" Ένα παιδί μετράει τ' άστρα..."

Του Κωνσταντίνου Τριανταφυλλάκη

Συγγραφέα

"Η δύναμη σου πέλαγος κι η θέληση σου βράχος" Δανάη μου! Η Δανάη είναι, πρωτίστως, ένα παράδειγμα ζωής! Για όλους εμάς που την ξέρουμε από παιδί, αλλά και όσους έχουν την τύχη να την συναντήσουν και να την γνωρίσουν αργότερα...

Η Δανάη είναι, επίσης, πολυτάλαντη... Αποφοίτησε από το τμήμα ιστορίας και αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ! Ήξερα, επίσης, ότι η Δανάη έγραφε. Κατά καιρούς μου έστελνε τα πρώτα κείμενά της. Ένα απ' αυτά μάλιστα, πολύ συγκινητικό για τη Σμύρνη, αφού το κουτσούρεψα για να χωρέσει, το βάλαμε στο ειδικό ένθετο, που συνοδεύει το μουσικό έργο της Ζωής Τηγανούρια για τον ξεριζωμό του 1922, το οποίο επιμελήθηκε ο Κώστας Ασμανίδης.

Ομως, η Δανάη συνεχίζει να μας εκπλήσσει! Την περασμένη Παρασκευή, στην κατάμεστη αίθουσα του "Παιδικού Μουσείου" παρουσίασε το πρώτο λογοτεχνικό της έργο "Ο Δομήνικος από την Κρήτη". Είναι ένα παιδικό βιβλίο σε εμπνευσμένη εικονογράφηση της Κατερίνας Ζάκκα!

Το βιβλίο μας αφηγείται σαν παραμύθι τη ζωή του Ελ Γκρεκο:

"Αντίκρυ στο λιμάνι του Ηρακλείου της Κρήτης, ένα απόγευμα ο παππούς Θεόφιλος, ξεφυλλίζοντας ένα βιβλίο, δείχνε στον δεκάχρονο Σήφη, μια παλιά εικόνα, την "προσκύνηση των μάγων."

Παππούς και εγγόνος βουτάνε στο πολύχρωμο και γεμάτο συμβολισμούς σύμπαν της εικόνας, ξεκινώντας ένα ταξίδι γνωριμίας με τον δημιουργό της, τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο, τον επονομαζόμενο Ελ Γκρέκο. Έναν σπουδαίο καλλιτέχνη που γεννήθηκε και μεγάλωσε στης Κρήτης το Μεγάλο Κάστρο το 1541, όταν ο Χάνδακας, όπως έλεγαν τότε το Ηράκλειο, ήταν κατακτημένος απ' τους Βενετούς. Ώσπου στα 27 του χρόνια έφυγε για την Ιταλία και στη συνέχεια για την Ισπανία. Κι εκεί στη Δύση έφτασε με την τέχνη του να θεωρείται σήμερα ένας από τους πιο σημαντικούς ζωγράφους του κόσμου. 

Όπως καταλάβατε η Δανάη - με καταγωγή από την Άνδρο - μάς ταξιδεύει στην Κρήτη και μάς λέει, σαν παραμύθι, την ιστορία του Ελ Γκρέκο. Η αφήγηση είναι συναρπαστική, ρέει σαν νεράκι, η γλώσσα ζωντανή, δροσερή με κυματισμούς από τη ντοπιολαλιά και μετρημένες δόσεις ιστορίας, ενώ οι ερωταποκρίσεις ζωηρεύουν ακόμα περισσότερο την ιστορία και αισθάνεσαι έτοιμος και κάνεις και εσύ μια ερώτηση!

Τέλος, με την εμπνευσμένη, όπως προείπα, εικονογράφηση, μαζί με την εκφραστική λογοτεχνική αρτιότητα της Δανάης, ανοίγονται οι σκηνές της ιστορίας εκεί μπροστά στα μάτια σου. Σε παίρνουν απ' το χέρι και σε ταξιδεύουν στα χρόνια του Δομήνικου και μαθαίνεις την ιστορία του. Έτσι, όπως πρέπει ένα παιδί, ακόμα και ένα....μεγάλο παιδί, να μάθει για έναν τόσο σπουδαίο Έλληνα, όπως ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος. Το βιβλίο της Δανάης είναι ένα έργο, που...εχτές κιόλας, έπρεπε να μπει στα σχολεία, να γίνει γνώση και κτήμα όλων των παιδιών. Γιατί ο Δομήνικος είναι κοινός παππούς, όλων μας.

Δυο λόγια για την παρουσίαση. Έχω παραστεί σε πολλές παρουσιάσεις βιβλίων. Αυτή της Δανάης, ήταν από τις πλέον συγκινητικές. Όχι μόνο γιατί έβλεπα μια αγαπημένη μου φίλη στην πιο καλή (μέχρι τώρα γιατί είμαι βέβαιος ότι θ' ακολουθήσουν κι άλλες) στιγμή της, αλλά γιατί όσοι ήμασταν εκεί, και ήμασταν πολλοί, με δυσκολία μπορούσαμε να κρατήσουμε ένα δάκρυ. Δάκρυ, χαράς, καθαρό σαν κρύσταλλο...

Όσοι μίλησαν για το βιβλίο της Δανάης Μπασαντή, οι φίλοι της, οι καθηγήτριες της, οι υπεύθυνοι του Μουσείου, είπαν λόγια πού τ' άξιζε η Δανάη και με το παραπάνω! Οι οργανοπαίχτες έντυσαν μελωδικά την παρουσίαση με ήχους και μελωδίες της Κρήτης.

Δανάη μου, είμαι περήφανος που είσαι φίλη μου! Θερμά συγχαρητήρια σε όλους που ήταν εκεί και ιδίως στο Παιδικό Μουσείο της Αθήνας, στο MDA Hellas και στις εκδόσεις "24 γράμματα" για την όμορφα επιμελημένη έκδοση.

Να πάρετε το βιβλίο! Αξίζει!

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet