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος. 

Η δεύτερη ημέρα ήταν αφιερωμένη στην Άνδρο, με ένα σύνολο ομιλιών επιστημονικού αλλά και επιμορφωτικού χαρακτήρα που επικεντρώθηκαν στα αποτελέσματα νεότερων ερευνών και μελετών για τον ναυτικό πολιτισμό του νησιού. Κορυφαίοι ακαδημαϊκοί και ερευνητές παρουσίασαν πτυχές της διαχρονικής σχέσης της Άνδρου με τη θάλασσα, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάλυση των διεθνοποιημένων ανδριώτικων ναυτιλιακών επιχειρήσεων του 20ου αιώνα. Τόσο οι σύνεδροι όσο και το κοινό, είχαμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε για νεότερες προσεγγίσεις της ναυτιλιακής ιστορίας καθώς και για τη νέα εφαρμογή πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας με θέμα τα ταξίδια των πλοίων (Ship Voyages) η οποία θα εφαρμοστεί πιλοτικά από το Ναυτικό Μουσείο Άνδρου ως δυναμικό εργαλείο καταγραφής και ανάλυσης της ιστορίας της ναυσιπλοΐας. Μεταξύ των νέων προσεγγίσεων στη ναυτιλιακή έρευνα, τονίστηκε η συμβολή των προφορικών μαρτυριών που τείνει να αναδειχθεί σε μια προνομιακή μέθοδο συγκρότησης της ιστορικότητας της ναυτοσύνης. 

Μια ξεχωριστή ενότητα του Συνεδρίου ήταν αφιερωμένη στα «Ναυτικά επαγγέλματα» και ανέδειξε το εύρος των προτεραιοτήτων στο περιεχόμενο, τις προκλήσεις και τις προοπτικές για τη σύγχρονη ναυτική και ναυτιλιακή εκπαίδευση. 

Ευχαριστούμε θερμά όλους/ες τους/τις εισηγητές εκπροσώπους των μουσείων και των φορέων ναυτικού πολιτισμού οι οποίοι αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης με αφορμή το έργο που επιτελούν εν μέσω σημαντικών δυσκολιών, αλλά και όλους/ες όσους/ες παρακολούθησαν το Συνέδριο και συνέβαλαν στις εργασίες με τις ερωτήσεις και τις παρατηρήσεις τους. Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τους προσκεκλημένους της ειδικής συνεδρίας της Άνδρου για την πολύτιμη συνεισφορά τους στο υψηλού επιπέδου πρόγραμμα εισηγήσεων, τις ανακοινώσεις και τις παρεμβάσεις τους. 

Οι καταγραφές των συνεδριών υφίστανται επεξεργασία και, μέσα στις επόμενες ημέρες, θα αναρτηθούν στο κανάλι YouTube (https://www.youtube.com/androsmunicipality), ενώ σχετικός σύνδεσμος θα ενσωματωθεί στην ιστοσελίδα του Συνεδρίου (http://www.androsmm.gr/conference/ ). 

Με νέο Δελτίο Τύπου θα κοινοποιηθεί το Ψήφισμα του ΙΒ’ Πανελλήνιου Συνεδρίου Ναυτικών Μουσείων που βρίσκεται σε διαδικασία επεξεργασίας, ενώ σύντομα θα ανακοινωθεί ο ακριβής χρόνος ολοκλήρωσης των πρακτικών του Συνεδρίου. Ο τόμος των πρακτικών θα αναρτηθεί αρχικά σε ηλεκτρονική μορφή στην ιστοσελίδα του Συνεδρίου και κατόπιν θα εκδοθεί από το Ναυτικό Μουσείο Άνδρου.

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet