Με πρωτοβουλία του δημάρχου προτομή του Αλεξάνδρου Γουλανδρή στην πλατεία Γηροκομείου!

Ο Αλέκος Γουλανδρής θερμός πατριώτης χρηματοδότησε όλη την επισκευή του ιστορικού θωρηκτού ΑΒΕΡΩΦ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Προτομή στην μνήμη του Αλέξανδρου Γουλανδρή

Ολοκληρώθηκε η προτομή του Αλέξανδρου Γουλανδρή από τον γλύπτη Πραξιτέλη Τζανουλίνο και είναι σε εξέλιξη η γραφειοκρατική διαδικασία για την τοποθέτηση της στην Πλατεία Γηροκομείου. Πρόκειται για πρωτοβουλία του Δημάρχου Άνδρου Δημήτρη Λοτσάρη και ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου. Αποτελεί δείγμα ευγνωμοσύνης και απότισης φόρου τιμής σε έναν από τους σημαντικότερους Ανδριώτες.

Ο Αλέξανδρος Γουλανδρής ήταν Έλληνας εφοπλιστής που γεννήθηκε στην Άνδρο το 1927. Γιος του Νικόλα και της Βιολάντως Γουλανδρή και με αδέρφια την Άννα, τον Γιάννη και τον Λεωνίδα. Ο Αλέξανδρος Γουλανδρής ίδρυσε στην Ελλάδα την Andriaki Shipping μαζί με τα αδέρφια του και ήδη το 1958 είχαν 40 πλοία. Ιδρύσαν επίσης την N J Goulandris Ltd η οποία καθιερώθηκε ως ηγέτης στην μεταπολεμική Ελληνική ναυτιλία.

Αγαπούσε πολύ την Άνδρο την οποία στήριζε σε κάθε ευκαιρία. Την περίοδο 1994-1995 ανακατασκεύασε τον Τουρλίτη, ο οποίος είχε καταστραφεί τον Β’ παγκόσμιο Πόλεμο, στην μνήμη της πρόωρα χαμένης κόρης του Βιολάντως. Χρηματοδότησε την ολοκλήρωση των εργασιών στην Μονή Παναχράντου και την ανασκαφή-αναστύλωση στους Άγιους Σαράντα στην κορυφή της Κουβάρας. Το 1959 η οικογένεια Γουλανδρή τιμώντας τον απλό ανώνυμο ναυτικό ανέθεσε στον Μιχαήλ Τόμπρο την κατασκευή αδριάντα για τον «Αφανή Ναύτη».

Ήταν πατριώτης, φιλάνθρωπος και συλλέκτης έργων τέχνης. Χρηματοδότησε την προσπάθεια επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα.

Ο Δήμαρχος Άνδρου δήλωσε: « Η ναυτική Άνδρος είναι αυτή που διαμόρφωσε σε μεγάλο βαθμό τη σύγχρονη ιστορία του νησιού. Η  Άνδρος ήταν και είναι ένας σημαντικός ναυτότοπος. Πολλοί εφοπλιστές ξεπέρασαν κατά πολύ τα όρια του ελληνικού ναυτιλιακού επιχειρείν και χαρακτηρίστηκαν σύμβολα. Μαζί με τον απλό ναυτικό αποτελούν ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του χθες, του σήμερα αλλά και του αύριο του Νησιού μας. Οφείλουμε να το αναδείξουμε και να το τιμήσουμε».

ΔΗΜΟΣ ΑΝΔΡΟΥ

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Επίσης έχει σκεφτεί, αλλά δεν προλαβε να υλοποιήσει, και όλα τα έργα που θα ανακοινώσει μελλοντικά ο Λοτσάρης (τότε θα μας πει ποιά έργα είναι).
Αααα, σκέφτηκε, και τη λεωφόρο Κάβο Ντόρο, μη ακούτε άλλους.
Ηδη, σκέφτεται να σκεφτεί και μερικά έργα στα άλλα νησιά.
Τώρα σκέφτομαι να πάω για ύπνο, μην ακούσω οτι το σκέφτηκε ο Σουσούδης!

This comment was minimized by the moderator on the site

Συγχαρητηρια στον Δημαρχο και στον Δημο για την αποφαση που υλοποιει. Αν ηθελε ο πρωην θα προλαβαινε αλλα ας προσεχε.

This comment was minimized by the moderator on the site

Αυτό το έργο το είχε σκεφτεί ο Θεοδόσης πρώτος μάλιστα είχε κάνει και τη μελέτη σε μια χαρτοπετσέτα στο καφενείο απλά δεν πρόλαβε να το υλοποιήσει,μη μας το παρουσιάζει τώρα ο χοντρός για δικό του.

This comment was minimized by the moderator on the site

Ω ρε γλύψιμο πριν τις εκλογές

ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Διαγράφηκε ένα παραποιημένο όνομα
ΕΡΩΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Τι εννοείτε; Μήπως ότι ολοκληρώθηκε το άγαλμα του Αλέκου Γουλανδρή τώρα για να "γλύψει" ο Λοτσάρης κάποιον; Ποιον; Τον Γουλανδρή; Μάλλον τα έχετε μπερδέψει...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 6 μήνες πριν από το χρήστη enandro enandro