Ο εξ Άνδρου ορμώμενος Μιχάλης Τιβέριος στο προεδρείο της Ακαδημίας Αθηνών !!!

Του ΔΙΑΜΑΝΤΗ ΜΠΑΣΑΝΤΗ

Ο καθηγητής και ακαδημαϊκός Μιχάλης Τιβέριος στην παρουσίαση του τιμητικού τόμου - στον οποίο και συνεργάστηκε - "Άνδρος, το νησί της ναυτοσύνης" έκδοση του πολιτιστικού περιοδικού Δέκατα. Δίπλα του διακρίνεται αριστερά ο Μιχάλης Κοκκίνης και δεξιά ο συγγραφέας Νίκος Βασιλόπουλος και ο συγγραφέας και διαχειριστής του "Εν Άνδρω" Διαμαντής Μπασαντής. 

Το μήνυμα στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο από αναγνώστη μας ξάφνιασε. Μάς πληροφορούσε πως ο ιδιαίτερα αγαπητός ανδριώτης καθηγητής αρχαιολογίας του ΑΠΘ και ακαδημαϊκός Μιχάλης Τιβέριος ψηφίστηκε από τα μέλη της Ακαδημίας Αθηνών ως αντιπρόεδρος το 2024 και πρόεδρος το 2025!

Η χαρά από την πληροφορία μεγάλη. Δεν κρατηθήκαμε ούτε στιγμή και πήραμε τον καθηγητή Τιβέριο τηλέφωνο. Οδηγούσε πηγαίνοντας σε κάποια εκδήλωση. Μετά τα συγχαρητήρια τον ρωτήσαμε πως αισθάνεται. «Ικανοποιημένος», ήταν η μετρημένη απάντηση του. Και προσέθεσε πως «ακόμα κι αυτή τη στιγμή σκέφτομαι την Άνδρο που ξεκίνησα»!...

Διακόψαμε το τηλέφωνο λόγω της οδήγησης. Μισή ώρα αργότερα ο Μιχάλης Τιβέριος μάς πήρε πίσω. «Θέλω να γράψεις πως αισθάνομαι ιδιαίτερη ικανοποίηση που η μεγάλη πλειοψηφία των ακαδημαϊκών με τίμησε με την ψήφο της. Συνάμα αισθάνομαι ιδιαίτερα το βάρος της ευθύνης που αναλαμβάνω για την Ακαδημία και την χώρα.»

«Να γράψουμε φυσικά και για την Άνδρο του υπενθυμίσαμε» γελώντας. «Αυτό οπωσδήποτε. Μην το ξεχάσεις» κατέληξε.

Στη συνέχεια του είπα πως αισθάνομαι ιδιαίτερα χαρούμενος για την επιτυχία του, αλλά και ιδιαίτερα περήφανος που έχουμε συνεργαστεί μέχρι σήμερα σε δύο εκδόσεις και σε μια παρουσίαση βιβλίου μου. Θυμηθήκαμε την συμμετοχή του στη έκδοση του τιμητικού τόμου «Άνδρος, το νησί της ναυτοσύνης» του περιοδικού «Δέκατα» του Τήνιου ποιητή Ντίνου Σιώτη. Και μετά και στην παρουσίαση του στην Άνδρο το καλοκαίρι 2014. Και ακόμα την δεύτερη φορά το 2021 στην έκδοση του τιμητικού και ερευνητικού τόμου για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση με τίτλο «Άνδρος 200 χρόνια».

Και στις δυο εκδόσεις ο ξεχωριστός Μιχάλης έγραψε για τον μεγάλο ανδριώτη δάσκαλο του Γένους Θεόφιλο Καΐρη. Ήταν τότε – και το είχα γράψει – μια ξεχωριστή τιμή η συνεργασία μας. Όμως σήμερα με την τιμή που του έκανε η Ακαδημία Αθηνών η τιμή της συνεργασίας μας γίνεται ακόμα μεγαλύτερη.

Κλείσαμε το τηλέφωνο με αυτές τις σύντομες πρώτες δηλώσεις του και τις κοινές αναμνήσεις μας με την υπόσχεση να βρεθούμε σύντομα…

Ο καθηγητής και ακαδημαϊκός Μ. Τιβέριος ξεναγεί ανδριώτες στη Βεργίνα το 2013. Μια αλησμόνητη ξενάγηση για όσους τυχερούς βρεθήκαμε μαζί του σε εκείνη την επίσκεψη.

Για την ιστορία: Ο Μιχάλης Τιβέριος τέλειωσε το εξατάξιο γυμνάσιο στην Άνδρο. Συνέχισε ως φοιτητής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στη Θεσσαλονίκη. Εκεί σπούδασε, έγινε καθηγητής και δίδαξε μέχρι το 2014. Ως καθηγητής και ακαδημαϊκός Μ. Τιβέριος έχει γερμανική παιδεία. Σπούδασε και στο πανεπιστήμιο της Βόννης και εργάστηκε στο Ινστιτούτο Κλασικής Αρχαιολογίας του Μονάχου και στο Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Ρώμης. Έχει δημοσιεύσει πλήθος μελετών διεθνώς. Έχει διευθύνει ανασκαφές στην Παλαιόπολη και στη Σίνδο.

Έχει υπάρξει μέλος των διοικητικών συμβουλίων του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας, της Αρχαιολογικής Εταιρείας Αθηνών (2015-3021) και του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού, της Ολομέλειας της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, του Εθνικού Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Έρευνας, του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας, του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Είναι μέλος του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου του Βερολίνου, του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου της Αμερικής και της Academia Scientiarum et Artium Europaea. Το 1999 αναγορεύθηκε Επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Βέρνης, ενώ το 2007 του αφιερώθηκαν τα Πρακτικά του διεθνούς συνεδρίου για την αττική κεραμική «Athenian Potters and Painters».

Ο Μ. Τιβέριος έγινε τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών από το 2011. Το 2014    Επόπτης του Κέντρου Έρευνας της Αρχαιότητος της Ακαδημίας. Και ακολούθως διετέλεσε Γραμματέας επί των Δημοσιευμάτων της Ακαδημίας από το 2019 μέχρι το 2023. Στις 14 Δεκεμβρίου εξελέγη με μεγάλη πλειοψηφία αντιπρόεδρος της Ακαδημίας για το 2024 και πρόεδρος για το 2025.

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Είναι μια πρόταση. Δεν υπάρχει καμία κατηγορία προς το πρόσωπο σας ή οποιοσδήποτε υπαινιγμός.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Σας απαντήσαμε...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 1 χρόνο πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Κύριε Μπασαντή ως δημοσιογράφος θα είχε ενδιαφέρον να κάνετε μια ηλεκτρονική δημοσκόπηση για το τι πιστεύουν οι Ανδριώτες για την άλωση της Ελλάδας από το Πακιστάν, που ψηφίστηκε στη βουλή, να δημοσιεύσετε τα αποτελέσματα και να ερωτηθούν οι βουλευτές των Κυκλάδων τι πιστεύουν για αυτό και αν η ψήφος τους εναρμονίζεται με τα πιστεύω τον ψηφοφόρων τους.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
1. Η δημοσκόπηση θέλει χρήματα. Για τις εκλογές τα έβαζαν οι ενδιαφερόμενοι. Για τους οικονομικούς μετανάστες ποιος θα τα βάλει;
2. Η Άνδρος ατυχώς δεν ειναι από τα πολυπληθέστερα νησιά των Κυκλάδων. Γιατί να επηρεαστούν οι βουλευτές.
3. Πως μπορείτε να προεξοφλήσετε το αποτέλεσμα με τόση έλλειψη εργατικών χεριών που έχει πλέον η Άνδρος; Πλέον πολλά συνεργεία οικοδομών δεν βρίσκουν ούτε αλβανικής υπηκοότητας εργάτες και ήδη έχουν αρκετούς Πακιστανούς. Άρα η Άνδρος έχει ανάγκη εργατικών χεριών πρακτικά ανεξαρτήτως του τι πιστεύει ο καθένας θεωρητικά...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 1 χρόνο πριν από το χρήστη enandro enandro