ΙΔΡΥΜΑ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ: Λεπτομέρειες, παρουσίες και απουσίες από τα εγκαίνια της έκθεσης Μπότσογλου

Έγιναν το βράδυ του Σαββάτου 1η Ιουλίου 2023 τα εγκαίνια της έκθεσης του σημαντικού Έλληνα ζωγράφου Χρόνη Μπότσογλου, που έφυγε από την ζωή το 2022. Αρκετός ήταν ο κόσμος που προσήλθε. Μάλλον λιγότερος από άλλες φορές. Έχει παρατηρηθεί πως ακόμα και οι επίσημοι χρειάζονται "ονόματα" μεγάλα και διεθνή για να προσέλθουν. Δεν αρκούν πια οι σημαντικοί Έλληνες καλλιτέχνες όπως φαίνεται. Ιδίως αν δεν βρίσκονται πια ανάμεσα μας. Σε αντίθεση οι δημοσιογράφοι των πολιτιστικών που συμμετείχαν στην ξενάγηση νωρίτερα το μεσημέρι ήταν όλοι εκεί και ιδιαίτερα ενδιαφερόμενοι. Ίσως γιατί αυτοί ήξεραν καλύτερα την αξία του Χρόνη Μπότσογλου.

Κι όμως αξίζουν και οι Έλληνες καλλιτέχνες την προσοχή μας γιατί είναι εδώ και πάρα πολλά χρόνια είναι ανάμεσα στους κορυφαίους στην Ευρώπη και Αμερική. Και αξίζουν περισσότερο την προσοχή μας οι τέχνες των εικαστικών, γιατί προάγουν την παιδεία και τη γνώση και οξύνουν τις ευαισθησίες μας και τις ευαισθησίες της κοινωνίας.   

Τα εγκαίνια τίμησαν όμως πολλοί. Ανάμεσα στους πρώτους ο πρόεδρος του Ιδρύματος Κυδωνιέα, Δημήτρης Σιγάλας. Εδώ συνομιλεί με τον Κυριάκο Κουτσομάλη του Ιδρύματος Γουλανδρή. Υπενθυμίζουμε με την ευκαιρία πως  τα εγκαίνια της έκθεσης του Ιδρύματος Κυδωνιέα θα γίνουν στο τέλος του μήνα. Με τις δύο αυτές μεγάλες κεντρικές εκθέσεις η Χώρα μπαίνει για μια ακόμα χρονιά στο προσκήνιο του καλλιτεχνικού καλοκαιριού και η Άνδρος προβάλλει και πάλι στον ορίζοντα του μεγάλου ελληνικού πολιτιστικού καλοκαιριού.

Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν οι δύο σπουδαίοι φιλότεχνοι επιχειρηματίες - μέχρι εφέτος ιδιοκτήτες του Ανερούσα - που επί πολλά χρόνια έχουν προχωρήσει στο ξενοδοχείο τους σε σημαντικές προσκλήσεις εξαιρετικών Ελλήνων καλλιτεχνών. Εφέτος το ξενοδοχείο έχει την έκθεση της Εριέττας Βορδώνη. Η ίδια η καλλιτέχνης Εριέττα Βορδώνη προσήλθε, μαζί με τους πρώην ιδιοκτήτες του Ανερούσα, στα εγκαίνια της έκθεσης Μπότσογλου. 

Εκεί και ο ζωγράφος Γιώργος Ρόρρης που πίνακές του παρουσιάστηκαν σε έκθεση του Ιδρύματος σε προηγούμενο έτος. Στη φωτογραφία δεξιά ο ζωγράφος Γ. Ρόρρης και δίπλα του η F. Καραδόντη, πρόεδρος του Ιδρύματος Γουλανδρή. 

Έκπληξη αποτέλεσαν οι δύο κυρίες από την βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων, που παραβρέθηκαν στα εγκαίνια.

Στη φωτογραφία η πρόεδρος του Ιδρύματος F. Καραδόντη, μαζί με φιλότεχνες του νησιού, μπροστά στις προσωπογραφίες των αναφορών/επιρροών του Χρόνη Μπότσογλου... 

Παρών από την Άνδρο και ο έπαρχος Δημήτρης Λάσκαρης. Ο Δήμος Άνδρου αυτή τη φορά υπο-εκπροσωπήθηκε στα εγκαίνια της έκθεσης με έναν εντελώς αναρμόδιο για την περίσταση αντιδήμαρχο! Υπήρχε βέβαια εκδήλωση του Δήμου για το τεχνικό νεφρό στο Κόρθι την ίδια μέρα και την ίδια ώρα. Κάτι που σημαίνει πως δεν ελήφθησαν από τον δήμαρχο υπόψη τα εγκαίνια του Ιδρύματος, που είναι γνωστά από καιρό. Και το χειρότερο δεν ελήφθη πρόνοια από τον αρμόδιο περί τον πολιτισμό αντιδήμαρχο, που φέρει και τον σχετικό βαρύγδουπο τίτλο ο οποίος χτες βράδυ πήγε...  Κόρθι! Κρίμα... Όσο για τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης και εκ νέου υποψήφιο δήμαρχο Θ.Σουσούδη να σημειώσουμε πως - για μια ακόμα μια φορά - έλαμψε δια της απουσίας του: τόσο στο Ίδρυμα Γουλανδρη, όπου απείχε, όσο και στην εκδήλωση για το τεχνητό νεφρό στο Κόρθι, όπου δεν πήγε. Εδώ πια τι να πούμε;

Σημείωση προς τους αρμοδίους της τοπικής αυτοδιοίκησης: τα πολιτιστικά Ιδρύματα μπορεί να μην φέρνουν ψήφους στις τοπικές εκλογές, όμως είναι η μόνη εξωστρέφεια του νησιού εδώ και χρόνια. Απευθύνονται σε όλη την Ελλάδα. Έρχονται δημοσιογράφοι και επισκέπτες από την Αθήνα. Είναι το brand name του. Αυτά για την υποεκπροσώπηση και τις απουσίες της συμπολίτευσης και για την πλήρη και παντελή απουσία της αντιπολίτευσης.

Στη συνέχεια οι προσκεκλημένοι ανέβηκαν για ένα ποτό στην εξαιρετική ταράτσα του Ιδρύματος... 

Κλείνουμε την βραδιά με κάπως προσωπικό τόνο. Παρών στα χτεσινά εγκαίνια και ο συγγραφέας Χρήστος Λάζος, που έχει γράψει μια σημαντική μελέτη για τον Χρόνη Μπότσογλου. Βρεθήκαμε ξαφνικά χτες μετά από χρόνια. Με τον Χρήστο συνυπήρξαμε, ως φοιτητές, στη συντακτική επιτροπή νεολαιίστικού περιοδικού εθνικής εμβέλειας στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1970. Υπήρξε πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου στις αρχές της δεκαετίας του 2010. Και υπήρξα αντιπρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 2010! Και ξαφνικά βρεθήκαμε στα χτεσινά εγκαίνια του Ιδρύματος Γουλανδρή για την έκθεση Μπότσογλου! Κύκλους κάνει η ζωή...

Δ.ΜΠΑΣΑΝΤΗΣ  

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet