Εντυπωσιακή η έκθεση και η Άνδρος παρούσα στα εγκαίνια του Ιδρύματος Κυδωνιέως

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥ

Ο "καλός κόσμος" της αστικής Άνδρου ήταν παρών στα εγκαίνια της έκθεσης του Ιδρύματος Κυδωνιέα που ξεκίνησε χτες Σάββατο 29 Ιουνίου και θα φτάσει μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου. Ένα δίμηνο που κάτοικοι, παραθεριστές και επισκέπτες του νησιού θα έχουν την ευκαιρία να δουν ένα πανόραμα 19 σύγχρονων Ελλήνων εικαστικών που παρουσιάζουν τα έργα τους στην Άνδρο. Στη φιλόξενη εδώ και 29 ολόκληρα χρόνια καλοκαιρινή στέγη του Ιδρύματος.

Αλλά δεν ήταν μόνο ο αστικός κόσμος της Άνδρου που προσήλθε στα εγκαίνια της έκθεσης. Η επί δεκαετίες ανοικτή πρόσκληση προς όλους τους ανδριώτες του Ιδρύματος συνεχίζει να προσελκύει και αρκετές εκατοντάδες ανθρώπους - κυρίως χωραΐτες - όπως καπετάνιοι, επιχειρηματίες της θάλασσας, επαγγελματίες κλπ. Η έκθεση του Ιδρύματος Κυδωνιέα φέρνει κάθε χρόνο κοντά της τους ανθρώπους της Άνδρου. Κι αυτό ήταν και είναι μια σπουδαία παρακαταθήκη. Ήταν και είναι ένα γεγονός του καλοκαιριού, που συνεχίζει και υπό το νέο πρόεδρο Δημήτρη Σιγάλα και υπό το ανανεωμένο συμβούλιο του Ιδρύματος.  

ΟΙ ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΟΙ

Ψυχή όλου του σπουδαίου πανελληνίως εγχειρήματος η γλυκύτατη και βαθιά γνώστρια των εικαστικών ομότιμος καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης του ΕΚΠΑ Αθηνά Σχινά. Η Αθηνά Σχινά πέτυχε εδώ και 29 συναπτά έτη να παρουσιάσει τους περισσότερους αναγνωρισμένους ή ανερχόμενους καλλιτέχνες της Ελλάδος. Όπως παρατήρησε ο δήμαρχος Άνδρου στην ομιλία του η Σχινά έχει φέρει κι έχει παρουσιάσει στην Άνδρο με την αρωγή του Ιδρύματος πάνω από 250 Έλλήνες καλλιτέχνες και μερικές χιλιάδες έργα τους. Διαμορφώνοντας ένα μέρος από αυτό που λέμε "Άνδρος του Πολιτισμού". Στη φωτογραφία η Αθηνά Σχινά (πρώτη δεξιά) μιλά στην εκδήλωση. Πρώτη αριστερά η κ. Βιβή Παλαιοκρασά νέο μέλος και μια δημιουργική παρουσία στο ΔΣ του Ιδρύματος. 

Από τους επίσημους προσκεκλημένους που τίμησαν το Ίδρυμα να αναφέρουμε τον μητροπολίτη Δωρόθεο, που συνεχίζει να μας εκπλήττει με την ζωτικότητα και την παρουσία του στα δρώμενα της Άνδρου, τον καθηγητή, βουλευτή και πρώην υφυπουργό Παιδείας Άγγελο Συρίγο, που είναι σταθερά στην Άνδρο σε όλα τα δρώμενα, και τον Δημήτρη Σιγάλα, το νέο πρόεδρο του Ιδρύματος που διευθύνει σεμνά, αθόρυβα και δημιουργικά το Ίδρυμα στη νέα του περίοδο. Εδώ όλοι μαζί με τον δήμαρχο και τον έπαρχο Άνδρου.  

Βεβαίως μεγάλο μέρος της "Άνδρου του Πολιτισμού" οφείλεται στο προϋπήρχαν Ίδρυμα Γουλανδρή, που άπλωσε κι αυτό την "Άνδρο του Πολιτισμού" στην Ελλάδα και στον κόσμο. Να μην λησμονήσουμε τέλος και το αναλογούν μερίδιο της ιδρύματος της Καϊρείου Βιβλιοθήκης. Το αναλογούν μερίδιο του πανοράματος των Ελλήνων δημιουργών που έχουν παρουσιάσει επί 29 χρόνια οι Πλόες της Αθηνάς Σχινά με την γενναιόδωρη στήριξη του Ιδρύματος Κυδωνιέα είναι ιδιαίτερα μεγάλο και σημαντικό. Γι' αυτό στην "οικογενειακή φωτογραφία" των επισήμων που προσήλθαν στην εκδήλωση την κεντρική θέση κατείχε η πάντα χαμογελαστή κι αγαπητότατη Αθηνά, που μετά από τόσα χρόνια, όπως ομολόγησε, αισθάνεται και ανδριώτισα... 

Μια ενδεικτική φωτογραφία του εύρους των προσκεκλημένων. Ο βουλευτής Αθηνών και πρώην υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος, έχει σχεδόν πολιτογραφηθεί ανδριώτης λόγω της συζύγου του Ειρήνης Σταματούδη από το Κόρθι (αριστερά) που έδωσε το παρών στα εγκαίνια. Εδώ μαζί με τον σημαντικό ανδριώτη επιχειρηματία της ναυτιλίας Μιχάλη Κοκκίνη...

Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΩΝ 19 ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ

Δεν θα σχολιάσουμε την όντως εξαιρετική εφετινή έκθεση του Ιδρύματος Κυδωνιέα. Όπως μας είπε προσφάτως σε μια συνάντηση μας ο κορυφαίος εν ζωή των Ελλήνων εικαστικών Κώστας Τσόκλης οι επεξηγήσεις στα έργα τέχνης τα περιορίζουν. Καλύτερα να μιλάνε μόνα τους στο αίσθημα και στο νου των ανθρώπων. Με αυτά κατά νου σας αφήνουμε να διατρέξετε μερικές από τις φωτογραφίες έργων των 19 εικαστικών της εφετινής έκθεσης. Μόνο μια δική μας παρατήρηση για την έκθεση: ήταν μια από τις πιο καλοστημένες εκθέσεις που έχουμε δει. Η Αθηνά Σχινά εκτός από την εξαιρετική επιλογή έκανε και μια σπουδαία δουλειά στο στήσιμο της έκθεσης...

Η ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΙΣΟΓΕΙΟ   

 

Η ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΟΡΟΦΟ

 

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ" 

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Είναι κρίμα οι επισκέπτες παραθεριστες του Ιουλίου να χάνουν τις εξαιρετικές "Πλόες" του Ιδρύματος Κυδωνιέως. Φέτος τη χάσαμε όπως και πρόπερσι που ξεκινούσε την τελευταία μέρα του Ιουλίου. Κάποια χρόνια την είχαμε πετύχει Ιούλιο κι ήταν εξαιρετική, ως προς την επιμέλεια και το περιεχόμενο. Σίγουρα οι επισκέπτες είναι περισσότεροι τον Ιούλιο από τον Σεπτέμβριο. Μη τους στερειτε αυτό το εξαιρετικό πολιτιστικό γεγονός.
Με εκτίμηση
Στεφανία Τσουκαλίδου-Ανδρίκου