Τρύγος στην Άρνη. Πατητήρι στη Βόρη. Μουσταλευριά στην Παλαιόπολη.

ΑΡΝΗ & ΒΟΡΗ

 Οι φίλοι του Εν Άνδρω που είναι παντού στην Άνδρο έχουν ήδη ξεκινήσει τις γεωργικές εργασίες του φθινοπώρου. Τα πρώτα δημοσιεύματα μας για τον τρύγο στη Βόρη τους έδωσαν ιδέες κι άρχισαν να στέλνουν - μετά τις καλοκαιρινές αναφορές τους τις φθινοπωρινές. Με αυτές σας κρατάμε κι εμείς συντροφιά αυτές τις μέρες. Συγχρόνως παίρνετε μια ιδέα των φθινοπωρινών δραστηριοτήτων του νησιού. Και ιδίως των χωριών που μπαίνουν σιγά-σιγά στην φθινοπωρινή σεζόν με τις γεωργικές εργασίες. Μπορεί οι φωτογραφίες των φίλων μας να μην είναι εξαιρετικές. Όμως είναι εξαιρετικές οι σκηνές που αποτυπώνουν. Τον τρύγο στην Άρνη και το πατητήρι στην Βόρη που μάς έστειλε ο Μπάμπης Τράμπελης. Και το πρώτο παράγωγο του μούστου, που είναι η μουσταλευριά στην Παλαιόπολη, που έστειλαν οι Έφη Βλαστάρη-Κουλούρη και Χρυσούλα Σιγάλα.

 Ξεινάμε την περιήγηση μας από τον τρύγο λευκού σταφυλιού στην Άρνη...

Και πάμε στο παραδοσιακό πατητήρι κόκκινων σταφυλιών στην Βόρη.

Εκεί στην αγροτική και μοναχική Βόρη όπου έχουν κτήματα τα δύο ορεινά χωριά του νησιού μας: η Άρνη και η Βουρκωτή. Εκεί υπάρχουν ακόμα στοιχεία της παράδοσης του πατήματος των σταφυλιών σε πατητήρι από τους παλιούς αγρότες του νησιού...

 ΠΑΛΑΙΟΠΟΛΗ

 Και περνάμε στην Παλαιόπολη όπου ο δραστήριος Σύλλογος του χωριού, με πρωτεργάτη την πρόεδρο του Χρυσούλα Σιγάλα, έφτιαξε μουσταλευριές από τον πρώτο μούστο του φθινοπώρου και κάλεσε όλο το χωριό στο πολιτιστικό κέντρο (το παλιό σχολείο) με την υπέροχη θέα στον κόλπο της Παλαιόπολης το Σάββατο το απόγευμα στις 10/9.

Ανάμεσα στους προσκαλεσμένους που τίμησαν την εκδήλωση και τις μουσταλευριές ήταν και η ομότιμος καθηγήτρια του ΕΚΠΑ Λυδία Παλαιοκρασσα, που ανασκάπτει την αρχαία Παλαιόπολη εδώ και δεκαετίες και η οποία έχει ανασκαφικό έργο αυτή την περίοδο με φοιτητές της Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. 

 Οι παρόντες φοιτητές τίμησαν την εκδήλωση και τις... μουσταλευριές!...

Μουσταλευριές που έφτιαξε η Χρυσούλα Σιγάλα...

Και την συνέδραμαν και τα μέλη του προεδρείου του Συλλόγου...

 Και τίμησαν και οι κάτοικοι του χωριού έξω και μέσα από το παλιό σχολείο του χωριού τους...

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet