Ο ΕΛ ΓΚΡΕΚΟ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ ΣΤΟΝ 20ο ΑΙΩΝΑ: Με αφορμή ένα βιβλίο της Δανάης Μπασαντή

ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΔΟΜΗΝΙΚΟΥ ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Ήταν η δεύτερη παρουσίαση της Δανάης Μπασαντή "Ο Δομήνικος από την Κρήτη", ένα ιστορικό βιβλίο παιδικής λογοτεχνίας. Η πρώτη έγινε με εξαιρετική επιτυχία στο Παιδικό Μουσείο Αθηνών την άνοιξη. Η δεύτερη στη Ραφήνα. Η συγγραφέας - πτυχιούχος της Αρχαιολογίας και της Ιστορίας της Τέχνης της Φιλοσοφικής Αθηνών - με καταγωγή από την Άνδρο μετέτρεψε την πτυχιακή της εργασία για την πρώιμη τέχνη του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου στην Κρήτη σε παιδικό ανάγνωσμα για τις ηλικίες 8-14 χρονών. 

Το βιβλίο αποτυπώνει την παρουσία ενός εκ των κορυφαίων αναγεννησιακών ζωγράφων στην γενέθλια γη του μέχρι την ηλικία των 26-27 χρόνων που έφυγε για Ιταλία και Ισπανία όπου και άφησε το αποτύπωμα του στην παγκόσμια τέχνη.  Εκτός της καταγόμενης εξ Άνδρου συγγραφέως το βιβλίο προλογίζει η επιμελήτρια του Ιδρύματος Κυδωνιέα τεχνοκριτικός Αθηνά Σχινά, που υπήρξε καθηγήτρια της Δανάης στο ΕΚΠΑ.

Η Δανάη άνοιξε την πλούσια πολιτιστικά εκδήλωση με μια σύντομη προσφώνηση για την πορεία από την πτυχιακή εργασία μέχρι το παιδικό μυθιστόρημα. Το βιβλίο έχει ήδη κάνει μια διαδρομή μέχρι σήμερα και επόμενη παρουσίαση του θα γίνει στο Ηράκλειο της Κρήτης, όπου και ο γενέθλιος τόπος του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου.

Η αίθουσα του ΚΑΠΗ του Δήμου Ραφήνας ήταν κατάμεστη από κόσμο. Μίλησαν η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Ραφήνας καθηγήτρια Εύη Γκατσοπούλου, και η καλλιτέχνης και εκπαιδευτικός, Ειρήνη Κομνηνού. Σκοπούς της Κρήτης έπαιξαν οι μουσικοί, Μπουρλάκης, Γρηγοριάδης και Λαμπράκης, ενώ χόρεψαν κρητικούς χορούς τα παιδιά του Λυκείου Ελληνίδων Ραφήνας. Την εκδήλωση χαιρέτισε η νεοεκλεγείσα δήμαρχος Ραφήνας Δήμητρα Τσεβά-Μήλα με καταγωγή από την Άνδρο.

Ο ΔΟΜΗΝΙΚΟΣ ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ Ο 20ος ΑΙΩΝΑΣ

Από όσα πολύ ενδιαφέροντα λέχθηκαν να επικεντρωθούμε στην εξαιρετική συγκριτική παρουσίαση της εκπαιδευτικού καλλιτέχνιδας Ειρήνης Κομνηνού που επισήμανε την παγκόσμια πρωτοπορία του Ελ Γκρέκο στη ζωγραφική. Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος για 300 χρόνια δεν αναγνωρίστηκε στο μέτρο που τον αναγνώρισαν και δόξασαν ως πρόγονό τους όλοι οι μεγάλοι καλλιτέχνες του 20ου αιώνα. Από τον Πικάσο μέχρι τον Μανέ, από τον Σεζάν μέχρι τον Φράνσις Μπέικον και τον Πόλακ, όλοι εμπνεύστηκαν και αναφέρθηκαν μέσα από τα δικά τους έργα στο έργο του μεγάλου τέκνου της ελληνικής και κρητικής γης. 

Ο Πικάσο τον θεωρούσε πνευματικό του πατέρα και εμπνεύστηκε πολλά έργα του από αυτόν. 

Το ίδιο και ο Μανέ.

Και ο Σεζάν.

Και ο Φράνσις Μπέικον.

Ο μεγάλος Κρητικός σήμερα αναγνωρίζεται ως η παγκόσμια πρωτοπορία των καλλιτεχνικών ρευμάτων του 20ου αιώνα. Την πρώιμη ζωή και τέχνη του στην Κρήτη αποτυπώνει στο βιβλίο της για παιδιά η Δανάη Μπασαντή μέσα από δύο εικόνες της Κρητικής περιόδου που διασώθηκαν στην Ελλάδα. Η πρώτη είναι στο μουσείο Μπενάκη και η δεύτερη στην Παναγιά των Ψαριανών στη Σύρο. Με την πρώτη ασχολείται και συνομιλεί στο βιβλίο της η Δανάη και μετατρέπει σε παιδικό μυθιστόρημα την ζωή του στην Κρήτη.  

Ο ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Ο Ερωτόκριτος του Βιτσέντζου Κορνάρου που παίχθηκε και ακούστηκε στην παρουσίαση του βιβλίου είναι έργο της ίδιας περιόδου που έζησε ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος στην Κρήτη.

Και οι μικροί χορευτές του Λυκείου Ελληνίδων Ραφήνας έκλεισαν με εντυπωσιακό τρόπο την παρουσίαση του βιβλίου καταχειροκροτούμενοι από την κατάμεστη αίθουσα.

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet