ΑΝΔΡΟΣ 20 - 21 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ: Άγνωστες πτυχές της Επανάστασης και το κάψιμο της "Κανάριας"...

Στις 20 και 21 Αυγούστου 2021 το Κληροδότημα Δημητρίου & Λιλίκας Μωραΐτη Άνδρου διοργανώνει διήμερο εκδηλώσεων με ομιλίες και δημοτικούς χορούς στο Ανοιχτό Θέατρο Άνδρου την πρώτη μέρα και την δεύτερη μέρα το "κάψιμο της Κανάριας". Μια αναπαράσταση της πυρπόλησης του μικρούς σκάφους, που δώρισε ο Εμπειρίκος στον Αγώνα και ονομαζόταν "Κανάρια" από το καναρινί χρώμα του...

Και μαζί με αυτή την "άγνωστη" πτυχή της Επανάστασης θα γίνουν και οι αναφορές για τα πυρπολικά των ανδριωτών και την τραγουδισμένη "Κανάρια" του Εμπειρίκου, αλλά και τους μπουρλοτιέρηδες ανδριώτες και εξιστορήσεις του Κωνσταντίνου Κανάρη γι' αυτούς. 

Σύμφωνα με όσα μας αφηγήθηκε ο Ν. Σιγάλας, πρόεδρος του Κληροδοτήματος Μωραΐτη, ο Κωνσταντίνος Κανάρης αφηγείτο πως σε όλες τις πυρπολήσεις που έλαβε μέρος φρόντιζε το πλήρωμα να έχει τους μισούς από την Άνδρο. Ήταν οι μόνοι που δεν έπιναν! Κι ήταν καλοί ναυτικοί και πειθαρχικοί. Αυτές ήταν οι ιδιότητες που αργότερα τους βοήθησαν να γίνουν και στον καιρό της ειρήνης καλοί ναυτικοί και καραβοκύρηδες.  

Το τρέηλερ της ΕΡΤ για τις εκδηλώσεις στην Άνδρο.

Ένας λαός αγροτικός, εργατικός, πειθαρχικός, προσεκτικός, που συνέβαλε στον Αγώνα με αγωνιστές όλα τα χρόνια της Επανάστασης, συνέβαλε με τα πυρπολικά του Αγώνα. Κι έγραψε ιστορία στη θάλασσα και μετά την Επανάσταση, όταν σταδιακά μεταξύ 1830 και 1857, όπως δείξαμε στο βιβλίο που σχεδιάσαμε και εκδώσαμε εφέτος από το ΕΝ ΑΝΔΡΩ τιμώντας την Άνδρο της Επανάστασης και καταγράφοντας την μετεπαναστατική Άνδρο, των θαλασσών.

Την πρώτη μέρα, την 20η Αυγούστου, το πρόγραμμα περιλαμβάνει κυρίως ομιλίες καθηγητών και ιστορικών, με θέμα την Επανάσταση στην Άνδρο. Κύριο θέμα των ομιλιών οι τρεις Φιλικοί Έπαρχοι της Άνδρου και η ιστορία τους. Ένα θέμα που εκδόθηκε σε βιβλίο από το ΕΙΕ. Θα γίνει αναφορά στις ομιλίες όλων των ονομάτων των ανδριωτών που συμμετείχαν στο Αγώνα του 1821. Υπολογίζονται περίπου 1500. Ένας κατάλογος ονομάτων που το βράδυ των ομιλιών θα "τρέχει" από πίσω από τον ομιλητή Ν. Σιγάλα, που θα αναφέρεται στη συνολική συνεισφορά της επαναστατημένης Άνδρου στο Αγώνα των Ελλήνων. Οι εκδηλώσεις της 20ης Αυγούστου θα ολοκληρωθούν με χορούς και τραγούδια στο Ανοιχτό Θέατρο.

Την 21η Αυγούστου οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν με την ύψωση της σημαίας της Επανάστασης στον Άγιο Γεώργιο, όπου και συνέβη της 10η Μαΐου 1821, από τον Θεόφιλο Καΐρη. Και στη συνέχεια στην πλατεία του Αφανή Ναύτη με το κάψιμο της "Κανάριας" και βεγγαλικά, που θα πλαισιώσουν το όλο θέαμα. 

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet