ΝΙΚΗΡΑΤΟΣ: Η πρώτη θεατρική ανάγνωση του 1821…

Του Βασίλη Πομόνη

Είρε λοιπόν την νίκην ο Νικήρατος. Και οι ερασιτέχνες ηθοποιοί του τόπου μας πιστεύουμε ότι μπορέσαμε ακόμα μια φορά να έχουμε ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα. Να παρουσιάσουμε ένα έργο που θα έπρεπε όλα αυτά τα χρόνια να έχει τύχει μεγαλύτερης προβολής. Όχι γιατί θα μπορούσε να διεκδικεί δάφνες αρτίου τεχνουργήματος (συγγραφικού), ούτε στέκεται δίπλα σε έργα μεγάλων δραματουργών. ΟΜΩΣ είναι το πρώτο έργο που γράφτηκε στην Ελεύθερη Ελλάδα.

Το έγραψε μια γυναίκα που διέθετε τεράστια προσωπικότητα, μόρφωση, καλλιέργεια (όλα στον υπερθετικό βαθμό) και επέλεξε να ζήσει στη σκιά του μεγάλου Θεόφιλου Καΐρη. Να προσφέρει χωρίς να περιμένει ανταπόδοση. Και μέσα σε αυτές τις υπηρεσίες συγκαταλέγεται και το έργο που παραστάθηκε χτες στο Ανοιχτό Θέατρο Άνδρου, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Άνδρου.

Μια τραγωδία εμπνευσμένη από την έξοδο και τη θυσία του Μεσολογγίου, η οποία μπόρεσε να ζωντανέψει το κίνημα των Φιλελλήνων, των οποίων η προσέλευση στον Αγώνα είχε μειωθεί στο ελάχιστο, αφού οι αγνοί Ευρωπαίοι, που πίστεψαν στους Έλληνες το μόνο που έβλεπαν να τους συνδέει με τους Αρχαίους, ήταν η πανταχού παρούσα και κυβερνώσα ΔΙΧΟΝΟΙΑ.

Αυτά επισημαίνει με πόνο ψυχής η Ευανθία Καΐρη στο ΝΙΚΗΡΑΤΟ. Αυτά και ο Αδαμάντιος Κοραής, του οποίου η παράθεση της επιστολής είναι σκηνοθετικό εύρημα, όπως καταλυτικό εύρημα είναι και η παρουσία της Ευανθίας σε όλη τη διάρκεια του έργου, ώστε να βοηθά το θεατή να αντιληφθεί την ακολουθία των γεγονότων.

Το έργο λοιπόν που αγνοήθηκε τόσα χρόνια, το πίστεψε ο Γιώργος Δάμπασης. Το διασκεύασε με τις παραπάνω προσθήκες και όσα ακόμα θεώρησε ότι έπρεπε να γίνουν και το εμπιστεύτηκε σε μας. Πρέπει να ευχαριστήσουμε όλοι εαυτούς και αλλήλους για τη συμμετοχή και την ανάδειξη της πνευματικότητας που χαρακτηρίζει αυτό το ευλογημένο νησί. Πράγμα που επιτεύχθηκε μέσα από το ΝΙΚΗΡΑΤΟ και τη μεγάλη μορφή της Ευανθίας Καΐρη.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ (που θα μπορούσε να είναι και πρόλογος)

Η ανταμοιβή του ηθοποιού έγκειται (εκτός από το χειροκρότημα των φίλων και συγγενών) και στην αναγνώριση της προσπάθειάς του και από θεατές άλλων τόπων. Ο ΝΙΚΗΡΑΤΟΣ, που αναδεικνύει όχι τόσο τους παράγοντες της παράστασης, αλλά την Άνδρο και το μέγεθος των πνευματικών τέκνων της, θα μπορούσε με πρωτοβουλία του Συλλόγου ΛΙΑΡΟΣ και του Μεσολογγίτη Νίκου Βλαχόπουλου, ο οποίος μας έκανε την τιμή να συνεργαστεί στην παράστασή μας και να μας κάνει να ανατριχιάσουμε κυριολεκτικά από συγκίνηση και πόνο με την ερμηνεία του στο ΘΡΗΝΟ για την πτώση του Μεσολογγίου, θα μπορούσε λοιπόν να παρουσιασθεί και στο  Μεσολόγγι, στο πλαίσιο ειδικών εκδηλώσεων προς το τέλος Σεπτεμβρίου.

Θα μπορούσε. Δεν μπορεί όμως γιατί οι ερασιτέχνες που συμμετείχαν δεν είναι σε θέση να καλύψουν τα έξοδα για τη μετακίνηση των απαραίτητων ατόμων   στο Μεσολόγγι. Αναζητούνται λοιπόν χορηγοί. Αλλά με συγκεκριμένες προσφορές που να έχουν γίνει γνωστές μέχρι τις 20 Αυγούστου, ώστε να μπορέσουν και οι φίλοι στο Μεσολόγγι να δουν το δημιούργημα της Ευανθίας Καΐρη.

Άνδρος 10 Αυγούστου 2021

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet