Κυδωνιέως και Γουλανδρή δίνουν τον εικαστικό τόνο στην Ανδρο

Μαργαρίτα Πουρνάρα - Καθημερινή 

  

Η Αλεξάνδρα Αθανασιάδη με τ’ άλογά της, στο χορταστικό αναδρομικό αφιέρωμα του Ιδρύματος Γουλανδρή για το πολυπρισματικό ταλέντο της στο σχέδιο και στη χαρακτική. 

Νησί που απαγκιάζουν οι φιλότεχνοι, η Ανδρος έχει ανθεκτικούς εικαστικούς θεσμούς να τους προσελκύουν κάθε καλοκαίρι. Πρωτοστατεί το Iδρυμα Γουλανδρή, που εδώ και χρόνια έχει εστιάσει στη δουλειά αξιόλογων Ελλήνων καλλιτεχνών, ζωγράφων και γλυπτών. Φέτος έχει την τιμητική της η Αλεξάνδρα Αθανασιάδη σε ένα σπουδαίο αναδρομικό αφιέρωμα που θα ολοκληρωθεί στις αρχές Οκτωβρίου. Εκτός από τα διάσημα άλογα και τις πανοπλίες της, παρουσιάζονται και άλλα πιο υποφωτισμένα μέρη της πορείας της, τα οποία φανερώνουν το πολυπρισματικό της ταλέντο στο σχέδιο και στη χαρακτική. Η επιμέλεια της έκθεσης έχει γίνει με πολλή μαεστρία από τη Μαρία Κουτσομάλλη.

Έργο του Χρήστου Αντωναρόπουλου που εκτίθενται στους «Πλόες» του Ιδρύματος Κυδωνιέως.

Ωστόσο, ένας ακόμη λόγος να επισκεφθείτε το νησί είναι και το Ιδρυμα Κυδωνιέως, με τους «Πλόες» του, οι οποίοι έχουν παρουσιάσει μέχρι σήμερα μεγάλα ατομικά και ομαδικά αφιερώματα στους Ελληνες καλλιτέχνες, τιμώντας όλες τις γενιές, από τον Μάριο Πράσινο και το περίφημο ατελιέ της Καλλιθέας (Σπεράντζας, Φασιανός, Στεφάνου) έως τους Ελληνες μαθητές του Λεονάρντο Κρεμονίνι, πάντα με την επιμελητική φροντίδα της Αθηνάς Σχινά. Τα φετινά εγκαίνια θα είναι αφιερωμένα στη μνήμη του προέδρου του Δ.Σ., Νίκου Σιγάλα, ο οποίος έφυγε πριν από λίγο καιρό αναπάντεχα από τη ζωή. Για πολλά χρόνια είχε αφιερώσει τη ζωή του στο να συνεχίσει την ευεργεσία της οικογένειας Κυδωνιέως και να φροντίζει προσωπικά τα εκπαιδευτικά προγράμματα και τις εκθέσεις. Αφησε σημαντική παρακαταθήκη ως προς τη δέουσα διαχείριση του ιδρύματος, την οποία με αίσθηση καθήκοντος και περισσή υπευθυνότητα θα συνεχίσει να ακολουθεί και ο νέος πρόεδρος, Δημήτρης Σιγάλας, μαζί με τα μέλη του Δ.Σ.

Η έκθεση για το 2022 εγκαινιάζεται το Σάββατο 30 Ιουλίου, με τίτλο «Το Πέρασμα», και σχετίζεται με τον Μικρασιατικό και Ποντιακό Ελληνισμό. Στο αφιέρωμα θα υπάρχουν έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής, κεραμικής, όπως επίσης των «εγκαταστάσεων» και του ψηφιδωτού. Δεν είναι εμπνευσμένα από τον όλεθρο, την πρωτοφανή βαναυσότητα και τη δραματική κατάσταση που βίωσε εκείνη η γενιά των Ελλήνων, αλλά από τα ψυχοδυναμικά αποτυπώματα μιας ολόκληρης περιόδου 100 χρόνων, που μεσολάβησε από τότε μέχρι σήμερα. Θα παρουσιαστούν δημιουργίες του Γιάννη Αδαμάκου, της Μαριάννας Στραπατσάκη, του Γιώργου Σαλταφέρου, του Νίκου Σκλαβενίτη, του Γιώργου Σταματάκη κ.ά.

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet