ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΥΔΡΟΥΣΑΣ: Μια σπουδαία μουσικοχορευτική παράσταση από το χτες στο αύριο και από την Άνδρο στην Ελλάδα...

(α) 

Στην μεγαλύτερη μέχρι σήμερα μουσικοχορευτική παράσταση που έχει διοργανώσει ο δραστήριος και πρωτοποριακός ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΥΔΡΟΥΣΑΣ ξεπέρασε σε αρτιότητα κάθε προηγούμενη εμφάνιση του. Στα πλαίσια της ετήσιας παράστασης του όπου ξεδιπλώνει όλη την χορευτική και μουσική διάσταση των πλέον των 150 μελών-χορευτών του ο ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΥΔΡΟΥΣΑΣ πέτυχε να απλώσει μια σπουδαία και μακρόχρονη χορευτική παράδοση όπως η ελληνική από την Άνδρο στην Ελλάδα και από το χτες, στο σήμερα και στο αύριο. Οι περίπου 700 θεατές που πήγαν στο ανοιχτό θέατρο Άνδρου την Τετάρτη 14/6 απόλαυσαν κάτι πρωτόγνωρο, ξεχωριστό. παραδοσιακά σύγχρονο και πολύ ελληνικό.

Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές αυτής της μοναδικής παράστασης, που διοργανώθηκε από τους Άνδριώτες για τους Ανδριώτες. Αξίζουν συγχαρητήρια στο σύλλογο ΚΡΗΤΟΓΕΝΩΝ, που για μια ακόμα χρονιά πλαισίωσε μια τόσο σπουδαία εκδήλωση στην Άνδρο. Αξίζουν συγχαρητήρια στην ψυχή αυτών των εκδηλώσεων, τους Στάθη Κωστόπουλο και Νίκο Κατσίκη. Ακόμα αξίζουν συγχαρητήρια στους δημόσιους χορηγούς και αξίζουν συγχαρητήρια και στους ιδιώτες χορηγούς. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όσους στήριξαν με την παρουσία τους αυτή τη μοναδική ανδριώτικη παράσταση.

Το πρόγραμμα της παράστασης ήταν σε πέντε μέρη. Κάθε μέρος αναφερόταν σε ένα γεωγραφικό μέρος της Ελλάδας και μια τοπική ελληνική παράδοση. Στο πρώτο μέρος αναφέρθηκε στην Κέρκυρα και στην κερκυραϊκή παράδοση του σπάσιμου της στάμνας όταν ο ιερέας λέει το πρωί του Μεγάλου Σάββατου το Χριστός Ανέστη και οι πιστοί σπάνε πήλινα αγγεία για να διώξουν με τον θόρυβο το κακό. Το δεύτερο μέρος αναφερόταν στην περιοχή των Κυθήρων και στην γιορτή του Κλήδονα όπου ανάβουν τις φωτιές του Αή Γιάννη.

 

Το τρίτο μέρος αναφερόταν στην περιοχή της Νάουσας όπου γενίτσαροι και μπούλες συγκροτούν μπουλούκια από νέους και ανύπαντρους άνδρες και υπάρχει και μια μπούλα (νύφη) που την υποδύεται άνδρας. Αυτοί με μάσκες μάζευαν κάποτε χρήματα για τους επαναστάτες στον αγώνα κατά της τουρξοκρατίας. Το τέταρτο μέρος μέρος αναφερόταν στην Ανατολική Ρωμυλία και στα Θρακιώτικα Κάλαντα. Πρόκειται για έθιμο με Διονυσιακή προέλευση. Αρχικά η εκκλησία απέρριψε το έθιμο ως ειδωλολατρικό, στη συνέχεια το αποδέχτηκε και το αφομοίωσε έτσι που σήμερα έχει θρησκευτικό χριστιανικό περιεχόμενο. Το πέμπτο μέρος αναφερόταν στην Μικρά Ασία την εποχή της ελληνικής ευημερίας (πριν την καταστροφή).

 

Σε κάθε μέρος μαζί με το έθιμο υπήρχαν και οι χοροί του τόπου με τις ανάλογες εθνικές φορεσιές. Και στο τελευταίο μέρος όλοι μαζί χόρευαν. Σύμφωνα με τους διοργανωτές μέσα από "τις χορευτικές αναπαραστάσεις καταγράφηκαν οι διαχρονικές πολιτισμικές στιγμές των Ελλήνων, αυτές που συνοδεύουν την πλούσια ιστορία αυτού του τόπου, που αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της ζωής στην ελληνική γη". 

Ως Εν Άνδρω ζητήσαμε από τους διοργανωτές ένα σημείωμα - σαν δελτίο τύπου - που να περιλαμβάνεται τη δική τους αποτύπωση στο σπουδαίο γεγονός και τις ευχαριστίες τους προς όσους παραβρέθηκαν και όσους χρηματοδότησαν την μοναδική αυτή εκδήλωση που ταξίδεψε την Άνδρο στην Ελλάδα και ταξίδεψε την Ελλάδα στην Άνδρο. Κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ από κανένα χορευτικό του νησιού μέχρι σήμερα, αλλά έχει γίνει αρκετές φορές από το ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΤΗΣ ΥΔΡΟΥΣΑΣ και τους δραστήριους συντελεστές του μέχρι σήμερα. 

Και αδίκως κάποιοι που έχουν μείνει πίσω διαμαρτύρονται γιατί οι της Υδρούσας προχωρούν. Προχωρούν γιατί είναι νέοι και γιατί ανανεώνονται συνεχώς. Γιατί συνεργάζονται και με άλλους δημιουργικούς ομίλους εκτός Άνδρου και κάνουν πράγματα που ποτέ μέχρι σήμερα δεν έκανε κανείς άλλος στην Άνδρο. Αντί λοιπόν να διαμαρτύρονται καλό θα ήταν να γίνονταν και αυτοί που διαμαρτύρονται καλύτεροι. Και αντί να μποϊκοτάρουν μεμψίμοιρα και αυτοί, αλλά και η παντελώς απούσα και πλειοψηφούσα αντιπολίτευση του ΔΣ (ελέω της πανελληνίως πλήρως απορριφθείσας "απλής αναλογικής") ένα τόσο σπουδαίο χορευτικό, μια τόσο σπουδαία μουσικοχορευτική παράδοση, καλό θα ήταν να σκεφτούν όλοι τους κάτι ανάλογο ή καλύτερο και να πράξουν και αυτοί του χρόνου. Η άρνηση και η μιζέρια απορρίφθηκε μαζικά και συντριπτικά από την ελληνική κοινωνία την 21η Μαΐου. Ας το καταλάβουν...

Από τον Νίκο Κατσίκη, λοιπόν, μετά από συνεννόηση λάβαμε χτες το σημείωμα του Χορευτικού Ομίλου και το παραθέτουμε παρακάτω μαζί με τις ευχαριστίες τους όσους παραβρέθηκαν ή συνέβαλαν ως χορηγοί στο γεγονός:

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Χορευτικός Όμιλος Ύδρουσας πραγματοποίησε στις 14/6 την ετήσια μουσικοχορευτική του παράσταση στο ανοιχτό θέατρο Ανδρου. Μέσα από ένα ταξίδι μουσικών εκφράσεων, χορευτικών κινήσεων και τελετουργικών αναπαραστάσεων καταγράφηκαν οι διαχρονικές πολιτισμικές στιγμές των Ελλήνων, αυτές που συνοδεύουν την πλούσια ιστορία αυτού του τόπου, που αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της ζωής στην ελληνική γη.

Η παράσταση "Όσα φέρνει ο χρόνος" επισκέφτηκε όλα τα μέρη όπου άνθισε ο ελληνισμός και παρουσίασε το πέρασμα και την εξέλιξη του χορού μέσα από τις 4 εποχές του χρόνου. Μέσα από μια εξαιρετική ανθρωπογεωγραφία 100 και πλέον ατόμων, προβλήθηκε η τεράστια συλλογή των ελληνικών χορών, η πλούσια μουσική παράδοση, η ποικιλομορφία των μουσικών μέτρων, το μωσαϊκό του πολιτισμού γίγνεσθαι της χώρας μας. Από τον Ιόνιο έως το Αιγαίο, τη Μακεδονία και τον Έβρο έως τη Μικρά Ασία, παρουσιάστηκε μια πανδεσία εθνογραφικής, ανθρωπολογικής και μουσικής έκφρασης.

Ευχαριστούμε Θερμά αυτούς που παραβρέθηκαν:

Έπαρχο Ανδρου κ. Δημήτρη Λάσκαρη

Δήμαρχο Ανδρου κ. Δημήτρη Λοτσάρη

Αντιδήμαρχο Χώρας κ. Δημήτρη Γιαννίση

Αντιδήμαρχο Ύδρουσας κα. Αθηνά Μακρή

Αντιδήμαρχο Ύδρουσας κα. Τασια Μπιθικώτση

Αντιδήμαρχο Κορθιου κ. Δημήτρη Τηνιακό

Δημοτικό Σύμβουλο κ. Νίκο Στεφάνου

Ευχαριστούμε θερμά αυτούς που παραβρέθηκαν:

Αδελφότητα Μονής Παναχράντου

Πατέρα Καλλινικο

Πατέρα Αντώνιο

Πατέρα Νικόλαο

Πατέρα Παναγιώτη

Ευχαριστούμε θερμά αυτούς που παραβρέθηκαν:

Λιμενάρχη Ανδρου κ. Θεοχάρη Ιωάννη

Προϊστάμενο Κλιμακίου Ανδρου κ. Πρινιωτακης Δημήτριο

Ευχαριστούμε θερμά τους μουσικούς:

Αλέξανδρο Αρκαδόπουλο κλαρίνο

Γιάννη Παυλόπουλο βιολι τραγούδι

Ιορδανη Κουζηνοπουλο λαούτο

Γιάννη Γευγελή κρουστά

Κωνσταντινα Πάτση τραγούδι

Ευχαριστούμε θερμά:

Για την φιλική συμμετοχή τους χορευτές από το Λαογραφικό Χορευτικό Όμιλο "ΟΙ ΚΡΗΤΑΓΕΝΕΙΣ" 

Ευχαριστούμε θερμά τους χορηγούς:

Fast Ferries

Anemomiloi boutique Hotel κ. Μπακογιάννη Χρηστο

Ostria Hotel κ. Ίσαρης Τάσο

Ξενοδοχείο Χρυσή Ακτή

Maistrali hotel κα. Νικολέττα Καμπίτση

Anemos hotel κ. Σπύρος Καρέλης

Vlm travel κ. Σαββα Βλάμη

Ευχαριστούμε θερμά τους χορηγούς:

Τα σουβλάκια του Γαυρίου κ. Γιάννη Στυλιανό

Καραβοστασι κ. Γιώργο Σιγάλα

Απόμερο καφέ κ. Χρηστο Γιαννιά

Hot spot pizza bar κ. ΓεώργιοΣυρίγο

Gold beach κ. Χαράλαμπος Χωνα

Το στέκι του Ανδρέα κ. Βαγγέλη Λοτσάρη

Ιωάννα Κωστοπούλου Rent a Car 

Μαρία Μπατή Rent a Car

 

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ: Το Εν Άνδρω δεν περιμένει να στείλουν δελτίο Τύπου για μερικά σημαντικά γεγονότα στο νησί. Είτε είναι εκεί (κάτι που δεν καταλαβαίνουν οι μονίμως απόντες) είτε επιζητεί και επιμένει - έστω και μόνο του - για δελτίο τύπου . Το Εν Άνδρω ακόμα είναι σάιτ νόμιμο, ενημερωτικό, αλλά και παραγωγικό. Έχει συνεισφέρει μέχρι σήμερα (προς γνώση των απόντων από το νησί και από την γνώση της ιστορίας και της ανάγνωσης) με 5 βιβλία για την ιστορία της Άνδρου. Τα οποία έχουν ταξιδέψει το νησί σε όλη την Ελλάδα. Το Εν Άνδρω δεν έχει καμία σχέση με παράνομο ΜΜΕ του νησιού, που κλέβει δημόσιο ρεύμα και έχει κάνει παράνομη κατάληψη δημόσιου χώρου (τον νέμεται χωρίς να έχει ποτέ πληρώσει επί δεκαετία) με τις πολιτικές πλάτες της συνασπισμένης αντιπολίτευσης. Το να "επιτίθεται" αυτό το παράνομο μέσο και οι "συνεργάτες" του κατά του Εν Άνδρω για δημοσίευση δελτίου τύπου (που αναζητήσαμε μόνοι μας) πάει πολύ. Κρείττων το σιγάν παράνομοι και συνεργαζόμενοι. Γιατί στο τέλος του δρόμου υπάρχει και εισαγγελέας...

 "ΕΝ ΑΝΔΡΩ"

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet