Οι "29οι Πλόες" του Ιδρύματος Κυδωνιέα στα ΜΜΕ. Αύριο τα εγκαίνια...

Δύο μέρες πριν τα εγκαίνια το Ίδρυμα Κυδωνιεώς παρουσίασε τους 29ους Πλόες στα ΜΜΕ. Από τα ΜΜΕ της Αθήνας παρούσα η ΕΡΤ με ζωντανή μετάδοση. Και από την Άνδρο το Εν Άνδρω και γνωστό blog της Χώρας, που μαγνητοσκόπησε την εκδήλωση. Αυτά γιατί υπάρχει και η ψευδαίσθηση σε ορισμένους πως κατακλυζόμεθα από ΜΜΕ στο νησί. Στους 29ους Πλόες, λοιπόν, παρουσιάζονται 19 εικαστικοί καλλιτέχνες που εκπροσωπούν τα νέα ρεύματα της εικαστικής δημιουργίας στην Ελλάδα. Αναλυτικά συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Στέλιος Γαβαλάς, Στρατηγούλα Γιαννικοπούλου,  Ανδρέας Δεβετζής, Χριστίνα Δουζένη, Κατερίνα Ζαφειροπούλου, Ιωάννα Καζάκη, Ηλίας Καφούρος, Καλλιόπη Λεμού (Calliopi Lemos), Φιλιππίνα Λιβιτσάνου, Κωνσταντίνος Μάσσος, Ισμήνη Μπονάτσου, Χρήστος Παλλαντζάς, Βασίλης Παπανικολάου, Κώστας Παππάς, Ανδρέας Σινόπουλος, Χρυσούλα Σκεπετζή, Αμαλία Σταυρουλάκη, Βίκυ Τσαλαματά , Κώστας Χριστόπουλος.

Στιγμιότυπα από τις λήψεις σε ζωντανή μετάδοση ή σε μαγνητοσκόπηση. 

Σε ζωντανή μετάδοση η ΕΡΤ...

Πρώτος μίλησε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Δημήτρης Σιγάλας, που έχει συμβάλει αποφασιστικά στο άνοιγμα του Ιδρύματος στην κοινωνία της Άνδρου με την συμμετοχή του σε σειρά δρώμενων και αναφέρθηκε στην μεγάλη εικαστική διαδρομή και στην μακροχρόνια προσφορά του Ιδρύματος στην Άνδρο...

Ακολούθησε ο δήμαρχος Άνδρου Δημήτρης Λοτσάρης, που στάθηκε στην εξαιρετική δράση του Ιδρύματος που έφερε την Άνδρο στο κέντρο της πανελλήνιας προσοχής παρουσιάζοντας αυτά τα 29 χρόνια 250 περίπου Έλληνες καλλιτέχνες. Δίνοντας βήμα με την σοφή και εμπνευσμένη καθοδήγηση της Αθηνάς Σχινά σε όλη σχεδόν τη νεοελληνική εικαστική τέχνη. Ο δήμαρχος ως μέλος του ΔΣ του Ιδρύματος Κυδωνιέως, μαζί με τον Δημήτρη Σιγάλα και τη Βιβής Παλαιοκρασά πέτυχαν τα τελευταία χρόνια επέκταση της παρουσίας του Ιδρύματος και σε άλλες εκδηλώσεις στο νησί. Επίσης ως μέλος και στο ΔΣ του Ιδρύματος Μωραΐτη συνέβαλε στη στήριξη και αυτού του Ιδρύματος στα δρώμενα της Άνδρου. Είναι παράξενο που προγενέστεροι δήμαρχοι δεν ενδιαφέρονταν να δραστηριοποιηθούν στα δύο αυτά Ιδρύματα και να προσφέρουν στο νησί...  

Ακολούθως η ομότιμη καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης του ΕΚΠΑ Αθηνά Σχινά, που είναι όλα αυτά τα χρόνια η δημιουργός και επιμελήτρια όλων των εκθέσεων, με μια εντυπωσιακή ομιλία παρουσίασε την διαδρομή των 29 εκθέσεων παραθέτοντας πληροφορίες και αναλυτικές εξηγήσεις της διαδρομής τους. Καταλήγοντας σε εξηγήσεις για το σκεπτικό της εφετινής έκθεσης που εστιάζει στο ομηρικό στίχο "Ανθρώπων Άστεα" με τον οποίο ο Όμηρος ξεκινά τις περιπέτειες του Οδυσσέα στο έπος της Οδύσσειας. Ο στίχος σημαίνει: «πόλεις ανθρώπων». Η βαθύτερη ωστόσο ερμηνεία αυτών των λέξεων στις πράξεις των ανθρώπων και στα αποτυπώματα τους εκεί που διαβιούν.

Τα εγκαίνια της εκθέσεως θα γίνουν το Σάββατο 29 Ιουλίου 2023 στις  20:00 και είναι προσκαλεσμένοι όλοι οι ανδριώτες να τα παρακολουθήσουν και να δουν την έκθεση.

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet